Krigsfisk (fuskefisk av panert pastinakk)

Under 2. verdenskrig var det mangel på en del råvarer, og ikke alle fikk tak i det de ville og trengte. Ville man ha fisk, måtte man ofte tenke annerledes. Det var jo egentlig ikke bare negativt, for folk ble jo veldig oppfinnsomme. Kålrabibiff og ertekaffe var vanlig, men de laget også «fisk» av grønnsaker, som for eksempel pastinakk! Skjærer man pastinakken i skiver på langs og panerer den, både ser det ut som fiskefileter. Okei, man lurer ikke en fiskespiser med disse, men de er faktisk ikke veldig langt fra originalen og de er utrolig gode! Men etter krigen gikk de i glemmeboken i mange år, da folk gikk over til fisk igjen.

I Danmark er det en del bloggere som har hentet opp disse gamle krigs-«tradisjonene» og gitt dem nytt liv, og siden mange av dem jo er veganske er det jo helt glimrende for oss som ikke spiser animalsk! Maanebarnet er vel den som er mest kjent for sin pastinakk-fisk og hun kaller den «Fredsfisk», noe som egentlig er ganske treffende med tanke på hva veganisme står for. Jeg har dog valgt å kalle min for det opprinnelige kallenavnet.

Denne retten er nydelig sammen med poteter, hvis saus eller persillesaus, råkost og erter. Men den er like god på godt brød sammen med vegansk remulade, sitronskive og dill eller persille. Nam!

Krigsfisk (fuskefisk av panert pastinakk)

Krigsfisk (fuskefisk av panert pastinakk)

Ingredienser til ca. 7-8 «fiskefileter»:

 • 3 middels store pastinakker
 • 3 dl hvetemel (kikertmel for glutenfri versjon)
 • 2,5 (pluss evt litt mer) dl usøtet plantemelk eller vann
 • 1 ts karripulver
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1 ts kelppulver (for sjøsmak, det kan gjerne droppes)
 • 1 ts hvitløkspulver eller 1 fedd raspet hvitløk (blandet i væsken)
 • Panering/strøbrød, mengde er litt vanskelig, jeg brukte vel ca. 1/3 av pakken
 • olje til steking

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skrell pastinakkene og skjær dem i skiver på langs, ca. 1-2 cm tykke etter smak. Legg dem på brettet, ikke bruk olje for da glir paneringen av etterpå. Stek dem i ovnen til de er litt gyldne, ca. 10-15 minutter. De skal være myke.

Ta dem ut og avkjøl dem litt mens du lager paneringen.

Ha mel, krydder og vann/melk i en bolle og bland det godt sammen. Det skal være en litt tykk pannekakerøre, er den for vannete må du ha i mer mel. Ha strøbrød i en annen bolle.

Dypp pastinakkfiletene i mel-røren først, de skal være godt dekket (dette er grisete men jaja) og så rett i strøbrødet. Dekk dem godt og legg dem på et fat til du har panert alle, eller legg dem en og en rett i varm olje i en stor stekepanne. Stek dem godt på begge side til de er brunet, men ikke brent. Det går relativt fort om varmen er høy.

Server dem med ønsket tilbehør. Disse er geniale å lage opp på forhånd for selv om de blir litt myke når de avkjøles, så blir paneringen sprø og god som ny når de varmes opp i ovnen igjen senere.

 

2 Comments

 1. Har dere oppskrift på remulade? Og den sausen på potetene? For den så veldig god ut!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.