Kikert-stek

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Kikert-stek

Kikert-stek er fantastisk! Bruk den til julemiddag, til alle slags andre middager, som pålegg, skivet rett i hånda!

Her har vi servert den med den engelske klassikeren roast potatoes (altså poteter som er forkokt, delt i to eller flere biter og så bakt i ovnen i masse vegansk smør, salt og pepper til de er sprø på utsiden og deilige og myke inni), rosenkål stekt med vegansk smør, salt, pepper, næringsgjær og facon, soyaglasert balsamico-sopp (oppskrift kommer), rødbeter og tyttebærsyltetøy. Hele tallerkenen roper egentlig JULEBORD men som sagt, denne passer til alle årstider.

Julestek med kikerter
Kikert-stek

Ingredienser til en stor eller to små steker:

 • 2 bokser kikerter, avrent og skylt
 • 1 hakket løk
 • 2 stilker stangselleri, hakket
 • 2 gulrøtter, hakket eller revet (vi liker dem best i terninger)
 • 3 båter hvitløk, most eller finhakket
 • 5 dl brødsmuler (ferdigkjøpt eller gjør som oss – rist ca. 5 brødskiver i brødristeren og kjør dem til smuler i food processoren)
 • 1,5 dl usøtet plantemelk, feks. soya- eller havremelk
 • 3 ss vegansk Worchestershire-saus (kan sløyfes men gir god smak)
 • 3 ss soyasaus
 • 2 ss malte linfrø (viktig for konsistensen)
 • 2 ss olje
 • 2 ss tomatpuré eller ketchup
 • 1 ts liquid smoke (vi sløyfet dette sist men det er nok godt oppi, gir en «skinkesmak» om man liker det)
 • 1 ts pepper
 • Litt salt/urtesalt om røra trenger det, smak på den!
 • Barbequesaus til å bre over toppen av steken før den går i ovnen, kan sløyfes eller byttes ut med feks ketchup

 

Fremgangsmåte:

Finn frem en food processor og en stor eller to små brødformer. Vi brukte smurte aluminiums-engangsformer men om dere bruker vanlige brødformer, husk å smøre dem godt og/eller kle dem med bakepapir så dere slipper å få stekene ut i småbiter, de er litt skjøre nemlig (men holder formen godt etter et opphold i kjøleskapet).

Sett ovnen på 200 grader.

Ha kikertene i food processoren og legg så i alle de andre ingrediensene utenom bbq-sausen. Kjør til en grov masse, det skal være masse god tyggemotstand i denne steken. Hummus kan vi spise en annen gang. Dersom det er for mye røre for maskinen, del røra i to og kjør den i to omganger.

Du kan også bare kjøre kikertene grovt og så røre resten sammen for hånd, men bruk gjerne en potetmoser og knus røra litt forsiktig noen ganger.

Det som er så kjekt med vegansk mat, er at du kan smake på rå røre, så her er det bare å smake seg til med mer krydder eller lignende. Når du er fornøyd med konsistens og smak, ha røren over i formen(e), og sett midt i ovnen. La dem steke i ca. 30 minutter. Ta dem så ut, bre over bbq-saus eller ketchup om du bruker det (vi anbefaler å ha det på, det gir god smak og flott utseende) og stek dem i 20-25 minutter til.

Ta stekene ut, og la dem avkjøles endel i formene.

Ta dem ut og skjær forsiktig i skiver. Denne ramler veldig fort sammen om den er varm. Dersom du vil være helt sikker på at du får til å skjære pene skiver, lag stekene dagen før eller flere timer i forveien, la dem avkjøles HELT i formene (i kjøleskapet), skjær dem så opp kalde og stek skivene i ovn eller på panne.

Det er dette vi gjør på julaften når vi lager nøttestek eller steker som dette, da lager vi dem kvelden før, skjærer i skiver og steker skivene i ovnen før servering. Genial måte å både få pene serverings-skiver på, og også å slippe masse stress rundt matlagingen.

Server med det tilbehøret du ønsker og kos deg!

Julestek med kikerter
Kikertstek med bbq-glaze
Julestek med kikerter
Deilig, brun saus
Julestek med kikerter
English roasted potatoes
Veganeren - julestek med kikerter
Veganeren – julestek med kikerter

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.