Skumboller med og uten kokos

Skumboller med og uten kokos

I løpet av alle mine år som veganer, tror jeg disse troner listen over det jeg har hørt flest veganere si de savner. Man finner jo erstatninger for nesten alt i dag, men veganske skumboller finner man ikke noe sted enda, ikke som jeg vet om og ikke i Norge, i hvert fall? Da må man nok ty til sine egne kjøkkenkunster, men dette er faktisk ingen stor kunst. Joda, det er litt tidkrevende og sølete og styrete, men det er jo halve moroa. Få med ungene! Bunnene kan du lage selv om du vil men jeg synes det er jobb nok å lage bollene og trekke dem i sjokolade (IKKE min favoritt-syssel, sistnevnte) så da gjør jeg det enkelt og bruker faktisk, hold deg fast, marsipan! Ren marsipan som jeg skjærer i skiver og steker. Jepp. Det blir rene gourmet-kjeksen.

Jeg har gjort dette i mange år, servert dem som kjeks, gjerne overstrødd med sukker og kanel eller hakkede mandler. Det er så godt! Men, og dette er viktig: IKKE bruk den kjipe billige marsipanen. Bruk Odense, lilla rull. Den tåler steking uten å bli «rar» og den smaker så mye bedre. Trust me, jeg har prøvd alle som er der ute i håp om å spare litt penger for Odense er jo den dyreste, dessverre. Men det er den eneste som duger skikkelig. Vel, Gunnar likte faktisk den billige jeg prøvde sist, han elsket den. Men jeg vil tro de fleste foretrekker Odense sin og det tror jeg nok han og hadde gjort om han hadde smakt forskjellen. 🙂

Nå skal jeg ikke bruke mer tid på å overbevise dere, her er oppskriften og fremgangsmåten. Sett igang!

PS: disse kakene/bollene blir ganske store pga. marsipan-størrelsen. Vil du ha dem mindre, noe jeg godt kan anbefale, kjevle da eventuelt ut marsipanen og stikk ut mindre rundinger. Da får du også flere kokosboller enn de 10 stykkene jeg fikk. 🙂

Skumboller med og uten kokos

Ingredienser:

Bunnene:

 • 1/2 pakke Odense marsipan (lilla rull)

Fyllet:

 • 5 dl aquafaba (laken av ca. 3 bokser kikerter, gjør ikke noe om du får litt mindre)
 • 100 gram melis, mer etter smak
 • 1/4 ts sitronsyre (selges i alle dagligvarebutikker, ved bakervarene)
 • 2-3 ts vaniljesukker

Sjokoladetrekk:

 • 400 gram mørk vegansk kokesjokolade, jeg bruker Coop sin mørke
 • 1 ss kokosolje (for å få trekket mer flytende og medgjørlig)

Fremgangsmåte:

Bunnene:

 1. Sett ovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skjær marsipanen i skiver, så tykke som du vil ha dem (men jeg anbefaler å ha dem relativt tynne) og legg på brettet. Stek dem til de er litt gyldne men ikke brente, det tar ca. 5-6-7 minutter avhengig av ovnen din. La dem avkjøles helt.

Fyllet:

 1. Aquafabaen skal nå kokes inn til ca. halvparten. Jeg vet ikke hvor viktig dette trinnet egentlig er men jeg ble anbefalt å gjøre det så jeg gjorde det altså. Pass på å ikke bruk for høy varme, blir massen brent må den bare kastes. Bruk under middels varme og god tid. Dropper du dette steget (noe jeg faktisk vurderer å gjøre neste gang) bør du halvere mengden aquafaba siden 5 dl blir VEELDIG mye krem. Gi meg gjerne tilbakemelding om hvordan det gikk. Jeg tror smaken blir enda bedre, men det sies at kremen blir mer stabil om man koker den først.
 2. Ha laken i en kjøkkenmaskin med ballongvisp. Pass på, og dette er uhyre viktig, at bollen er helt ren og ikke fettete for da får du ikke kremen stiv nok. Pisk til du ser det danner seg myke topper. Ha så i melisen og sitronsyren, samt vaniljesukkeret, og pisk videre til kremen er helt stiv og hard og du kan snu bollen opp-ned uten at noe faller ut. Dette er så fascinerende å jobbe med, utrolig at det går an. Matkjemi!
 3. Ha den stive kremen i en sprøytepose uten tupp (eller med tupp om du vil altså). Jeg skjærer bare et middels stort hull i enden når kremen er oppi. Sprøyt topper på marsipanbunnene. Begynn langs ytterkantene og jobb deg innover og oppover, som softis. Sett kakene kjølig.

Sjokoladetrekk:

 1. Smelt sjokoladen i vannbad sammen med kokosoljen. Rør massen helt glatt og blank. La den avkjøles bittelitt så den ikke er glovarm når den has over kakene.
 2. Sett kakene oppå en rist med et papirkledd stekebrett under, da slipper du å vaske masse etterpå. Ta en stor skje og ringle solide doser sjokolade utover hver kake, og pass på at alt dekkes godt. Ha kokos eller annen pynt på de kakene du vil før sjokoladen stivner. Sett kakene tilbake i kjøleskapet. Når sjokoladen er stivnet, er de klare til å spises! Jeg pleier å oppbevare mine i fryseren, de kan spises direkte uten å tine først. Noms!
Skumboller med og uten kokos
Skumboller med og uten kokos
Skumboller med og uten kokos
Skumboller med og uten kokos

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.