Lei av å fise på fest?

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Lei av å fise på fest?

Veganere fiser, kanskje litt mer enn andre, men hva med å fise litt mindre? I dag viser vi hvordan man tilbereder tørre bønner. Bønner inneholder stivelsestypen raffinose og med mindre bønnene får satt i gang gjæringsprosessen før den havner i magen, vil denne stivelsen produsere store mengder gass. For nærmere 30 år siden fant forskere ut at ved å bløtlegge bønner i vann sammen med natron igangsettes denne gjæringsprosessen og dermed minimeres gassproduksjonen i magen signifikant. Brilliante Michael Greger fra Nutritionfacts har skrevet mye om det og hvis du er interessert finner du fakta på denne lenken: https://nutritionfacts.org/questions/does-adding-baking-soda-to-soaking-beans-reduce-raffinose/

Tilberedning av bønner
Tilberedning av bønner
Tilberedning av bønner
Tilberedning av bønner

Hvordan forbereder og koker man tørre kidney-bønner?

Delvis fordi jeg aldri har gjort det selv, og delvis fordi jeg antar at det er mange andre der ute som heller ikke har gjort det selv så legger jeg ut denne framgangsmåten for å få fisefrie og steingode bønner. Scenarioet er enkelt, det er tacokveld med familien eller du har gjester på et vorspiel og skal servere noe kjapt. Hva hører med til en meksikansk buffet? Tacoskjell, tacolefser, salat, guacomole og… You named it, bønnestuing. Hva kan være enklere enn å kjøpe en billig boks bønner, slenge den i gryta med en selvkomponert krydderblanding og kjøre litt moseopplegg etter et kjapt oppkok? Jo, jeg vet en enda enklere måte. Ikke bare enklere, men billigere, bedre og sunnere.

Ingredienser for bløtlegging (Over natta)

 • 1 kg bønner
 • 6 l vann
 • 1/2 ts natron

Framgangsmåte

 1. Legg ingrediensene i en gryte med vann over natta
 2. Skyll bønnene godt under kaldt vann
 3. Legg i en stor gryte
 4. Ha i vann til ca 5 cm over bønnene
 5. Kok opp og la dette simre i 1 time
Tilberedning av bønner
Tilberedning av bønner

Smakstilsetting

Dette er valgfritt, men anbefales. For at man skal slippe å bruke tid på å plukke ut av det man bruker for å sette smak, anbefaler vi å bruke en ostepose elller liknende til dette formålet.

 • En rødløk
 • En hvitløk
 • 10 laurbærblad
 • 2 gulerøtter
 • 18 kardemommerfrø

Deretter er det bare å ta ut smakstilsetningen og skylle bønnene godt i vann før de pakkes i porsjoner og eventuelt fryses. Ikke bare er det mye billigere, det er også sunnere og definitivt mye bedre smak enn hvilket som helst hermetisert merke man kjøper.

Hvis du etter et par timer tar av på en Dimmu Borgir konsert eller på diskoen er det definitivt ikke bønnestuingen sin feil.

Tilberedning av bønner
Tilberedning av bønner

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.