Søt koreansk linsestuing

Søt koreansk linsestuing

Her i huset går det for tiden fullstendig i koreans matlaging og musikk, da vi er så «heldige» å ha tenåringer som er besatt av k-pop og som har fått en enorm fascinasjon for alt som har med Sør-Korea å gjøre. De elsker koreansk musikk og mat, de spiser alt med pinner og de har til og med lært seg endel av språket! Jeg vet ikke om vi foreldre skal være stolte eller bekymrede, men én ting er i hvert fall sikkert; koreansk mat er helt nydelig, og vi har ingenting imot å lage koreanske retter så ofte ungene ønsker det!

Denne linsestuingen er noe av det enkleste jeg har laget, men samtidig også noe av det beste! Lager du den med røde linser, grøter den seg etterhvert og blir som en slags koreansj Daal! Utrolig godt! Velger du å lage den med grønne linser, som ikke moser seg ved koking, vil du få en helt annen konsistens. Vi liker begge deler, men velger ofte den røde varianten fordi den tar mye kortere tid (koketid røde linser er ca. 10-15 minutter, mens grønne linser tar ca. 30-40 minutter).

Server med ris eller nudler, eller spis den alene sammen med litt hakket vårløk og sesamfrø.

Søt koreansk linsestuing
Søt koreansk linsestuing

Ingredienser til ca. 4 personer:

Linser: 

  • 2,5 dl røde eller grønne linser
  • 1 hakket løk
  • 2 fedd hakket hvitløk
  • Fersk hakket vårløk til servering, gjerne også nudler eller ris om du vil

Saus:

  • 5 dl vann
  • 0,5 dl soyasaus
  • 1 tommel fersk ingefær, revet
  • 1 ts sesamolje (kan sløyfes men gir veldig god smak)
  • 2 store ss brunt sukker eller lønnesirup (jeg bruker kokossukker, du kan også bare bruke vanlig hvitt sukker)
  • 1 stor ts (mer om du vil, eller mindre om du er sart for sterk mat) koreanske røde chiliflakes, eller vanlige chiliflakes

Fremgangsmåte:

Bland alt til sausen i en bolle. Stek løken i litt olje i en gryte. Stek til den er litt myk. Ha i hvitløken og stek litt til, pass på så den ikke blir brent. Hell over linsene og rør godt, så heller du sausen over, rører og koker opp. Skru ned til middels varme, legg på lokk og la retten småkoke i 10-15 minutter, til linsene er møre (30-40 minutter for grønne linser). Ha i litt mer vann om det virker tørt. Jeg liker å ha den litt fyldig og tørr om jeg skal spise den alene, skal jeg ha ris eller nudler til vil jeg ha den litt våtere, mer sausete.

Server med nudler eller ris og hakket vårløk på toppen, og gjerne et lett dryss med sesamfrø.

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.