Peanøttkaramell-kuler

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Som de fleste leserne sikkert har skjønt så er vi i Veganeren veeeldig glade i Snickers-smaken. Så vi lager ofte desserter, kaker og snop som etterligner denne smaken. Vi vil derimot ikke alltid (eller, vi vil, men vi bør jo bruke hodet litt også) ha alt sukkeret som følger med, så av og til kan det være greit å lage _litt_ sunnere versjoner av det godteriet vi elsker.

Her er noen ufattelig deilige lekre kuler som smaker Snickers (på en måte) men som er uten alt sukkeret og det usunne fettet fra vanlig Snickers. Semi-raw og nydelige på smak, er de!

Dette er en ca-oppskrift da det er så stor forskjell på saftigeten på dadler at det vanskeliggjør mengdeberegning. Vi bruker Juicy dates fra fruktdisken i vanlige matbutikker, de er supersaftige og gode. Rotab fra innvandrerbutikker er også gode og litt billigere. Jo saftigere, jo bedre, og jo mindre dadler trenger du.

Peanøttkaramell-kuler

Ingredienser til ca. 20 kuler, avhengig av størrelse:

  • 1 glass grovt peanøttsmør, gjerne økologisk og uten sukker (vi liker Mills sitt økologiske, men alt funker)
  • Dadler etter hvor hvilken konsistens du vil ha, det er så stor forskjell på dadler at mengde er litt vanskelig. Ca en halv pakke, men ha flere tilgjengelig så justerer du mengden etter konsistens
  • Vaniljeekstrakt etter smak, et par ts
  • 3-400 gram smeltet mørk sjokolade, vi liker best Coop sin mørke, evt. Änglamark mørk sjokolade
  • hakkede peanøtter, et par never

 

Fremgangsmåte:

Ha peanøttsmør, vanilje og 10-12 dadler i en food processor. Kjør til en masse som kan rulles til kuler uten å henge for mye fast i fingrene, men ikke la det bli tørt for da blir de ikke noe gode. Ha i mer dadler om det er for tørt. Heller litt for fuktig. Ha i peanøttene og kjør bittelitt til så de blir godt blandet men ikke til smuler.

Fukt hendene (eller bruk engangshansker) og lag kuler etter valgfri størrelse. De er mektige, så det kan være en idé å ikke ha de for store. Legg dem på et brett med bakepapir og sett kulene i fryseren en times tid eller lenger. Når de er frosne er det nemlig sånn at sjokoladen du skal dyppe dem i, stivner mye fortere og blir ekstra tykk, så dette er et gulltips!

Før du tar ut de frosne kulene, smelter du sjokoladen i vannbad. Dypp kulene i den med to gafler eller skjeer, legg dem tilbake på brettet og dryss over hakkede peanøtter (skynd det før sjokoladen stivner, det går fort!). Kulene blir fort romtempererte så det er mulig du må ta en pause underveis og sette kulene uten sjokolade i fryseren en stund igjen før du fortsetter å dyppe.

Når alle kulene er dyppet i sjokolade og har fått et fint peanøttdryss over seg, kan du sette brettet kjølig igjen. Her anbefaler jeg kjøleskap, for bruker du fryseren blir de fort svette utenpå. Det påvirker dog ikke smaken noe.

Oppbevar kulene i kjøleskapet, men de tåler også romtemperatur en god stund.

Peanøttkaramell-kuler

Peanøttkaramell-kuler

Peanøttkaramell-kuler - Veganeren
Peanøttkaramell-kuler – Veganeren

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.