Defending the voiceless: James Aspey og veganisme/aktivisme

La oss renvaske ordet «veganer»

I dag slår vi et slag for stigmatiseringen av ordet veganisme. Veganisme blir ofte assosiert med sinna dyrevernsekstremister fra utsiden av de veganske miljøer, og fordømmelse og intoleranse fra innsiden. Holdninger man ofte blir møtt med hos den harde kjernen av «sinnaveganere» på innsiden er med på å bekrefte de fordommer man blir møtt med på utsiden. At med mindre man er dyrevernsaktivist og tar avstand fra alt og alle som har noe med forbruk av animalske produkter å gjøre så er man ikke «bra nok».

Bra nok?

Men hva er egentlig «bra nok»? Hvilke holdninger skaper best grobunn for å lære om et plantebasert kosthold, vårt kostholds miljøavtrykk og dyrenes veldferd? Er det tvang, eksplisitt grafisk materiale og utestengelse? Eller er det kunnskap, medfølelse og forståelse? Går det an å være dyrevernsaktivist eller oppskriftsaktivist (vegansk matblogger) og samtidig vise forståelse for det uvegansk samfunnet de alle fleste av oss befinner seg i? En matkultur hvis kulinariske arv til en stor grad her i Norge er basert på animalske råvarer?

Veganismen må slutte å være en motkultur og sikte på å bli en del av kulturen.

Å være veganer betyr at man tar et standpunkt hver gang man tar i en kniv og en gaffel, setter seg på en hamburgersjappe eller er på julebord med jobben. Dette er daglige bevisste valg som avgjør om man velger å være bevisst basert på tilegnet kunnskap, eller om man velger å ignorere den samme tilegnede kunnskapen. Å påberope seg fasiten på all verdens helse- og miljøutfordringer derimot skaper mer motvilje for veganisme enn velvilje.

Vi har ihvertfall ikke fasiten og isteden for å motbevise at det er farlig å ikke spise animalsk, spør vi heller; Finnes noen gode grunner til å fortsette å spise animalsk, dersom man ser bort fra matvaner og matkultur?

Mataktivisme

Vår aktivisme dreier seg om å hjelpe mennesker å selv tilegne seg kunnskap om dette gjennom smakssansene, alternative vaner og plantebasert inspirasjon. For deg som allerede har tatt et standpunkt vil du kunne finne inspirasjon i vårt stadig økende arkiv av plantebaserte oppskrifter.

Kom igjen folkens, alt vi sier er at for hver hamburger du ikke spiser på McDonalds gjør du sannsynligvis verden til en bedre plass å bo. Mest sannsynlig for helsa di og mest sannsynlig for miljøet, men garantert for den grisen hamburgeren ble laget av. Så det er win-win uansett.

Om du er plantebasert matblogger, dyrevernsaktivist eller bare nyskjerrig på et plantebasert kosthold spiller ingen rolle. Sammen kan vi dra lasset og utgjøre en stor forskjell for alle levende vesener på denne planeten. Som veganer blir vi ofte spurt om vi tror vi kan redde verden. Vårt svar er at ingen kan redde verden alene. Men er du en av de som har gitt opp håpet på at vi sammen kan gjøre verden til en litt bedre plass å bo, både for mennesker og dyr?

Det har definitivt ikke James Aspey.

Ett år i stillhet

Fordi som ikke kjenner ham er James Aspey mannen som i 2014 tok et «vow of silence» i sympati med dyrs lidelse verden over som varte i 365 dager! Les hans egne erfaringer fra bloggen hans.

«As the clock struck midnight and 2014 began, I commenced a vow of silence for 365 days. What this meant is I voluntarily sacrificed my ability to speak for an entire year! I love to talk and it was a serious challenge! While undertaking the vow of silence I travelled around Australia in a campervan writing a blog about the people I met, places I visited, things I learned, and what it was like to remain voiceless for 365 days.«

Dyrevernsaktivist med medfølelse for både dyr og mennesker

Han er en av verdens mest fremgangsrike dyrevernsaktivister og har vært på Vegan Weekend i Sandnes to ganger. James skiller seg ut fra mengden i måten han opptrer i samfunnet på. Med sitt engasjement og ydmykhet viser han at det går an å være aktivist og veganer samtidig som man beholder respekten for sine ikkeveganske medmennesker. Han går til og med så langt som å hevde at dersom man ikke har denne innstillingen motarbeider man selve saken.

«For sure, for sure, it happens all the time man! Two things happen I noticed when you go vegan. One is that you lose all your social skills. It’s like you forget how to talk to people, you know, and people will just come with this anger and frustration and it’s understandable, but definitely does not get you very far. You just keep pushing people further in the wrong direction. And the second thing that happens is that people forget that they were ever not vegan…»

Du er bra nok uansett

James Aspey påpeker her en lei vane alle type «verdensmestere» fort kan havne i, nemlig det å anta at sin egen oppfatning av verden er den eneste rette og at målet til enhver tid helliger middelet. Derfor er det greit å fortelle alt og alle hvor «feilen» ligger og hva de «må» gjøre for å «rette opp» i sin egen situasjon. Det eneste man oppnår er å skyve fra seg de menneskene man egentlig forsøker å opplyse. Respekt, etikette, folkeskikk og pedagogikk er stikkord som blir viktige når man er i dialog med et uvegansk samfunn. Uten det skapes splid, ikke enighet.

Defending the voiceless

Når James Aspey i tillegg besøker min aller største plantebaserte inspirasjonskilde Rich Roll i episode 423 er det ikke så mye annet å gjøre enn å dele hans fantastiske historie og ydmyke holdning med våre kjære lesere.

PS! Alle podcastene til Rich Roll finner du nå også på Spotify

Business inquiries: Peace@JamesAspey.com.au

Help going vegan: Challenge22.com VeganKit.com

Animal Rights Q&A: CarnismDebunked.com Animal-Rights.com

Health info: NutritionFacts.org

Artikler fra Vegan Weekend 2018

Intervju med Mari Hult og boklansering

Veganske oster fra Furu Creamery

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.