Vegansk speilegg

Jeg har alltid vært veldig glad i egg, spesielt speilegg. Men veganere spiser ikke egg så da har jeg jo ikke smakt det på nærmere 8 år. Ikke før i dag, da jeg kom hjem fra jobb og kjente en lukt jeg ikke har kjent på mange herrens år. Lukten av speilegg, og den kom fra kjøkkenet der Gunnar stod og stekte de nydeligste speileggene jeg har både sett og smakt!

Så det går altså an å lage veganske speilegg som både smaker og ser ut som ekte vare. I hvert fall nesten. Man kunne nok ikke lurt eggespisere med disse, men jeg tror de hadde likt dem allikevel og de er faktisk ganske nærme originalen slik jeg husker det. Hvitten ble ikke kritthvit fordi vi ikke hadde lyst rismel i hus, så vi måtte bruke det grove. Så vil dere ha hvit eggehvitte, bruk lyst/hvitt rismel. Dette er noms!

Oppskriften er inspirert av flere vi har funnet på nett, men mest av alt denne. Vi har endret på den etter egen smak.

PS: svart salt, også kalt Kala Namak, kjøpes i helsekost, på nett (Vitacost eller iHerb feks) og gir en intens smak av egg. Kan sløyfes, men du får da ikke eggesmaken du sikkert er ute etter i speilegg. Kan også brukes i veggerøre og lignende. Vi elsker det! Det kommer et eget blogginnlegg om svart salt etterhvert, med tips til bruk og oppskrifter. 

Ingredienser til ca. 6 speilegg:

Eggehvitte:

 • 0,5 dl kokosmelk (egget smaker overhodet ikke kokos!)
 • 0,5 dl hvitt rismel
 • 1 ss vann
 • Svart salt etter smak, ca. 1/2 ts

Eggeplomme:

 • 180 gram gresskar (brukte Hokkaido, kjøpt på Coop)
 • 2 ss maismel
 • 1/2 ts gurkemeie (for farge)
 • 1 ss næringsgjær
 • 2 ss vann
 • 2 ss olje (viktig med litt fett i denne plommen)
 • 1/2 ts pepper
 • 1/2 – 1 ts (etter smak) svart salt

 

Fremgangsmåte:

Kok det oppdelte gresskaret til det er mykt. Hell av vannet.

I en liten bolle blander du sammen alt til eggehvitten og lar det stå og hvile mens du lager plommen:

Ha gresskaret i en blender eller food processor sammen med resten av plomme-ingrediensene og blend til en glatt røre.

Ha litt olje i en stekepanne. Hell hvitten forsiktig i den varme pannen (akkurat passe mengde til ett speilegg, ca. 2-3 ss) og stek. Legg på lokk slik at oversiden stivner før den rekker å bli brent under. I tillegg skal disse eggene kun stekes på én side, vil tro de går litt i stykker om man prøver å snu de.

Ta av lokket etter 10-15 sekunder eller når hvitten er stivnet på overflaten. Hell i ca. 1-2 ss eggeplomme-blanding midt på hvitten så du får et speilegg. Legg på lokket igjen og la plommen stivne, egget er ferdig når alt er stivnet på overflaten og litt crispy på sidene.

Serveres på toast eller ferskt brød, gjerne med avokadoskiver og ketchup og et ekstra dryss med svart salt. Mmmmm! Dette blir bra helgefrokost!

Veganske speilegg
Veganske speilegg

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.