Vegansk kjøttdeig av shitakesopp

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Vegansk kjøttdeig av shitakesopp

Hvorfor må veganere spise noe som ligner på dyr? Vel, kjøttdeig ligner ikke på noe dyr jeg har sett, så det argumentet faller litt bak en stol. Kjøttdeig er en råvare som er veldig anvendelig og som vi brukte mye av før vi ble veganere. At vi fremdeles kan ha «kjøttdeig» i lasagne, på pizza og i gryter er bare en stor bonus, spør du meg. Nå får vi kjøpt flere sorter vegansk vegansk farse i butikkene men denne soppdeigen her er faktisk den beste vi har prøvd til nå! Den er enkel å lage og smaker fantastisk, og den er billig! En stor pose tørket shitakesopp koster 18,- kroner der vi kjøper den (Storcash). Det betyr at du får ca. 250-300 gram «kjøttdeig» til under 20,- kroner. DET må vel kalles det billigste alternativet noensinne?

Og ja – vi kaller det faktisk kjøttdeig. Det gjør vi fordi vi mener kjøttindustrien ikke har enerett på disse ordene (hva med fruktkjøtt?) og fordi vi mener det gjør det enklere for folk å vite hva det faktisk skal forestille. «Sopp-farse» sier ikke så mye. Men kall det gjerne noe annet om du vil. Vi har ytringsfrihet i Norge. 🙂

Vegansk "kjøttdeig" av shitakesopp
Vegansk kjøttdeig av shitakesopp
Vegansk "kjøttdeig" av shitakesopp
Vegansk kjøttdeig av shitakesopp

Ingredienser til ca. 250 gram:

  • 100 gram (en pose) tørket shitakesopp
  • 4 ss glutenmel (gir hele kjøttkonsistensen, har ikke prøvd uten dette)
  • 1 ss soyasaus
  • Litt paprikapulver, salt, pepper, løkpulver, annet krydder du liker som tilsettes under stekingen
  • litt eplesidereddik og soyasaus til stekingen

Fremgangsmåte:

Kok opp vann i en stor gryte og legg soppen oppi. La den ligge i ca. 10 minutter til den er myk. Ta den ut og tørk den litt.

Skjær av stilken godt inntil festet.

Denne er seig, så du vil helst unngå å ha den med i maten. Del soppen i biter og ha den i en food processor. Pulse maskinen forsiktig til soppen er kornete og ser ut som kjøttdeig. Kjører du den for hardt og lenge blir det mos og da kan du bare glemme hele kjøttdeigen.

Hell over 1 ss soyasaus og 4 ss glutenmel og rør dette forsiktig inn i deigen.

Nå kan du ha den over i en pose og legge i kjøleskapet eller du kan fryse den ned. ELLER du kan steke den med en gang: 

  1. Ha litt olje i en stor stekepanne, helst med slipp-belegg i bunn.
  2. Ha kjøttdeigen over i den varme pannen og stek kjøttdeigen godt! Rør inn litt soyasaus (1-2 ss) og en bitteliten klunk epleeddik (for å få bort glutenmel/seitan-smaken) over kjøttdeigen mens den stekes. Ha i de krydderne du vil ha, tacokrydder eller annet du liker og med tanke på hva du skal bruke kjøttdeigen til. Stek den godt! Ha i litt mer olje om den virker tørr eller kleber seg i pannen.
  3. Nå har du kjempegod «kjøttdeig» som kan brukes til alt du ellers ville brukt vanlig eller vegansk «kjøttdeig» til!
Vegansk "kjøttdeig" av shitakesopp
Vegansk kjøttdeig av shitakesopp

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.