Verdens enkleste havrekjeks – i flere varianter

Havrekjeks er alltid en vinner. Nesten alle jeg kjenner har en mormor eller bestemor som alltid bakte havrekjeks. Selv har jeg ikke bakt så mye av det tidligere, men jeg elsker jo smaken av havre og da jeg en kveld fikk fryktelig lyst på havrekjeks bakte jeg noen som var så enkle å lage at det nesten ble litt kjedelig å lage dem. Neida, men disse lager du seriøst på noen minutter, så lenge smøret er mykt. Apropos smør – bruker du vårt favorittsmør, Eldorado Smøremyk, er smøret akkurat passe mykt rett ut av kjøleskapet! I tillegg smaker det fantastisk og koster en tier! Intet vondt mot Berit Nordstrand, men jeg kjøper ikke smør til 45 kroner når jeg kan få et like bra smør til 9,- kroner altså. Men det var ikke smør innlegget skulle handle om.

Disse kjeksene kan du lage naturelle, med rosiner, med nøtter, kokos, sjokolade – hva du vil! Her har jeg laget flere sorter for å vise dere hvor lett de kan varieres. Lag mange, for disse ryker fort! De naturelle (eller med valnøtter) er kjempegode med Synnøve Go Vegan-ost og smør på. Noms!

Havrekjeks

 

Ingredienser til ca. 40 kjeks:

  • 6 dl små havregryn
  • 1,5 dl sukker, gjerne kokossukker
  • 3 dl hvetemel (har ikke prøvd med annet mel  men spelt funker sikkert)
  • 300 gram mykt smør, feks. Eldorado smøremyk

 

Fremgangsmåte:

Ha alt i en stor bolle og rør godt til en jevn røre. Jeg pleier å begynne med en tresleiv og så avslutte med å kna med hendene. Ha i mer mel om røren er for løs, den skal være ganske myk men fremdeles henge godt sammen og kunne laget til en ball/kule med fingrene.

Sett ovnen på 175 grader og kle 1-2 stekebrett med bakepapir. Form små baller med hendene (fukt dem litt om deigen henger fast i hendene, eller bruk engangshansker) og legg dem på brettet. Klem dem godt ned med hendene eller en fuktet skje, de flyter nemlig ikke ut i ovnen så de må klemmes endel. Legg på ønsket topping (sjokkis, nøtter, etc) og stek i 10-15 minutter eller til de er litt mørke i kantene.

Avkjøl helt før du tar dem av brettet så de ikke går i stykker. Nyt med en kopp kaffe eller et glass plantemelk.

Havrekjeks
Havrekjeks med sjokolade (Coop mørk kokesjokolade)

 

Havrekjeks med rosiner
Havrekjeks med rosiner

 

Havrekjeks med peanøtter
Havrekjeks med salte peanøtter
Havrekjeks med valnøtter
Havrekjeks med valnøtter
Havrekjeks Snickers
Havrekjeks Snickers
Havrekjeks naturell
Havrekjeks naturell