Mørk sjokoladekake med peanøttsmørkrem

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Enda en sjokopeanøttkake her på bloggen, begynner det å bli litt vel mye? Neeeida, det arkivet der blir nok aldri fullendt. Nå har det vært en god del sunnere peanøttsjokoladegreier fra oss, så da er det på tide med en litt mer usunn variant. Greit å variere litt. Her er en ordentlig saftig sjokoladekake med en luftig smørkrem med peanøttsmak. Vi er ikke overbegeistret for smørkremer, de blir fort veldig søte, men denne smørkremen inneholder faktisk ikke melis eller sukker! Den er laget på peanøttsmør, vegansk smør, vanilje og lønnesirup! Ikke for å bevisst være sunnere, men fordi det er mye bedre enn all den hersens melisen som bare søter ting altfor mye og egentlig bare er i veien.

Siden vi i utgangspunktet her i huset er opptatt av å spise sunt og bruke minst mulig hvitt sukker og mel, kommer vi til å prøve å lage denne kaken med speltmel eller fullkornsmel og kokossukker neste gang. Dersom noen av leserne våre prøver seg på det før oss, hadde det vært kjekt med en tilbakemelding på hvordan det gikk. 🙂

Saftig sjokoladekake med peanøttsmørkrem

Ingredienser til en stor kake, ca. 24 cm:

 • 5 dl sukker
 • 5 dl hvetemel
 • 1,5 dl kakaopulver
 • 2 ts vaniljesukker eller 1 ts vaniljeekstrakt
 • 2 ts natron
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 2 ss malt linfrø
 • 1 dl matolje, feks. solsikkeolje (eller 100 gram smeltet vegansk smør)
 • 2,5 dl soya- eller mandelmelk (havre og ris funker ikke da du skal lage «kefir» av melk + eddik)
 • 1 ts eplecidereddik
 • 2,5 dl vann eller sterk kaffe (kaffe blir best synes jeg, men til barneselskap og lignende bruk gjerne vann)

Glasur:

 • 350 gram peanøttsmør (1 vanlig glass, gjør ingenting om det er litt mer eller mindre i det)
 • 150 gram vegansk smør, feks. Berit eller Eldorado Smøremyk
 • 5-6 ss (mer etter smak) lønnesirup eller agavesirup
 • 1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker

 

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180 grader. Kle en kakeform med bakepapir i bunnen.

Rør sammen melken og eddiken i en liten bolle. La det stå i 5 minutter til det har tyknet endel. Ha i olje, vanilje, linfrømel og kaffe/vann. Rør godt, gjerne med en håndmikser. I en annen bolle blander du mel, kakaopulver, sukker, natron, bakepulver og salt. Bland inn det våte og rør godt med håndmikser til en glatt røre.

Hell røren i kakeformen og stek den i ca. 45-50 minutter eller opptil en time, avhengig av ovn. Prøv med en pinne om den er ferdig. Ta ut kaken og la den avkjøles helt, gjerne over natten men i hvert fall til den er kald.

Glasur:

Ha alle ingrediensene i en food processor og bland til en glatt krem. Smak til med mer vanilje eller sirup. Del kaken i to deler og smør 1/3 av glasuren på bunnen og legg den andre delen oppå. Smør resten av glasuren oppå og på sidene og pynt med hakket eller revet sjokolade (evt. sjokoladesaus) og hakkede peanøtter. Kaken er holdbar i flere dager i kjøleskapet bare du pakker den godt inn.

Saftig sjokoladekake med peanøttsmørkrem

2 Comments

 1. Nam! Kan anbefale fibramel, føler alt jeg har bakt oppigjennom med det, fra kaker til bananpannekaker har blitt veldig bra. Er «hvitt» fullkornsmel rett og slett. Takk for oppskrift 😁👍🏻😋

  • Tusen takk for tipset! Vi bruker nesten ikke hvitt mel i huset her lenger, lagde for eksempel muffins med kun sammalt mel i dag og de ble supergode. Liker når det er litt mer fiber og næring i det jeg lager, samme om det er «usunn» mat eller ikke. Skader aldri å sprite opp sunnheten litt i det man lager. 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.