Saftige fudgy brownies (sunnere og glutenfrie)

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Saftige fudgy brownies (sunnere og glutenfrie)

Jeg har aldri vært noe god på brownies. Jeg har en oppskrift her på bloggen som jeg har pleid å lage, og den er supergod men det er liksom ikke heelt «brownies», på en måte. Ikke sånne som man får i USA, med «kraklete» overflate og en utrolig seig saftighet inni. Noen veganere sverger til Toro sin ferdigbrownies, men selv den får jeg ikke til. Enten blir det kake, ellers blir det delvis suppe.

Men denne! Denne browniesen, til alt overmål glutenfri, måtte testes ut. Jeg fant oppskriften på en amerikansk blogg og den så ekstremt smakfull ut, selv om jeg var litt skeptisk til ingrediensene.

Kikertmel smaker som kjent høgg når det ikke er tilberedt, men det endrer fullstendig smak etter steking eller koking! Dermed er det null sjanse for eventuelle stakkars barn i huset å slikke bollen når kaken er i ovnen, for røren smaker nasty, men de ferdige browniesene er faktisk de beste jeg noensinne har prøvd! De er seige, de er saftige, de smaker sjokolade og de er superenkle å lage, og ikke minst – de er glutenfrie, noe som ikke betyr så mye her i huset men som betyr alt for mange i vår nærmeste omgangskrets og for mange der ute i vårt langstrakte land. Så det er jo bare en bonus.

Uansett preferanser, disse må dere teste ut. Jeg hadde dem med på jobb, og det er faktisk første gang (til tross for at jeg lager fantastiske kaker om jeg må si det selv) ALT ble spist opp! Jeg fikk med meg en helt tom, nesten slikket boks hjem. Score!

NB: husk å sikte kikertmelet, det klumper seg nemlig noe helt vanvittig og du klarer ikke å piske dem ut med elvisp engang, trust me. Så sikt melet, dersom du ikke vil ha små gule kikertklumper i røra. 

Saftige fudgy brownies (sunnere og glutenfrie)

Ingredienser til ca. 12 kakestykker:

 • 145 gram kokosolje eller 1,5 dl nøytral matolje, feks. solsikkeolje
 • 200 gram mørk vegansk sjokolade, feks. Coop mørk kokesjokolade
 • 120 ml (ca. det som er i en vanlig boks) aquafaba (kikertlake)
 • 150 gram sukker (vil prøve kokossukker neste gang men da kan det hende krakeleringen på overflaten uteblir, visstnok)
 • 1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
 • 150 gram kikertmel (Gram flour, selges blant annet i internasjonale butikker)
 • 20 gram kakaopulver
 • 1 ts natron
 • 100 gram hakket mørk kokesjokolade (skal røres inn på slutten, ikke smeltes)
 • 100 gram hakkede valnøtter eller andre nøtter om du vil

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180 grader. Kle en form, ca. 20 x 30 cm med bakepapir.

Smelt 200 gram kokesjokolade + kokosoljen sammen over vannbad (dersom du bruker annen olje enn kokosolje, smelt kun sjokoladen i vannbadet og tilsett oljen i kakerøren helt til slutt, jeg har dog ikke selv prøvd den varianten men har hørt fra andre at det funker). Sett tilside til det er ca. romtemperert.

Ha aquafaba og sukker + vanilje i en bolle. Pisk til du har en tykk og glossy røre. Ikke pisk til du har marengs! Røren skal bare bli blank og hvit. Ha i smeltet sjokolade, kakaopulver, siktet kikertmel og natron og pisk litt til. Rydd bort mikseren og rør inn 100 gram hakket sjokolade for hånd.

Ha røren over i formen og stek i ca. 45 minutter. Har du en nyere, veldig bra ovn kan det hende det tar litt kortere tid. Prøv med en kakepinne, røren skal være relativt fast og ikke henge veldig igjen på pinnen, men litt kan henge igjen.

Ta formen ut og la den avkjøles, helst flere timer eller over natta i kjøleskapet, da er den blitt skikkelig fudgy og seig. Skjæres i ruter og serveres med vegansk vaniljeis eller krem og bær. Nam!

 

 

3 Comments

 1. Tror du man kan erstatte aquafaba med noen annen form for eggerstatning? Vil prøve å lage denne i større kvanta og vil helst ikke ha et lass med kikerter til overs.

 2. Ja det er sant. Skal lage til ca. 50 personer så må vurdere hva som er mest praktisk. Takk for tips 🙂

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.