Vegansk kimchi

Vegansk kimchi

Koreansk mat har et stort fokus i vårt hjem, blant annet fordi vi har barn som er besatt av K-pop. Vi lager mye koreansk mat av tofu, nudler, chilisauser og lignende, men en av de aller sterkeste tradisjonsrettene i Korea – Kimchi –  er de derimot ikke så glade i. Kimchi er en fermentert kålrett som kan være ganske sterk, så det er nok kanskje for spesielt interesserte. Vi voksne elsker fermentert mat, så vi lager Kimchi noen ganger i måneden og har det til alt! Det er bra for magen, fordøyelsen, forbrenningen, og det smaker ekstremt godt! Vår versjon er i tillegg veldig enkel å lage, så dette fikser du i en fei!

Kimchi, og mye annen koreansk mat, lages med et fantastisk chilikrydder som heter Gochugaru. Det er magisk rødt på farge og smaker ikke så sterkt som vanlig chilipulver, men har en litt annen og mye bedre smak. Du kan bytte det ut med vanlige chiliflak, men det blir ikke det samme, så vi vil anbefale å gå på en hvilken som helst asiatisk butikk og kjøpe det inn. Du kommer til å bruke det til ALT! Du finner det i store poser, og du spør betjeningen etter Gochugaru eller «koreanske røde chiliflak». Jeg kjøper mitt pulver på Greenpeas eller Norvina i Stavanger, eller på den asiatiske butikken i kjelleren på Kvadrat kjøpesenter. En stor pose holder lenge! 

NB: kjøper du ferdig Kimchi, vil den ofte inneholde reker og/eller fisk, da det tradisjonelt skal være en ingrediens i denne retten. Vegansk Kimchi smaker like godt, men da må du som regel altså lage den selv. Jeg vil tro du kan finne ferdigkjøpt Kimchi som er vegansk, men da må du lete litt.

Vegansk Kimchi
Vegansk kimchi

Ingredienser til 2 stk middels store Norgesglass:

  • 1 stk stor kinakål
  • 0,5 dl havsalt, gjerne grovt (men fint kan også brukes)
  • 14 dl lunkent vann
  • 1 stort søtt eple
  • 1 rødløk eller gul løk i skiver/halvmåner
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 stor bit fersk ingefær
  • 3-4 ss (avhengig av hvor sterkt du vil ha det) Gochugaru
  • 2 middels store gulrøtter i tynne staver
  • 3-4 vårløk, hakket

Fremgangsmåte:

Hakk kålen grovt og legg den i en stor bolle. Tradisjonelt skal den bare deles opp i 4 «kvarter» men da synes jeg den er vanskeligere å spise så jeg foretrekker at den er i mindre biter. Smakssak!

Bland sammen salt og vann godt, og hell det over kålen. Masser litt og legg noe tungt oppå så kålen presses ned i vannet. Kålen vil nå synke veldig i mengde etterhvert. Den skal stå slik i et par timer, og du må vende litt/massere litt noen ganger. Når den har stått i noen timer, skyller du den GODT og legger den tilbake i bollen (skyll bollen også siden det nok er endel salt igjen i den).

Finn frem en food processor og ha oppi oppskåret eple, hvitløk, ingefær, løk og chilipulver. Kjør det til en fin masse, og hell litt vann oppi (en ss om gangen) til du har en slags saus, ikke for tynn. Ta på deg engangshansker (pga chilipulveret, men det er ikke helt nødvendig) og masser hele sausen inn i kålen. Tilsett resten av grønnsakene og bland det skikkelig godt.

Nå har du Kimchi! Legg den på rene glass og la det være igjen et par cm på toppen. Sett lokket tett på og la glassene stå mørkt i romtemperatur (feks i et skap) i 1-2 døgn. Jeg foretrekker 2 døgn, da har smakene satt seg skikkelig. Etter 1 døgn åpner du glassene og presser ned innholdet med en REN skje (veldig viktig at den er ren pga eventuell bakterievekst) og setter lokket på igjen.

Etter et par døgn setter du Kimchien i kjøleskapet og bruker den opp innen en måned. Dette kan du servere til stekt ris, i wraps, på smørbrød, på pizza (etter steking), egentlig til det aller meste. Jeg synes også det er veldig godt i pasta, bruker det rett og slett som pastasaus! Eller som saus/fyll til nudler. Nam!

Vegansk Kimchi

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.