Veganerens nøttestek 2018

Hva er vel den veganske julen uten nøttestek? Sikkert en fin jul uansett – vi har jo ikke hatt nøttestek hvert eneste år selv. Men jeg synes jo egentlig at nøttestek hører med på et vegansk eller vegetarisk julebord. Noen synes det høres rart ut – stek av nøtter? Vel, det er jo ikke laget av bare nøtter da, men også linser og alle slags deilige kryddere. Resultatet er i hvert fall en helt nydelig rett som ALLE jeg har servert det til, har elsket.

Tips: Om du vil ha den glutenfri eller ikke liker butterdeig, kan du bruke Peppes glutenfrie pizzabunn fra vanlig matbutikk, ellers kan du rett og slett bare sløyfe den. Steken blir like god stekt i en brødform kledd med bakepapir. Bare husk at den er litt skjør når den er varm, så vi foretrekker å la den bli kald først, så skjære i pene skiver og legge på en stekeplate og varme skivene i ovnen, eller steke dem lett på pannen i litt olje eller vegansk smør. Er du ikke redd for å få litt ujevne, smuldrete skiver (det hender at det går bra) kan du skjære den opp varm, ingen problem.

Veganerens nøttestek 2018
Veganerens nøttestek 2018

Ingredienser til en stek som passer til ca. 5-6 sultne:

 • 1 stor rødløk (eller gul)
 • 2-3 fedd hakket hvitløk
 • 200 gram blandede nøtter (jeg pleier å bruke mandler, hasselnøtter, valnøtter og salte cashewnøtter)
 • 2 dl tørre grønne eller brune linser (eller ca. 4 dl ferdigkokte)
 • 1 buljongterning til kokevannet til linsene
 • 8-10 biter tørket aprikos, skåret i småbiter
 • 1 ts havsalt
 • 2 ss bbq-saus eller ketchup
 • 1 ts løkpulver
 • 1 ts hvitløkspulver
 • 2 ts karripulver eller rød currypaste (kan sløyfes men gir veldig god smak og ja – det er julete)
 • 1 ts muskat
 • 1/2 ts malt nellik
 • 1 ts ingefærpulver eller frisk ingefær, most
 • 1 dl grønnsaksbuljong (rør feks en terning ut i varmt vann)
 • Ca. 10 stk kokte rosenkål (sannsynligvis litt færre men spis resten)
 • Nykvernet pepper
 • 1 pakke butterdeig (kan hende du bruker litt mindre)

 

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Kok linsene i ca. dobbelt så mye vann. Ha i buljongterningen, dette gir veldig god smak men kan sløyfes om du skulle være to for buljong.

Stek løk og hvitløk til det er blankt og mykt. Ikke bruk for høy varme, hvitløk blir fort brent.

Ha nøttene i en food processor og kjør det til smuler. Jeg liker det litt grovhakket men dette er en smakssak.

Hell kokevannet av linsene og ha dem over i en stor bolle. Tilsett resten av ingrediensene. Mos det godt sammen med en potetmoser eller lignende, til det er en grovkornet deig.

Kjevle ut butterdeigsplatene, legg dem litt over hverandre så det blir en stor, tett flate. Legg fyllet som en stripe på midten. Legg rosenkålene i linje bortiver stripen og spa litt fyll over slik at rosenkålen er inni fyllet. Dette blir en kul effekt når du skjærer i steken etterpå, så det kan godt sløyfes men det er KULT (og godt).

Pakk fyllet godt inn i butterdeigen og legg steken med skjøten ned på stekeplaten. Dersom du har for mye butterdeig risikerer du at det ikke blir godt nok stekt innerst, så se gjerne til at du ikke har for mange skjøter og lignende. Skjær evt. vekk litt og lag stjerner, juletrær osv som du legger oppå steken som mønster. Pensle med smeltet vegansk smør for ekstra sprø og delikat butterdeig.

Stekes i 45 minutter. Ta ut steken og la den hvile i 10-15 minutter. Server med ønsket tilbehør. Veldig godt med typisk julete tilbehør som rosenkål, poteter, brun saus, tyttebær, kålrabistappe og rødkål.

Video-oppskrift her, der vår sønn/bonussønn Luca på 10 år viser dere hvordan man enkelt lager denne steken:

Veganerens nøttestek
Veganerens nøttestek

7 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.