Du har ikke smakt tempeh før du har smakt hjemmelaget tempeh!

Du har ikke smakt tempeh før du har smakt hjemmelaget tempeh!

Helt sant. Jeg har smakt mye forskjellig tempeh i mitt liv, med svært varierende hell. Noen er direkte bitre og ikke gode i det hele tatt, andre er helt greie, spesielt om de er marinert og stekt godt. Men tempeh har aldri vært noe mer enn «ok» for noen av oss.

Helt til vi bestemte oss for å prøve å lage det selv.

Nå er Gunnar så hekta at han spiser det hver eneste dag og kan til og med spise det rått, altså uten noe marinade eller krydder! Ungene, som ikke taklet lukta av tempeh engang, spiser det med stor appetitt! Er forskjellen altså så stor på ferdigkjøpt og hjemmelaget tempeh? Ja, tydeligvis. Og her er oppskriften på vår tempeh, som altså er så latterlig enkel å lage at man nesten skjemmes. Det tar tid da, den skal jo ligge og fermentere i opptil 3 døgn (pleier å ta 2 her) men du kan gjøre masse andre ting imens den ligger og godgjør seg. Lag gjerne mange samtidig og frys ned.

Tempeh er perfekt å lage «bacon» av. Erstatt tofuen med tempeh i denne oppskriften.

Du har ikke smakt tempeh før du har smakt hjemmelaget tempeh!
Du har ikke smakt tempeh før du har smakt hjemmelaget tempeh!

Ingredienser:

 • 5 dl tørkede soyabønner
 • 1/2 ts Tempeh starter (se nederst i innlegget)
 • 3 ss eplecidereddik
 • 2 stk ziplockposer

Fremgangsmåte:

 1. Legg soyabønnene i bløt over natta eller i minst 8 timer. Jeg har mine i en stor bolle, dekker med vann (de vokser litt underveis så ha i nok vann) og lar dem stå på kjøkkenbenken. Trenger ikke å dekke dem til, men du kan hvis du vil det (fluer osv).
 2. Neste dag skyller du bønnene, fjerner skallet av alle om du gidder (dette er tidkrevende men tempehen har større sjanse for å lykkes og blir enda bedre, sjekk google og youtube for tips) og koker dem opp i nytt, friskt vann. La bønnene småkoke under lokk til de er møre, det kan ta alt fra 30 minutter til 2 timer. Jeg skjønner ikke helt hvofor tiden varierer så mye men den gjør nå en gang det. Smak på en bønne i ny og ne etter ca. 45 minutter. De skal ikke være veldig myke men heller ikke harde.
 3. Når de nærmer seg ferdige, ha i epleeddiken i kokevannet og la dem koke videre til de er helt ferdige. Pass på at de heller er biiittelitt for harde enn for myke. De mykner underveis i prosessen også.
 4. Hell av vannet og sett gryta tilbake på platen (som er skrudd av) slik at eventuelle vannrester fordamper. Det går fort. La dem avkjøles til romtemperatur (viktig, så ikke startkulturen dør!), så har du i startkulturen. Rør den godt inn i alle bønnene.
 5. Ta frem to ziplockposer (disse er tykkere enn vanlige plastposer og kan også brukes igjen og igjen). Prikk begge posene med hull rett gjennom, jeg bruker en grillpinne, og mens posen er flat og igjenlukket prikker jeg hull tvers gjennom posen, ca. 4 x 4 hull i hver pose. Dette gjøres for at tempehen skal få luft under gjæringsprossessen, ellers dør den og prosjektet blir mislykket.
 6. Fordel bønnene i de to posene, zip igjen og klem ut luften. Brett den øverste delen under delen med bønnene i og klem litt så du står igjen med en kompakt, rektangulær pakke, en tempeh-blokk. Legg blokkene i en dehydrator om du har (dette er glimrende til tempeh!) og sett den på 35 grader (husk at mange dehydratorer ikke går lenger ned enn 40 grader så pass på at du bruker en som går langt nok ned). Om du kan la blokkene ligge litt i klem er det awesome, men jeg har prøvd begge deler og det er egentlig ikke noe must å ha dem i klem. Tror resultatet blir bittelitt bedre da men det går fint uten også.
 7. Har du ikke dehydrator, kan du legge tempehen (og da kan du gjerne legge dem i klem under en brødfjøl med noe tungt oppå feks) i AVSKRUDD stekeovn med lyset på (lyset må være på, ja) og døra litt på gløtt. Temperaturen bør være minst 32 grader, ellers skjer det ingenting. La dem ligge i 24-48 timer. En mellomting pleier å funke bra. Her har vi dehydratoren på i ca. 30 timer, da pleier de å være ferdige.
 8. Ta dem ut av posen når de er kalde, oppbevar dem i kjøleskap eller fryser. Disse er såå gode å marinere og steke, det er blitt en stor hit her i huset!

Tempeh starter:

 1. Tempeh starter er en slags bakteriekultur som fås i pulverform. Jeg bestilte mitt fra Indonesia, men det tok 4 mndr i posten så jeg ser meg om etter et annet sted å bestille neste ladning fra. Søk på tempeh starter på google så kommer det nok opp mange nettbutikker. Her er den jeg bestilte, og den varer i evigheter så muligens jeg faktisk bestiller den igjen om litt så det ikke gjør noe at det tar tid. Det er det rimeligste alternativet jeg har funnet til nå, i hvert fall.
 2. https://tempehstarter.com/catalog/product_info.php?products_id=61
Du har ikke smakt tempeh før du har smakt hjemmelaget tempeh!
3 stk vanlige soya-tempeh og 2 stk kikert-tempeh. Sistnevnte ble ingen suksess, dessverre. Vet ikke hvorfor, men det måtte bare kastes. Soya-tempehen ble derimot suksess, som vanlig. Rart.
Du har ikke smakt tempeh før du har smakt hjemmelaget tempeh!
Tempeh, skåret i skiver og marinert i soyasaus, ketchup og masse forskjellig krydder, og stekt i panne. NAM!

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.