Veganuar – ukemeny for nybegynnere

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Det er Veganuar! Og flere og flere snuser på en vegansk livsstil, eller i hvert fall veganske måltider fordi de har skjønt at det å bidra til en mer bærekraftig verden ved å kutte på animalske matvarer er det enkleste og mest fornuftige man kan gjøre. Det synes vi er helt topp! Mange lurer jo på hvor de får tak i alle slags rare ingredienser vi veganere bruker, og de vegrer seg litt for å lage vegansk mat fordi de tror det er vanskelig. Vel, jeg skjønner jo at dette er ukjent territorie for mange, men vi ønsker å vise dere hvor enkelt det faktisk er.

Ukemeny Veganuar

Nå har vi vært veganere i så mange år at vi har avansert temmelig  mye i kokkeleringen, og vi forventer jo ikke at nybegynnere skal gå igang med de mest «avanserte» seitansteker eller lasagne med hjemmelaget nøttefri og glutenfri ost og gudene vet hva. Vi har veldig lyst å vise dere at ingenting med vegansk mat trenger å være avansert! Vår veganske familie og vennekrets inneholder alt fra superkokker til Toro-kokker som knapt kan koke frosne grønnsaker, allikevel lever de veldig godt som veganere. Man velger selv hvor mye man vil gjøre utav det.

Her har vi satt sammen en ukemeny for dere som har hørt om veganisme og som gjerne vil teste det ut, men som ikke har så mye kunnskaper om det enda. Dette er mat som er enkel å lage, smaker fantastisk og som man kan lage med ingredienser fra helt vanlig matbutikk. GO GREEN – SAVE THE PLANET!

PS: dette er kun middagsretter, da det er det folk flest virker å ha mest problemer med når det gjelder vegansk matlaging. Vi anbefaler å lage opp ekstra porsjoner middag så rester kan brukes til lunsj dagen etter. Cathrine tar alltid med seg middagsrester på jobb og frister kollegene sine ihjel. Det er dagens høydepunkt! Til frokost starter vi ofte med smoothie når vi står opp, og spiser frokost når vi kommer på jobb. Da er det oftest et par grovbrødskiver eller knekkebrød med Smøremyk eller rapskokos (vegansk smør) og skivet avokado, med urtesalt på. Eller seitanpålegg med Sriracha og alfalfaspirer. Nam!

Kveldsmat kan gjerne også være middagsrester, eller feks. en fullkornwrap med hummus, revet gulrot, seitanpålegg eller kidneybønner og litt chilisaus, eller en smoothie, eller et par skiver grovt brød med peanøttsmør eller seitanpålegg, eller avokado. Enkelt og godt!

NB: Det er ikke til å unngå at det er næringsgjær i noen av oppskriftene da vi bruker det i ALT! Du kan skippe det helt, eller kjøpe det på de aller fleste helsekostbutkkker eller på nett (vi bruker denne). Anbefaler virkelig å ha det i hus, enten man er veganer eller ikke. Utrolig bra produkt!

 

UKEMENY FOR NYBEGYNNERE:

Mandag:

Kikert-karbonader, lett å lage – lett å like! Disse er supergode å knaske på rett i hånda, eller du kan servere dem på tradisjonelt vis i burgerbrød med tilbehør, eller sammen med kokte eller stekte poteter, saus og grønnsaker.

Kikert-karbonader

 

Tirsdag:

Hot søtpotetsuppe med gulrot og ingefær. Denne suppen er bare rågod. Vi har hatt den på menyen flere ganger når vi har arrangert popup-kafé, og gjestene har skrytt den opp i skyene hver gang. Du kan gjerne bytte ut søtpotetene med bare gulrøtter, vi gjør det av og til både for å gjøre det billigere og fordi det er greit med litt variasjon. Prøv den og bli overbevist! Denne suppen er ekstra god med ovnsbakte kikerter. 

Hot søtpotetsuppe med gulrot og ingefær.

 

Onsdag:

Kjapp tagliatelle med cherrytomater og hvitløk er en kjapp og enkel, men veldig god rett som passer fint midt i uka. Pasta slår jo alltid an, og denne retten er som sagt veldig enkel men allikevel mettende og næringsrik, spesielt om du bruker fullkornstagliatelle (Coop har vegansk tørket tagliatelle av fullkorn). Husk at noen pastatyper inneholder egg, men det gjelder for det aller meste fersk pasta, de fleste tørkede variantene er veganske. «Parmesanen» kan du droppe, dryss gjerne noen never solsikkefrø eller pinjekjerner over i stedet, det er veldig godt og sunt og gir en god smaksopplevelse.

Kjapp tagliatelle med cherrytomater og hvitløk

 

Torsdag:

Nå nærmer vi oss helg, men er ikke helt i mål enda. I dag står det indisk på menyen! Vi er veldig glade i indisk mat, og siden vi (som dere sikkert har skjønt om dere har fulgt oss en stund) er over gjennomsnittet glade i kikerter, blir det også her en rett rik på denne gullskatten av en liten bønne. Chana Masala er en ganske kjent indisk rett som består av kikerter i en nydelig krydret tomatsaus. Vi liker å ha kokosmelk i, mens andre bruker fløte eller skipper kokosmelk eller fløte i det hele tatt. Chana Masala kan lages på mange måter, og her er vår versjon. Server den med pannestekt naan med hvitløk og koriander og kos dere!

Chana masala

 

Fredag:

Endelig helg! Nå skal vi jammen kose oss, selv om jeg mener vi har kost oss hele uka sånn egentlig. Hva spiser veganere i helgene? Ikke noe kaninfor, det er i hvert fall sikkert. På fredagen har vi alltid taco når vi har barna i hus (annenhver uke), men når vi er alene liker vi gjerne å ha noe annet, og her er en god gjenganger hos oss! «Kylling» med mangochutneyfløtesaus er en rett vi har veganisert og som vi falt pladask for ved første smak. «Kyllingen» kjøper du på for eksempel Coop eller Rema, og den koster ikke særlig mye, men smaker fantastisk! Alle de andre ingrediensene fås i samme butikker. Hvorfor veganere velger å spise noe som minner om kjøtt får være en annen diskusjon, faktum er at vi liker å spise og dette er GODT, og vi er sikre på at alle som smaker denne retten vil synes det samme som oss.

Kylling i mangochutneyfløtesaus

 

Lørdag:

Ukens aller, aller beste dag må feires med noe ekstra godt, og i Veganeren-heimen betyr det ofte PIZZA! Seriøst, vi er pizzajunkies, og mange tror sikkert vi er gale når vi spiser pizza uten ost og liker det, men vet dere hva – pizza er fantastisk godt uansett! Det er like mange måter å lage pizza på som det er mennesker i verden, nesten, dessuten finnes det flere og flere gode veganske oster på markedet nå, som både smelter og smaker bra. Du kan også lage hjemmelaget ost i flere varianter, mange av dem er skikkelig gode. Sjekk ut bloggen for ostetips. I stedet for å gi dere en konkret pizzaoppskrift (for det er jo så mange!) så velger vi heller å dele den populære tråden vår «hva har veganere på pizzaen sin?» og la dere selv få ta valget om hvilken pizza som frister mest. God helg!

Hva har veganere på pizzaen sin?

 

Søndag:

Søndag er ofte dagen for tradisjonsmiddager hos oss. Kjøttkaker, komler, lasagne, «fårikål», lapskaus, «stek», alt kan lages vegansk! Jeg vet mange rynker på nesen og er skeptiske nå, men don’t knock it until you’ve tried it, sier vi! Vi elsker å teste ut maten vår på kjøttetere og tilbakemeldingene vi alltid får, viser jo at det vi sier stemmer – de veganske versjonene av typiske kjøttretter smaker minst like godt som originalene – faktisk til og med ofte bedre! Middagstipset vårt til dere denne søndagen er vår «berømte» linselasagne, som er blitt skrytt opp i skyene av både følgere, venner, familie og gjester på popup-kaféen vår. Faktisk solgte vi 7 hele digre former av denne på kaféen første gang vi hadde den, og man kan trygt si det har vært den mest populære retten vår der. Vi serverte den med gulrot- og løkbrød, som er noen av de beste rundstykkene vi vet om. Om dere heller vi ha en enda mer «kjøttete» lasagne, bytt ut linsene med vegansk kjøttdeig, som for eksempel Hälsans Kök (Rema, Coop, Kiwi) eller Vegme som er enda bedre men kun selges på enkelte Meny-butikker.

Linselasagne

 

Litt ekstra helgekos:

Man trenger jo litt ekstra kos i helgen. Jo, det gjør man. Dersom dere er som oss og gjerne vil kose dere litt ekstra i helgene, ta gjerne en kikk på dette:

Salt snacks og nøtter

Snacks og snop

Ta gjerne kontakt med oss om dere trenger råd, vi ønsker å hjelpe! Lykke til med din veganske livsstil, husk at alle monner drar og om du tråkker feil så betyr ikke det at du har mislykkes og kan glemme alt og bare fråtse i kjøtt og ost igjen. Ta den tiden du trenger, les deg opp, spør om hjelp og kos deg underveis med all den gode maten du faktisk kan spise.

Veganuar – ukemeny for nybegynnere - Veganeren
Veganuar – ukemeny for nybegynnere – Veganeren

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.