Hvordan få bukt med Matsvinn?

I gamle dager ville det vært utenkelig, men i dag kastes det tonnevis av mat som burde vært spist. Folk er blitt mer bortskjemte, har bedre råd og kjøper det de vil der og da, glemmer det langt bak i kjøleskapet fordi de heller vil spise noe annet den dagen, og vips – maten må kastes. Kanskje du kunne gjort noe for at den skulle holdt seg lenger? Laget noe snadder og fryst ned?

Når vi sitter med mengder av noe vi ikke helt vet hva vi skal gjøre noe med, men som må brukes asap, pleier vi å google på oppskrifter med den aktuelle ingrediensen. Det kommer som regel opp veldig mange gode tips! Bruk også youtube for å få tips til oppskrifter og idéer til hvordan begrense matsvinn.

Hvordan få bukt med matsvinn?
Hvordan få bukt med matsvinn?

Først og fremst er det nok grønnsaker og frukt folk kaster mest av. Grønnsaker og frukt er ferskvare og holder ikke så lenge. Bananer blir fort brune, avokadoer likeså, og tomatene vokser utav boksen før du vet ordet av det. Salaten henger med nebbet og de gode, ferske rødbetene blir myke og bleke. Men det finnes råd! Her er noen tips dere kan bruke for å unngå å kaste så mye mat. Det vi har best erfaring med å unngå matsvinn av, er:

Matsvinn – Bananer er best med brune prikker

Bananer er best når de har brune prikker. Da er de på sitt mest modne og smaker søtt og godt, og fordøyes best. Men når de først er blitt brunprikkete, går det ikke lang tid før de blir FOR modne og smaker på grensen til alkohol. Det du gjør (helst før det sistnevnte inntreffer) er å skrelle dem, kutte dem opp i biter og fryse ned i poser eller bokser. Dette kan du bruke til smoothies eller til kjempegod softis av banan, også kalt nicecream. Her og her finner du fine oppskrifter på dette.

Hvordan få bukt med matsvinn?
Hvordan få bukt med matsvinn?

Du kan også bruke overmodne bananer til bananpannekaker eller banankake (se her og her).

 

Matsvinn – Frys ned overmodne sitroner eller lime

Sitrusfrukter er vel også noe som ofte blir liggende, fordi man ikke bruker det så ofte.

Hvordan få bukt med matsvinn?
Hvordan få bukt med matsvinn?

Man skal kanskje ha en halv sitron til en kake eller en drink og så blir den andre halvdelen glemt til den kryper grønn ut av fruktskålen eller kjøleskapet selv. Vel, det vi gjør med sitroner og lime, er helt genialt! Vi skjærer dem i tynne skiver, legger dem i ziplockposer eller lignende og stapper dem i fryseren! ISBITER, blir det. Isbiter av sitron og lime som gir smak til både vann og annen drikke, er det ikke helt fabelaktig? Disse holder jo i evigheter i fryseren så ingen frykt for at det skal ligge for lenge her, nei.

Matsvinn – Frys ned brødet før det blir for gammelt

Nå skjærer vi alltid opp brød i butikken (eller skjærer opp hjemmelaget) og fryser ned i skiver, og tar ut et halvt brød eller noen skiver om gangen (kan tas ut frosne og stappes rett i brødristeren om man vil) så da er det jo egentlig ingen fare for at vi må kaste mye brød. Men ikke alle liker ristet brød hele tiden heller.

Hvordan få bukt med matsvinn?
Hvordan få bukt med matsvinn?

Men visste du at du kan ta ut frosne skiver, smøre smør og pålegg på ja – frosne skiver – og legge dem i matboksen så er de tint og ferske til nisten skal spises? Jeg gjør det ofte med feks. pizzahorn og lignende, legger dem frosne i matboksen og poff – fersk gjærbakst til lunsj! Du kan også skjære gammelt (men ikke muggent, selvsagt) brød i terninger og lage krutonger, eller du kan male det i food processoren til brødsmuler, gjerne med vegansk «parmesan» og urter, dette er perfekt å bruke som panering eller andre steder du trenger strøbrød. Holder seg lenge!

 

Juice frukt og grønnsaker før det blir for gammelt

Lag smoothie eller juice! Du kan faktisk bruke alt i smoothie og juice. Mange tror man kun kan ha i søte frukter ellers smaker det vondt, men dette er en stor og dum myte.

Hvordan få bukt med matsvinn?
Hvordan få bukt med matsvinn?

Vi juicer alt! Paprika i alle farger, brokkoli, kål, appelsiner, sitroner, agurk, selleri, gulrøtter, neper, spinat, rødbeter, ingefær, chili (til og med hvitløk og fersk gurkemeie men der er Gunnar litt tøffere enn meg), grønnkål, ja så og si alt. Har du rester etter noen av disse grønnsakene som du må bruke opp, hiv dem i juiceren (masse oppskrifter her). I blender må du kanskje begrense det litt mer, men du vil bli overrasket over hvor mye som faktisk kan blendes.

De smoothiene vi vanligvis lager inneholder grønnkål eller spinat, frossen frukt eller bær av noe slag, bananer (gjerne frosne brune, eller på grensa til alkohol-brune), en «gammel» (vegansk) melkeskvett eller soyayoghurt (vanligvis iskaldt vann) … Men har du feks. slappe gulrøtter eller paprika kan vi like gjerne hive det oppi. Brokkoli er også godt i smoothie, man kjenner ikke smaken! Du kan også fryse ned smoothie i ispinneformer, da har du sunn is til deg selv og barna i lange tider.

Det du også kan gjøre, er å lage opp mange små flasker med smoothie og hive i fryseren. Ta dem ut om morgenen, stapp dem i barnas skolesekk og vips – iskald smoothie til lunsj! Fyll opp frysen med sunne godsaker.

 

Matsvinn – Ovnsbak alt!

Jeg slenger gjerne slappe grønnsaker i en ildfast form sammen med litt olivenolje, havsalt og pepper og gjerne også litt forskjellige urter. Bak det i en ildfast form på 180 grader til det er mykt og litt brunet på utsiden (karamellisert). Du kan også forlenge steketiden om du har god tid, stek det feks på 100 grader i flere timer. Du aner ikke hvor godt det er!

Hvordan få bukt med matsvinn?
Hvordan få bukt med matsvinn?

Du kan bruke rødbeter, poteter, søtpoteter, tomater, hvitløksfedd (bakt hvitløk er en delikatesse av de sjeldne), sellerirot, gulrøtter, løk, rødløk, salat (jepp), squash, aubergine, alt! En av våre favoritt-pastasauser lages etter dette prinsippet. Ha halverte cherrytomater (eller vanlige oppskjærte tomater) i en ildfast form sammen med en oppskjært løk og noen fedd hakket hvitløk. Ha litt havsalt over, samt olivenolje og litt pepper og basilikum etc. Sett inn i ovnen på 180 grader i tja, 30-40 minutter til en time? Kan stå lenge, i hvert fall om du skrur gradestokken enda lenger ned. Ha over nykokt pasta og nyt. Dette er så godt!

I Norge kaster vi årlig 355.000 tonn mat som kunne vært spist, fra matindustrien, dagligvarehandelen og hos forbrukerne. Ifølge Østfoldsforskning tilsvarer det et verditap på om lag 18 milliarder kroner, hvorav tapet i matindustrien og dagligvarehandelen er i størrelsesorden 6 milliarder kroner. hentet fra NHO Mat og Drikke

 

Lag din egen kraft!

Det går med endel buljongterninger i maten vår, men visste du at du kan koke din egen buljong/kraft på avkapp og skrell av grønnsaker? Det sitter mye smak igjen i skrellet og i det avkappet du sikkert kaster, så ikke kast det! Hiv det i en gryte sammen med vann og kok det lenge. Holder en uke i kjøleskapet eller enda lenger i fryseren. Her er Vegetarbloggen sin nydelige oppskrift på grønnsakskraft.

 

Generelle tips og triks for å unngå matsvinn

Det er mange måter å unngå matsvinn på foruten de tipsene vi har gitt overfor. Her er noen helt generelle tips dere kan tenke litt over for å unngå å kaste ellers fullt brukbar mat:

Planlegg ukemeny!

Om du har en plan over hvilke middager du skal ha hver uke, minker sjansen for at mat blir kastet siden du handler inn til de middagene du tross alt skal lage.

Bytt lunsjer med venninner!

Da jeg gikk på videregående skole, husker jeg at jeg og en av mine (fremdeles) beste venninner laget skolelunsj til hverandre og tok med flere ganger i uka. Det var alltid en stor overraskelse hva vi laget, og det ble alltid godt mottatt av oss begge to! Husk å ta hensyn til eventuelle allergier og livsstil. Ikke at dette automatisk fører til mindre matsvinn, men det gjør kanskje hverdagen litt mer spennende og man bli mer inspirert til å lage spennende lunsjer. Dessuten kan man jo ha en avtale med hverandre om at man tenker over matsvinn når man lager nistepakkene. Det å ta vare på miljøet er kult!

Gi bort mat!

Har du mat du antar du ikke vil bruke i nærmeste fremtid i kjøkkenskapet, kjøleskapet eller fryseren? Hvorfor ikke gi det til en nabo, en venn, familiemedlem eller en kollega? De fleste vil vel sette stor pris på å få matvarer levert personlig, helt gratis. Joda, du tapte penger på å kjøpe varene og gi dem bort, men er det bedre å kaste dem enn at noen får nytte av dem (og du får karma-poeng)? Neppe.

Frys ned!

Frys ned alt! Våre besteforeldre hadde ikke de unike mulighetene vi har, vi kan faktisk forlenge holdbarheten til maten vår ganske dramatisk. Det forutsetter jo at vi faktisk gjør det, da. Frys ned smoothie i ispinneformer, frys ned bananer til smoothies og iskrem, frys ned grønnkål, frys ned brød i skiver, og frys ned porsjoner av middag dere har laget for mye av. Vi lager ofte for mye middag og fryser ned i porsjonsformer og tar med på jobb. Har du mikro på jobb er det jo null stress å varme opp verdens beste middagsrester til lunsj!

Inviter på middag!

Har du mye igjen av ingredienser du kan trylle frem de deiligste retter av? Bruk google og youtube for inspirasjon – det er bare å søke på ingrediensen(e) + tips/recipes og voila – du kan lage i stand et festmåltid for venner og familie omtrent gratis og spare miljøet samtidig. Se her for flere tips.

Lag mindre porsjoner!

Nå lager vi i Veganeren ofte for store porsjoner, men det er fordi vi ikke liker å spise kjedelig brødmat til lunsj på jobben. Middagsrester er the shit! Derfor lager vi ofte ekstra. Men til gjengjeld spiser vi det jo opp, så er det sånn at dere lager for store porsjoner som blir kastes etterhvert, lær dere å lage opp akkurat det dere trenger. Vi nordmenn er egentlig veldig bortskjemte og tenker at om det er for lite mat til middag så «dør» vi. Men det er jo egentlig bare å ta seg en brødskive eller to om man ikke blir ordentlig mett, eller å se an porsjonene når man planlegger ukens middagsmeny. Vi har lært oss å se hvor stor en en oppskrift er sånn ca, så vi vet om vi bør doble den eller ikke.

Suppe!

Du kan ha alt mulig i en suppe, det er nesten latterlig hvor god suppe du kan lage av rester. Vår favoritt er gulrotsuppe, men tomatsuppe eller tyrkisk grønnsaksgryte eller tacosuppe (se vårt suppearkiv her) – alt funker til restemat. Du trenger ikke å følge en oppskrift slavisk heller. Hiv oppi det du liker, det kan aldri bli feil!

Lag melkesyregjærede grønnsaker!

Du kan bruke særdeles slappes «fruit & veg» i slike ting. Google på forskjellige oppskrifter og bruk de grønnsakene du liker best. Vår favoritt er blomkål, brokkoli, paprika, løk, hvitløk og kål. Det er bra for lommeboka men også for magen og tarmsystemet, og ikke minst smaker det fantastisk!

Har dere flere tips i kampen mot matsvinn, del de gjerne i kommentarfeltet under denne artikkelen. Vi setter stor pris på engasjementet deres. Hva er deres beste tips mot matsvinn?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.