Raw kremete sjokolade-cupcakes

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Etter å ha laget raw kremete bringebær-cupcakes endel ganger og sett hvordan folk simpelthen elsker dem, ville jeg prøve å lage en sjokoladeversjon av disse. Nå foretrekker jeg bærsmaker fremfor sjokolade selv, men disse falt virkelig i smak! Silkemyke og kremete, god og dyp sjokoladesmak og ikke minst veldig enkle å lage. Her har du sjansen til å imponere med veldig liten innsats! Hva med å lage dobbel porsjon, dele i to for du tilsetter smaker og så lage én bringebærversjon og én sjokoladeversjon? Det må da ta seg ekstremt flott ut på ethvert kakebord. Nam!

PS: husk at du trenger en god blender for å lage kremete raw-kaker basert på nøttemasse. Jeg prøvde å bruke food processoren til disse, men det ble en sørgelig, kornete masse. Heiv det oppi Raw-blenderen min og poff – silkemyk kremete sjokoladekrem uten noen som helst prikker/klumper. Så det er ganske viktig å bruke riktig redskap. Har du kun food processor og vil lage disse allikevel, blir jo garantert smaken god selv om massen nok blir kornete. 

 

Raw kremete sjokolade-cupcakes

Ingredienser til ca. 12 cupcakes:

Bunner:

 • 200 gram valnøtter (eller andre nøtter)
 • 10-12 saftige dadler, feks. Rotab eller vår favoritt – Juicy Dates fra fruktdisken i dagligvarebutikkene
 • 2 ss kakaopulver, gjerne raw (vi brukte vanlig Regia i disse)
 • 1 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
 • en klype salt

Sjokoladekremfyll:

 • 5 dl rå cashewnøtter, bløtlagt i 10-12 timer eller over natten
 • 1 dl smeltet kokosolje
 • 1 dl lønne- eller agavesirup
 • 1 dl vann (tips: for mokkasmak, varm opp vannet og tilsett 1-2 ts instant kaffepulver i det)
 • 2 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
 • 1,5 dl kakaopulver
 • 2 dl kokosmelk, vi bruker helst Änglamark sin for den er tykk og kremete (og ikke minst billig, bruk det øverste hvite)

Sjokoladetopping/saus:

 • 0,5 dl kokosolje
 • 1 ts vaniljeekstrakt
 • 3 ss lønne- eller agavesirup
 • 4-5 ss kakaopulver
 • Valnøtter eller pecannøtter til pynt (eller annen pynt du vil ha)

Fremgangsmåte:

Først: finn frem et muffinsbrett med 12 hull og papirformer til disse.

Bunnene: ha valnøtter i en food processor og kjør til smuler. Grove eller fine, det kommer an på hvilken type bunn du liker. Alt er godt! Tilsett kakao, vanilje og salt, og ha i halvparten av dadlene (husk å ta ut steinen!) og kjør maskinen på fullt. Ha i mer dadler etterhvert til du får en masse som ikke smuldrer for mye og som kan klemmes til en ball i hendene. Den skal ikke være våt, men holde fint sammen. Press ca. 1-2 ss masse ned i hver papirmuffinsform og fordel det fint til bunner. Sett kjølig mens du lager kremen.

Kremfyll: hell bløtleggingsvannet av cashewnøttene og skyll dem godt. Ha dem i en god blender sammen med resten av ingrediensene. Kjør det på full guffe til en kremete, silkemyk krem. Hell kremen over bunnene i muffinsformene, nesten opp til kanten. Er det litt krem igjen i blenderen spiser du det opp med skje (her stod det 5 unger med hundevalp-øyne mens maskinen gikk og da muffinsformene var fylt, var det slåsskamp om restene i blenderen). Sett hele brettet i fryseren en times før, så lager du sausen.

Sjokoladesaus (denne kan også brukes på is og andre desserter, feks. pannekaker, den vil faktisk stivne litt på isen og): ha alle ingrediensene unntatt pynten i en liten gryte og varm forsiktig opp mens du rører. Når sausen er helt glatt, hell den forsiktig oppå hver muffins, men pass på så du ikke heller over for mye. Det skal ikke nå helt ut til sidene (vanskelig, jeg vet, noen av mine gikk det skeis med, men de ble jo både fine og gode allikevel).

Pynt med en valnøtt eller pecanøtt. Disse kan oppbevares i kjøleskapet og vil holde formen godt (pass på å ikke ha dem for lenge i romtemperatur der de derimot vil falle sammen etter en stund) men de har lengst holdbarhet i fryseren. Ta dem ut en halvtime før servering eller sett dem i kjøleskapet noen timer før eller kvelden før du skal servere dem. Fordelen er jo at disse og andre raw-kaker kan lages dagevis og til og med ukesvis i forveien.

Dersom du vil gjøre det enda finere, ikke ta på sjokoladesaus nå, men vent til rett før servering. Ta muffinsene ut av formene og kle av dem papirformene. Sett dem på et fint serveringsfat, så heller du forsiktig sausen utover slik at det renner litt saus nedover sidene på kakene. Oh! Det skal jeg gjøre neste gang, selv om ungene likte veldig godt å ta av «sjokoladelokket» (som sausen ble da den stivnet) og knaske på det som konfekt.

Tips til andre smaker: 

Raw kremete bringebærcupcakes (kan også lages med jordbær i stedet for bringebær, eller feks. blåbær)

Raw kremete cupcakes med lime

Raw kremete sjokolade-cupcakes - Veganeren
Raw kremete sjokolade-cupcakes – Veganeren

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.