Hva spiser veganere på 17. mai?

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Hva spiser veganere på 17. mai?

Tenk at nå er dagen her som vi har lengtet etter! Eller, kanskje alle skolebarnforeldres skrekk? Jeg vet bare at før jeg fikk skolebarn var 17. mai en av mine favorittdager men i ettertid har dagen blitt mer stress enn kos. Nuvel, man må omfavne de gode tingene i livet, og nasjonaldagen KAN være en gledesfylt dag. Det krever bare litt planlegging og godvilje, og det ER noe med alle de smilende menneskene som fyller Norges gater i bunader og festdrakter denne dagen, korpsmusikken som jeg egentlig kun er fan av denne ene dagen i året, bussene med små flagg og bjørkekvister på, og ikke minst – maten! All den gode maten! Veganere spiser ikke mindre god mat enn alle andre denne dagen, det kan jeg love dere.

Men mange lurer nok på hva de skal ta med seg på champagnefrokoster og familiemiddager, og her er noen forslag fra oss, som tross alt har vært gjennom dette snart hele 10 ganger.

Husk at dere også nå får kjøpt ganske mange gode ferdigprodukter i butikkene. Coop Vegetardag er blitt flinke på veganske produkter, og tilbyr nå både (verdens beste) potetsalat, rødbetesalat, italienske salat og kikertpålegg nå. Go Vegan-ost er den beste veganske osten vi vet om og den får du kjøpt i både skiver, blokk og revet. Vegansk majones selges også etterhvert mange steder, men vi foretrekker å lage den selv da det smaker best og er veldig kjapt og enkelt.

Hva spiser veganere på 17. mai?

Frokosten/brunsjen:

Frokosten er vel kanskje det måltidet på 17. mai som er viktigst for mange. Selv har vi jo alltid hatt barn denne dagen så vi har liksom aldri inkludert alkohol til dette måltider, i tillegg til at alkohol kl 8-9 (10? 12?) om morgenen ikke akkurat er voldsomt fristende, men hver sin smak.

Men mat må man ha, og det vanlige er vel kanskje brødmat og en haug med delikat pålegg på frokostbordet. Her er noen av de tingene VI liker å se på et velfylt frokost- eller brunsjbord:

Dårlig tid? De fleste foreldre kjenner seg nok igjen når vi sier at 17. mai ikke er den dagen man har best tid om morgenen. Da er det greit å ha frokosten klar i en fei, og med disse nydelige superkjappe rundstykkene er ikke det noen sak overhodet:

Verdens raskeste rundstykker

Litt bedre tid? All verdens tid? Da bør du prøve disse herlighetene. Valnøttbrødet skal heve over natta, men du sover mens den jobben gjøres så det er ingen sak. Og den lange hevetiden gjør at du får verdens saftigse, deiligste og mest luftige brød. Gulrot- og løkrundstykkene er om mulig enda bedre, og de kan spises som de er uten pålegg om man er på farten, de kan fryses ned og legges i barnas (eller din egen) matbokser om morgenen og de kan serveres til gryteretter, supper og lasagne, slik vi gjorde på noen av popup-kaféene våre:

Eltefritt valnøttbrød

Gulrot- og løkbrød

Pålegg må man ha, og det finnes faktisk et hav av pålegg å velge mellom når man er veganer, tro det eller ei. Riktignok ikke i et like bredt butikk-utvalg som det andre har, men det kommer seg veldig på den fronten også nå. Men hjemmelaget? Oh yes, her kan du sitte og scrolle og sikle samtidig for utvalget er enormt, og dette er retter du kan ta med deg på en hvilken som helst «gjestene er ikke veganere»-brunsj og imponere alle rundt bordet. Se tips for enda flere retter i seksjonen for «frokost» og «pålegg» her på bloggen. 

 

Faux Gras er noe av det mest uetiske man kan spise, og de fleste har nok innsett det nå, veganer eller ei. Heldigvis finnes det gode erstatninger, og denne FAUX gras-en lar gåsa leve mens du koser deg med maten:

Faux Gras (gåsa lever)

Baguettesalat er også populært hos mange, og enten du velger «kylling» eller «egg» så vil det nok falle veldig i smak:

Sandwichsalat med «kylling»

Veggesalat

Posteier lager man lett selv, og det er mange ting man kan lage det av som gir saftige og proteinrike, deilige posteier. Denne har vært en stor favoritt i huset vårt helt siden den ble laget for første gang for et par år siden. Sløyf soppen om du ikke har, vi lager den uten stort sett hele året bortsett fra om høsten da vi har tilgang på masse selvplukket digg sopp.

Ovnsbakt postei med selvplukket traktkantarell

Lyst på et litt mer kjøttaktig pålegg? For mange er et koldtbord uten roastbeef utenkelig. Vel, her er et bra alternativ for dere som tenker den tanken, for det gjør nemlig vi også. Denne lager vi 3-4 ganger i måneden da både vi og ungene elsker den, og serverer du den med sprøstekt eller stekt løk og remulade, vil ingen så mye som TENKE over at det mangler ekte roastbeef på bordet.

Roastveef (hjemmelaget kjøttpålegg)

Veganere spiser ikke egg. Men vi kan spise «egg». Gunnar laget disse utrolige speileggene en dag og siden den gang har vi nesten alltid servert dem til helgefrokosten eller om det er noe spesielt. De er utrolig gode, og morsomme å servere!

Vegansk speilegg

Røkelaks er vel også noe de fleste liker å ha på brunsjbordet, og jammen kan kan lage DET også vegansk, himmel og hav! Her har vi brukt den i lefseruller, noe som etterhvert er blitt en skikkelig norsk tradisjon når folk skal lage festfrokost- eller brunsj.

Lefseruller med røkt «laks», dill og kremost

 

Hva spiser veganere på 17. mai?

Ja, så er det kakene da. Ingen 17. mai uten kaker! Og vi har ikke så mye mindre å by på på den fronten, da kakebaking har vært min (Cathrines) favorittsyssel siden jeg sa mitt første ord, omtrent. Vegansk baking er enda gøyere enn tradisjonell baking, for man får utfordret seg skikkelig, og det ER så morsomt når man får til DE saftige, gode kakene helt uten egg og kumelk, og folk nesten ikke tror det er sant. I tillegg får man servert bakst som tåles av så og si alle, og DET kan jeg love dere at alle allergikere setter stor pris på, for er det noe de sannsynligvis er vant til, så er det å måtte ta med seg kaker og mat selv til alle slags anledninger, eller å sitte og plukke i et salatblad fordi vertene ikke gadd å gjøre en innsats for ALLE gjestene sine (ja, jeg har lite tålmodighet med sånt – inviterer man til fest, har man plikt til å sørge for at absolutt alle gjestene blir fornøyde).

Kransekake hører med på et festbord, men kransekake inneholder alltid egg. Vel, ikke denne! Denne er laget av noe så morsomt som ren marsipan, men når den blir stekt smaker det så kransekakete at jeg nesten bare måtte prøve å lage kransekake av det, og JAAA det ble faktisk ordentlig kransekake!

Kransekake

Til nasjonaldagen er det morsomt å leke seg med flaggets farger, og det er nettopp det vi har gjort her, laget en kake i rødt, hvitt og blått. Tenk å sette noe sånt på kakebordet? Det kule er at man ikke ser fargene før man skjærer i kaken, gled deg til gjestenes WOOOOW rundt bordet når det første stykket skjæres ut:

17. mai-kake med flaggmønster

Fyrstekake er en skikkelig tradisjonell kake som de fleste ikke tror kan lages vegansk, men det kan den. Og nei – det er ikke bare de på 70+ som liker fyrstekake. Jeg elsker det!

Fyrstekake

Suksesskake er også en stor tradisjonskake i Norge, og hvem kan vel se for seg et kakebord uten denne på?

Suksesskake

Ingen 17.  mai uten bløtkake! Det har jeg måttet lage i alle år siden jeg ble mamma, da barna elsker bløtkake og forventer å få det denne dagen. Det er rett og slett blitt en tradisjon hos oss å lage bløtkake med bær til 17. mai, og da vi ble veganere var det egentlig ingen sak å beholde denne tradisjonen heller. I hvert fall ikke nå, som GRYR har kommet med verdens beste og enkleste melkefrie kremfløte.

Sommerens bløtkake

Pavlova er blitt den store nasjonaldagskaken i Norge, ser det ut som. Og pavlova lages jo opprinnelig med en hel haug med egg. Heldigvis har vi noe som heter «aquafaba» (som danskene så morsomt og kanskje litt nasty kaller for dåsevann) som faktisk er laken i boksen med kikerter. Pisker du den opp med melis og vanilje osv får du marengs! Tuller ikke! Og av dette lager du verdens beste pavlova, prøv selv!

Pavlova med vaniljekrem og bær

Trenger du å lage noe glutenfritt? Da har vi kakene for deg! Her har dere noen av de vi lager oftest når vi skal servere noe glutenfritt, noe vi ofte gjør fordi vi har venner og familie med glutenintoleranse og cøliaki, og vi synes egentlig bare det er gøy å bake til dem for de blir så glade og overrasket når de får servert noe de kan spise, i tillegg til at vi får øvd oss på glutenfritt! Disse oppskriftene er godt utprøvd og meget godkjent av både oss, maange lesere samt venner og familie som vi har servert dem til:

Saftige fudgy brownies (sunnere og glutenfrie)

Våre 5 beste raw-kaker

Nydelig glutenfri sjokoladekake med hvit sjokolade-nougatkrem

Mousse med kremost og bringebær

Sunnere Snickerskake med daddelkaramell

Her er en mørk og syndig sjokoladekake vi hadde med i et selskap nylig. To av gjestene likte ikke engang peanøtter, men ble himmelfalne av denne kaken og spiste seg dårlige. For meg holder det lenge med et lite stykke, da jeg synes den er utrolig mektig, men til gjengjeld betyr jo det at denne kaken rekker til maaange! Vel, om ikke alle gjestene er som våre to venner som helst kunne spist halve kaken hver da.

Mørk sjokoladekake med peanøttsmørkrem

Gulrotkake er en klassiker vi liksom ikke kan la være å ha med på listen her. Så her har dere vår deilige versjon av den populære grønnsakskaken:

Gulrotkake med ostekrem og sjokolade

Oreokake har vi laget mange ganger, og før var det denne som ble laget mest hos oss, men etter at vi prøvde ut denne versjonen, er dette blitt vår nye favoritt. NAM!

Oreo dirt cake

Ostekake må vi også ha med, og denne versjonen er både melkefri og vegansk, men like god (minst!) som ostekakene fulle av kumelk og egg og andre digge kolesterolbomber som roper tette årer. Neida, men denne er faktisk så god at jeg utfordrer dere til å lage den og servere den uten å nevne til noen at den er vegansk. Se om noen reagerer, I dare you! Jeg tipper at ingen merker noe som helst til at den er vegansk.

Ostekake med bringebær og vanilje

Åkkei, så har man de obligatoriske vaflene da, som alltid hører med på et kakebord. Eller? I hvert fall har jeg nesten aldri vært noe sted der det er blitt servert kaker uten at vafler også er blitt satt på bordet. Så jeg forbinder i hvert fall vafler med 17. mai. Det får du nesten avgjøre viktigheten av selv, men trenger du en god vaffeloppskrift har du en glimrende her:

Gode veganske vafler som ikke henger fast i jernet

Og helt til slutt: SKOLEBOLLER! Det er ikke kake, men skoleboller vet jeg mange liker å spise på 17. mai. Er det kanskje en lokal greie? Uansett så bør dere prøve disse. De er saftige og supergode og passer til alle anledninger.

Skikkelige skoleboller

 

Så, da har dere fått så mange gode tips og oppskrifter at jeg tror det bør holde i massevis. Håper alle får en fantastisk nasjonaldagsfeiring og gleder seg over at det er på en fredag slik at man har hele helga å komme seg på etterpå. 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.