Salt karamellsaus

Karamell i alle former er noe av det beste vi vet, men som dere sikkert vet så er det som regel melk i alt av ferdigkjøpt karamell. Eller, Freia har jo den kjedelige tyntflytende karamellsausen på flaske som funker til nøds, men vi ønsket oss tykk, deilig salt karamellsaus og da måtte vi lage det selv. Det ble braksuksess, og vi var overrasket over hvor enkelt det var å lage. Tar litt tid, som med all karamell, men du trenger ikke å styre med noe termometer eller være redd for at det skal bli brent (så lenge du ikke bruker altfor høy varme, selvsagt).

Denne nailet vi, og det gjør du også! I tillegg er denne versjonen ganske mye sunnere enn mye annen karamellsaus, fordi vi bruker kokossukker i stedet for vanlig sukker. Det gjør vi i nesten alt vi bruker sukker i, og vi kjøper det på Vitacost til en rimelig penge. Har også sett det i asiatiske butikker enda billigere, men er usikker på kvaliteten.

Har faktisk prøvd å lage denne karamellsausen med vanlig hvitt sukker en gang vi var tomme for kokossukker og det ble ikke bra. Jeg vet ikke hva som skjedde, men sausen ble helt mislykket selv om jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke. Så kokossukker må det være!

PS: vi har laget en relativt stor porsjon her, allikevel ryker den alltid raskt når vi lager den så vi anbefaler ikke å halvere om dere er glade i karamellsaus. Gunnar spiste opp hele sausen med skje første gang vi laget denne slik at vi måtte lage ny porsjon siden den vi laget tross alt skulle serveres på vår popup-kafé dagen etter!

Dersom dere lager for lite, er det på egen bekostning. You are hereby warned. 

Ingredienser til et stort glass:

 • 2 bokser fullfett kokosmelk (vi bruker Änglamark, og nei – det smaker ikke særlig kokos av sausen faktisk)
 • 2,5 dl kokossukker
 • 1 ts havsalt
 • 2 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
 • 2 ts vegansk margarin eller kokosolje

 

Fremgangsmåte:

Finn en kjele, helst med slipp-belegg, og ha kokossukkeret, saltet og kokosmelken oppi. Kok opp på middels varme. Når det koker, skru ned varmen og la det småputre på middels/lav varme i 30-40 minutter. Pass så det ikke koker over, og husk å røre ca. hvert 5. minutt så det ikke henger seg fast eller skiller seg. Tips: når jeg skal lage noe som krever mye røring/at jeg passer nøye på, tar jeg en stol bort til komfyren og setter Macen på kjøkkenbenken, så sitter jeg og passer på og rører mens jeg ser på Modern Family eller annet kjekt på Macen. 🙂

Etterhvert som sausen nærmer seg ferdig, blir den mørkere og mørkere på farge. Det vil sannsynligvis komme små «biter» av karamell i sausen, men bare rør godt. Når sausen har kokt i nærmere tre kvarter og er blitt ganske mye mørkere på farge, vil den også ha blitt god og tykk og da er den ferdigkokt. Tilsett vegansk smør eller kokosolje og vanilje og rør godt. Hell den på glass og oppbevar kjølig.

Den stivner endel i kjøleskapet, men blir ikke hard karamell. Kan fortsatt spises med skje, men skal du helle den over is og desserter, ta den ut av kjøleskapet ca. 20 minutter før bruk så den er mer flytende.

Vi har brukt den på Raw-kaker (feks. Snickerskaken vår), brownies, is og sjokoladekake. Nam!

Salt karamellsaus

2 Comments

 1. Hei!
  Jeg vurderer om dette kan være en god julegave. Hvor lenge tenker du at den holder hvis den oppbevares kjølig?

  • Hei Othelie
   Jeg er litt usikker da vi har spist den opp innen et par uker, men den har i hvert fall holdt seg SÅ lenge uten problemer. Jeg vil faktisk tro 3-4 uker går fint, og den kan sikkert fryses men da kan den bli litt kornete etter tining så jeg ville nok unngått det om det er en gave. Ikke lag den NÅ i hvert fall, det tror jeg er litt tidlig, hehe. Men 2 uker før jul er nok perfekt. Den blir egentlig bare bedre av å stå litt.
   Prøv også, om det er til voksne, å lage noen av likørene våre i gave. De har vært svært populære gaver herfra i hvert fall, spesielt Nutella-likøren. Og de kan lages leenge før jul, til og med nå. 🙂

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.