Veganeren besøker Sirdal Høyfjellshotell på Yoga Fitcamp

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Sirdalen Høyfjellshotell arrangerte Fitcamp (yoga edition) fra 14. til 16. juni 2019 og ønsket en mer eller mindre plantebasert meny. De fleste hoteller i Norge tilbyr ett og annet vegansk enten på eller utenfor menyen, men naturlig nok har de ofte ikke så store kunnskaper innenfor akkurat dette feltet. Derfor ble vi spurt om hjelp av hotellet mot at vi fikk stille på Fitcamp og teste ut både yogatimer og meny som takk for hjelpen.

Gunnar har drevet endel med yoga tidligere, men selv har jeg så og si aldri vært borti det bortsett fra en og annen tilfeldig gang, så jeg var veldig spent på hele opplegget, men spesielt på maten som skulle bli servert, blant annet inspirert av oppskriftene på vår blogg.

Vi ble møtt av et eneste stort smil av daglig leder ved hotellet, Eirik Alexander Petersen, som viste oss rundt på hele hotellet og snakket om hotellets historie. Han var veldig positiv til at vi var der og til veganisme generelt, og lurte på mye innenfor emnet. Vi fikk også møte andre flotte ansatte og hilse på yogainstruktøren Siri Tuseth, grunnlegger av Satya Yoga og en av Norges fremste innenfor sitt felt.

Sirdal Høyfjellshotell ligger i naturskjønne omgivelser og er et yndet reisemål både sommer og vinter. Et eldorado for ski-interesserte, med flotte skitrekk og garantert snø.

Hotellet ble bygget i 1986 og deler av bygget er blitt endel modernisert i ettertid mens andre deler er som det alltid har vært. Vi synes det er litt kult og retro og trivdes veldig godt. Rommene er i passende størrelse, lyse og fine. Du finner i tillegg til flott restaurant og bar, både svømmebasseng og fine konferanse- og festlokaler. Det er også et rikholdig lekerom for barn som er så innbydende at vi ble 5 år igjen etter få minutter der inne. Her vil barna absolutt trives!

Dag 1

Kort tid etter innsjekk var det tid for et kort foredrag og første yogatime. Vi kunne låne både matter, tepper, seler og blokker. Alt man trengte var tilgjengelig og vi fikk en god og grundig innføring i alt man måtte vite om de forskjellige formene for yoga.  Siri er en fantastisk lærer, med en utrolig behagelig og beroligende stemme. Det var ikke rent få ganger vi måtte kjempe for å holde oss våkne på slutten, da vi lå på gulvet og mediterte mens Siri snakket rolig til oss. Hørte snorking fra salen et par ganger, men det viser jo bare hvor effektivt det var, hvor fort folk slappet av og ladet batteriene. Det var helt magisk! Og ikke så rent lite heftig, vi fikk brukt muskler vi ikke visste vi hadde engang, og den som sier yoga ikke er ordentlig trening, ja den har aldri prøvd skikkelig yoga!

Så var det tid for middag, vårt første måltid som gjester på Fitcamp. Vi var veldig spente på buffeten. Var det mye vegansk der? Noe vegansk? Bare salat og kokte grønnsaker? Kom vi til å bli mette?

En aldeles fullstappet tallerken med veganske smakseksplosjoner
En aldeles fullstappet tallerken med veganske smakseksplosjoner

Vel, hadde vi hatt bekymringer for hva vi kom til å få spise, hadde vi hatt det forgjeves, for maken til rikholdig vegansk buffet har vi aldri vært borti, bortsett fra på veganske restauranter i utlandet.

ALT på buffeten bortsett fra én eneste rett var vegansk. Ingen klagde, selv om de ikke på forhånd hadde fått beskjed om at det ble servert så og si kun vegansk mat til lunsj og middag hele helgen. Det ble vi faktisk veldig positivt overrasket over, for alle deltakerne hadde betalt en ganske klekkelig sum for å delta på Fitcamp Yoga, og kun et fåtall av dem var veggiser (tror faktisk ingen var veganere). Men mennesker som driver med yoga har vel ofte samtidig en holdning om at mat skal være lett og sunn og i så måte var jo plantebasert mat ypperlig å servere akkurat denne gruppen mennesker.

Dette er en av de første gangene jeg og Gunnar har følt oss «likeverdige» med andre på en restaurant. Alle spiste som oss, og vi kunne forsyne oss med så og si alt som var der! Det er absolutt ingen selvfølge for veganere. Man føler seg ofte litt malplassert og «i veien», når man må be om mat uten ditt og datt og kokkene kanskje får litt panikk og ikke helt vet hva de skal lage. Vel, kokkene her så ut til å virkelig ha yrkesstolthet og se på det som en spennende utfordring å lage en stor, rikholdig vegansk buffet, og vi savnet ingenting. Ikke gjorde kjøtteterne det heller, alle elsket maten og snakket høyt om hvor herlig det var å spise lett mat på et yoga-retreat, og slippe unna den tungt fordøyelige kjøttmaten. Det var også vegansk dessert, faktisk som eneste alternativ. Morsomt!

Kveldens eneste dessert, kokos med hvit sjokoladespuma og oatley sjokoladeis
Kveldens eneste dessert, kokos med hvit sjokoladespuma og oatley sjokoladeis

Men middag er én ting. Frokost er noe helt annet og det vi må si å ha mest dårlig erfaring med som veganere. På flere hoteller vi har gjestet har frokostene bestått av 95 % animalsk buffet, og tørt brød med syltetøy som eneste alternativ. Vel, ikke på Sirdal Høyfjellshotell! Her tilbød de både vegansk smør, ost og flere typer vegansk melk. Bønner i tomatsaus, stekte poteter, avokado, salater, bugnende fruktfat og mye annet godt. En så rikholdig, bra vegansk frokostbuffet tror jeg ikke jeg har sett noensinne i løper av mine nesten 10 år som veganer og det sier litt. Her har de gjort en enorm innsats, selvsagt etter noen gode tips fra oss, det må jo nevnes.

Dag 2

Så enkelt kan det gjøres. Litt potetrester fra i går, ferskt brød, tomatbønner, avocado og litt grønt. Kudos til hotellet for både plantebasert ost og smør
Så enkelt kan det gjøres. Litt potetrester fra i går, ferskt brød, tomatbønner, avocado og litt grønt. Kudos til hotellet for både plantebasert ost og smør

Vi ble mette og vel så det, og så var det tid for yogatime nummer 2 (den første var før frokost, så vi var oppe veldig tidlig men det var ganske digg). Så var det plutselig lunsj og igjen – en helt utrolig rikholdig vegansk buffet der vi kunne spise absolutt alt som ble tilbudt uten noen unntak. Vi hadde faktisk ikke forventet dette. Vi forventet noen veganske alternativ, men ikke at ALT (med noen få unntak) var vegansk, så vi var veldig positivt overrasket over dette. Og mette ble vi, såpass at jeg nesten vurderte å skippe neste yogatime fordi jeg hadde spist for mye. DET er en sjelden «luksus».

Ferdig lunch tallerken
Ferdig lunch tallerken
Dessert med bær og vaniljesaus
Dessert med bær og vaniljesaus

Denne dagen fikk vi smøre oss matpakke fra frokosten og det ble en ganske solid og god matpakke i forhold til andre steder vi har hatt samme alternativ. Tørre brødskiver med syltetøy ble her byttet ut med ferskt brød med SMØR, vegansk ost, avokado, grønnsaker, vegansk majones, you name it. Det var en ren fryd! Matpakken tok vi med oss på en arrangert topptur med Siri og gjengen, der vi endte opp på en idyllisk plass som minnet om sommerlige svaberg med en ren fjellbekk midt i fjellheimen. Øverst i fjellene var det noen steder med snø, selv om det var sent i juni og relativt varmt. Vi spiste nisten vår og hadde utendørs yoga i den nydeligste natur. Bedre kan kan ikke få det!

Vel hjemme på hotellet var det tid for ny yogatime og så middag. Igjen, buffet med det vi trodde var vanlig buffet med noen veganske alternativer, men som viste seg å være utelukkende vegansk! Vi kommer aldri til å glemme den fantastiske lasagnen, den nydelige sitrus-cousousen eller den kremete ertesuppen med ferske rundstykker til. Absolutt alle rettene var veganske og folk skrøt hemningsløst, selv om de verken var veganere eller vant til vegansk mat. Vi overhørte mer enn én gang «oj, er dette virkelig vegansk?» og «du tuller, er det ikke ost i denne?».

 

Dag 3

Søndag morgen og dagen for avreise kom så altfor fort, men vi var superklare for en ny yogasession tidlig på morgenen før frokost. Som forventet var det en perfekt start på dagen og vi ble ikke mindre imponerte over søndagsfrokosten. Vel, det manglet avokado, men når man har dusinvis av yogafolk til frokost går det nok med litt mer avokado enn man regnet med i utgangspunktet så det tenkte vi ikke så mye over. Det var nok av annet å ta for seg. Vi ble jammen mette denne dagen også. Til og med vegansk sjokolademelk fikk vi, hvor mange norske hoteller tilbyr det samme? Forhåpentligvis flere etterhvert som de skjønner at etterspørselen etter melk-, egg- og kjøttfritt stadig vokser.

Nå skal det sies at denne veganske oppvartningen ikke er dagligdags på Sirdal Høyfjellshotell, men kokkene har vist at de MER enn kan tilby fantastisk plantebasert mat, så om man sier fra litt på forhånd så trenger man ikke å være redd for å ikke få god, mettende og næringsrik mat som veganer, muslim, allergiker eller hva det måtte være. På Sirdal Høyfjellshotell vet kokkene hva de skal servere folk med utfordringer i matveien. Terningkast 6!

Til informasjon:

Vi var på et sponset opphold på Sirdal Høyfjellshotell. Oppholdet, yogaundervisning / foredrag og mat ble dekket av hotellet, men de har ikke lagt føringer på hva vi skal skrive i dette innlegget. Alle våre erfaringer og opplevelser fra hotelloppholdet er ærlige

Kilder

Sirdal Høyfjellshotell

Nettsted: https://hotelsirdal.no/

Facebook: Sirdal Høyfjellshotell

Telefon: +47 38 37 74 00

Booking: booking@hotelsirdal.no (husk å si at du vil spise plantebasert og nevn gjerne vår blogg og denne artikkelen når du gjør det)

Adresse: Fidjeland, 4443 Tjørhom, Norway

Fitcamp

Nettsted: https://fitcamp.no/

Facebook : fitcamp

Satya Yoga

Nettsted: http://satyayoga.no/

Facebook: Satya Yoga

AdresseBadehusgata 33, 4014 Stavanger

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.