Klassisk lasagne med «kjøttfyll» og bechamel

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Klassisk lasagne med «kjøttfyll» og bechamel

Vi har etterhvert prøvd ut noen forskjellige lasagne-oppskrifter og alle har jo vært gode. Denne er ikke noe unntak! Den er inspirert av en av våre veganske helter, Gaz aka «Avantgarde vegan» på youtube. Vi har endret litt på den etter egen smak og resultatet ble bare enestående. Det ble en stor ildfast form utav oppskriften, og vi kommer nok til å halvere den neste gang det bare er oss to til bords, for vi endte opp med å spise hele formen opp selv (utover kvelden), og det var litt galskap, egentlig.

Veganerens favoritt-lasagne

Veganerens favoritt-lasagne

Ingredienser til en stor form (bruker den største glassformen fra IKEA):

Hvit saus (Bechamel):

 • 1 liter usøtet soyamelk (eller mandelmelk, havremelk etc, bare pass på at den er usøtet)
 • 3 laurbærblader
 • En neve hele pepperkorn
 • 1 stor løk, delt i store biter (skal ikke spises men siles bort etter koking)
 • 1 ts salt eller en halv smuldret buljongterning
 • 1/2 ts revet muskat
 • 50 gram vegansk smør
 • 50 gram hvetemel
 • 1/3 pakke revet vegansk ost (vi bruker utelukkende Synnøve sin Go Vegan, den er fantastisk)
 • 3-4 ss næringsgjær

Ragu:

 • 2 pakker Hälsans Kök farse (ca. 600 gram, kan bruke annen ferdig farse og, men bruker dere tørket tvp må dere regne ut mengdeforholdet selv for det har vi ikke testet ut selv her)
 • 1 stor hakket løk
 • 4 fedd raspet hvitløk
 • 1 squash i terninger
 • 4 stilker selleri, i små terninger
 • 2 gulrøtter, enten revet eller i terninger
 • 1 lite glass tomatpuré
 • 2 bokser hakkede tomater
 • 2 ss totalt av diverse italienske urter (basilikum, oregano, timian)
 • 1/2 terning smuldret grønnsaksbuljong eller 1 ts salt
 • 2 ss balsamico (eller eplecidereddik i nøden, ville dog kjøpt inn balsamico da det kan brukes til myye godt)
 • 2 ts nykvernet pepper (eller litt mindre om du ikke vil ha så mye pepper i)
 • Lasagneplater, vi bruker Änglamark sine fullkorn som regel

 

Fremgangsmåte:

Først lager du bechamelsausen. Ha melken i en gryte sammen med laurbærblader, løk i store biter, pepperkorn, buljong/salt og muskat. La dette småputre i ca. 15 minutter så melken blir «infusert» av gode smaker. Dette har jeg aldri kommet på å gjøre før men det funker virkelig og jeg skipper aldri dette punktet igjen. Imens kan du begynne på raguen:

Ragu: ha litt olje i en stor gryte og stek løk, hvitløk og selleri til det er mykt. Ha i squash og gulrot og la det frese litt til. Ha oppi balsamico og la det «koke ut» noen sekunder. Rør godt hele tiden så det ikke brenner seg fast. Ha i soyafarse, tomatpuré, tomatboksene, salt eller buljong og pepper og la alt småkoke under lokk 15-20 minutter (eller enda lenger, det blir bare enda bedre av å koke lenge). Ha i litt vann om det blir for tørt, jeg måtte ha i kanskje en dl eller to. Det ser du selv. Sausen skal ikke være suppete, men veldig «sausete» så litt vann er nok et must.

Tilbake til bechamelsausen: finn frem en bolle eller lignende og sil melken over i den så løken og alt det andre ligger igjen. Dette kaster du (ja jeg vet, matsvinn, men vi får ta det igjen andre steder).

Ha smøret i en gryte og smelt det. Ha i hvetemelet og rør litt mens det freser så melsmaken forsvinner. Ikke la det bli brunt. Ha i den smaksinfuserte melken litt etter litt mens du rører, så det blir en klumpfri, hvit saus. La småkoke en 5 minutters tid, ha så i næringsgjær og revet ost og rør til alt er smeltet inn til en deilig, tykk hvit saus. Ha i mer ost om du vil, men spar endel til toppen av lasagnen!

Sett ovnen på 180 grader. Legg et tynt lag ragu i bunnen av den ildfaste formen. Ha over et tynt lag med bechamel, så dekker du alt med lasagneplater. Så et nytt lag med ragu, gjerne litt tykkere (men sørg for at du har nok til hele formen, jeg bruker 3 lag plater) og så bechamel, så plater. Gjenta til du har lagt på 3 lag lasagneplater. Nå har du resten av raguen over platene og dekker alt med en god dose bechamel (vær raus, det skal være mer bechanmel på toppen enn inni lasagnen). Strø over resten av den veganske, revne osten. Stek lasagnen midt i ovnen i ca. 45 minutter. Blir den for mørk på toppen legger du litt alufolie over, men det skjedde ikke hos oss, den ble perfekt.

Server med salat, vegansk rømme (feks. Oatly iMat Fraiche), gode oliven, vegansk parmesan og gjerne noe godt i glasset.

Veganerens favoritt-lasagne - Veganeren

4 Comments

 1. Prøvde meg på ostesausen her, og den ble helt seig og rar. Brukte mandelmelk. Hva kan jeg ha gjort feil?

  • Hei Karoline
   Det har jeg aldri vært borti før. Jeg har riktignok ikke brukt mandelmelk her, kun soyamelk (og havremelk til andre ostesauser) og det har alltid blitt helt bra. Men jeg kan ikke skjønne at mandelmelk skulle gi den effekten? Du har fulgt oppskriften ellers? Hvis du tåler soya ville jeg prøvd med den neste gang for å sjekke forskjellen, for det vet jeg blir bra uansett, dersom du følger oppskriften. Hvis ikke kan du evt. droppe den hvite sausen og bare bruke vegansk ost. Beklager at jeg ikke var til mer hjelp, håper det lykkes neste gang om du tør å prøve igjen … <3

   Cathrine

 2. Mm… dette så jobutrolig godt ut. Jeg elsker lasagne, men har så lyst til å prøve en sunn versjon. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.