Fruktkake til jul

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Jeg har aldri laget en fruktkake i hele mitt liv. Altså, jeg har laget banankake og lignende, men aldri sånn type «julefruktkake». Men denne julen VILLE jeg lage en! Jeg har brukt mye tid på å google meg frem til oppskrifter til inspirasjon, og de fleste har vært dynket i alkohol. Ikke for det – jeg liker godt alkohol jeg. Men ikke alle i min familie er så glade i det og jeg ville gjerne kunne servere den til alle. Så jeg måtte rett og slett eksperimentere litt, men det er jo det som er gøy! Uansett, her er den oppskriften jeg kom frem til. Jeg testet den på mine fantastiske kolleger og dommen var: «nydelig kake, denne var virkelig god», så da regner jeg med at de fleste vil like denne. 🙂

NB: kaken smuldrer veldig når den er varm så la den avkjøles helt før du skjærer i den. Jeg kommer til å bruke litt mer væske neste gang for å se om det hjelper, men så lenge kaken er kald er det egentlig helt greit. Den er saftig og god!

Krydderkake til jul

 

Ingredienser til en middels stor brødform (ca. 16-20 kakestykker):

 • 5 dl hvetemel
 • 2,5 dl sukker, gjerne kokossukker eller brunt sukker
 • 10-15 tørkede aprikoser i biter (kan erstattes av hakkede dadler, naaam)
 • ca. 2 dl rosiner
 • 1 dl hakkede hasselnøtter
 • 1 dl hakkede valnøtter eller mandler
 • 1 dl frisk appelsinsaft (kan bruke ferdig appelsinjuice i nøden)
 • Revet skall av 1 apppelsin
 • 200 gram smeltet vegansk smør eller 2 dl smaksnøytral matolje (feks solsikke)
 • 1 dl vann
 • 1 ts kanel
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2 ts malt nellik
 • 2 ts vaniljesukker
 • 1 klype salt
 • 2 ts bakepulver
 • 1 ts natron

 

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180 grader. Kle en brødform med bakepapir.

Bland sammen hvetemel og sukker i en bolle. Ha i natron, bakepulver, natron, salt, krydder, vaniljesukker nøtter, aprikoser, rosiner og salt.

Bland i appelsinjuice, vann, olje/smør og appelsinskall. Bland godt til en jevn røre. Hell røren i formen og stek midt i ovnen i ca. 50 minutter. Dekk kaken med et ark bakepapir mot slutten om du ser den blir litt vel mørk på toppen. Når en kakepinne kommer ut tørr fra midten av kaken er den ferdig.

Ta den ut og la den avkjøles på benken før du skjærer i den.

Julens Fruktkake
Julens Fruktkake

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.