Sunt og godt bananbrød med dadler og nøtter

Banankake er vel det jeg oftest lager når bananene begynner å takke for seg. Banankake er nemlig best med skikkelig overmodne bananer, på grensen til at man nesten blir full av dem (for over-over-overmodne bananer lukter alkohol). Har dere overmodne bananer? Frys dem ned til smoothie og is, eller lag denne deilige banankaken som ikke bare er søt og god, men også sunn! Ja, sunnere enn de fleste (i hvert fall halvgrove) brød. Dette bananbrødet er spekket med næringsrike bananer, dadler, nøtter og grovt mel. Bruker du lysere mel får du nok en enda bedre, mer barnevennlig og myk kake. Jeg ville derimot lage en skikkelig megasunn kake som jeg kunne spise til frokost (og middag!), men til fest vil jeg nok ikke bruke det aller, aller groveste, eller eventuelt bytte ut halvparten av grovmelet med lysere mel.

Sunt og godt bananbrød med dadler

Serveringer 10

Forfatter Cathrine Birkeland

Ingredienser

 • 4 modne bananer
 • 6 store dadler (fjern steinen)
 • 2 ss linfrømel (jeg maler hele linfrø i kaffekvern)
 • 6 ss kaldt vann
 • 5 dl sammalt hvetemel, gjerne spelt
 • 1 ts vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
 • 1/2 ts natron
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts kanel
 • En neve hakkede valnøtter eller hasselnøtter

Fremgangsmåte

 1. Sett ovnen på 175 grader og kle en middels stor brødform med bakepapir.
 2. Ha bananene i en bolle og mos med potetmoser (evt stavmikser eller food processor). Hakk dadlene grovt og ha dem i bananmosen og mos helt til det er en relativt glatt og rennende masse. Hakk nøttene og ha også dem i bananmosen.
 3. I en annen bolle har du melet, natron, bakepulver, vanilje og kanel. Mix godt sammen. Ha det tørre over i bananmosen og bland godt. Det virker litt tørt med en gang men det skal la seg blande godt til en smidig kakerøre. Skulle det bli for tørt, tilsett litt vann (maks 1 ss om gangen, du trenger nok ikke mer enn 1-2 ss totalt) og rør godt.
 4. Spa røren over i brødformen og stek midt i ovnen i ca. 1 time, eller til en kakepinne stukket inn i midten av kaken kommer tørr ut igjen. La kaken avkjøles en stund før du skjærer i den. Veldig godt med smør og syltetøy, eller peanøttsmør på! Eller sjokoladepålegg for de som liker sånt og vil synde litt ekstra.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.