Glutenfri ukemeny

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Glutenfri ukemeny

Her kommer nok en ukemeny og denne gangen lander vi på en meny helt fri for gluten. Vi skal ikke skryte på oss å være eksperter i dette, men etterhvert som vi har fått flere og flere cøliakere og glutenintolerante familiemedlemmer og venner rundt oss, så har vi jo lagt oss mer og mer i selen for å øke vårt eget kunnskapsnivå for å kunne lage god mat til dem. Vi setter såklart vår ære i å lage fullverdig, god mat til gjestene våre og glutenfritt begynner faktisk å bli en morsom utfordring. Det er jo egentlig ikke så vanskelig.

Vi har samlet noen av våre beste glutenfrie middagsretter til dere. Håper de faller i smak.

 

Mandag:

Indonesisk gryte med skikkelig gode, intense smaker. God alene, eller med ris eller glutenfri pasta til. Av og til serverer vi den bare som suppe og da passer det veldig godt med hvitløksbaguetter til. Kjøp noen gode glutenfrie baguetter, smør dem med hjemmelaget hvitløkssmør og stek litt i ovnen.

Indonesisk sataygryte

 

Tirsdag:

Dette er en av Gunnars store favoritter. Gryteretten er veldig enkel (tomatbønner i gryterett??) men tro oss – den er knallgod! Jeg laget den i pur nysgjerrighet da jeg kom over en side med afrikanske oppskrifter en gang for lenge siden, og var meget, meget skeptisk til å putte tomatbønner på boks i en gryterett, men jeg ville nå gjøre som jeg ble «fortalt». Gjett om jeg ble fornøyd! Jeg og Gunnar spiste opp hele gryten alene og var raskt enige om at dette blir en gjenganger!

Chakalaka

 

Onsdag:

Pasta er alltid en slager og i dag er glutenfri pasta minst like god som vanlig pasta, om ikke enda bedre. Det å kunne lage en pastasaus på sekunder i en blender er jo bare fantastisk. Denne hadde vi til middag senest i dag, og både voksne og barn elsket den. Vi har rester i kjøleskapet som vi skal fråtse i når ungene er i seng, mohaha. Husk på å bruke glutenfri soyasaus om du er sensitiv.

Alfredo i blender’n

 

Torsdag:

Hva med noe indisk i dag? Her er oppskrift på en av de beste indiske grytene vi vet om, nemlig Daal. Den er lettlaget og man kan gjøre det enkelt ved å servere den alene med et dryss koriander, eller du kan gjøre det litt mer luksusiøst ved å lage glutenfrie naan til (bruk vegansk yoghurt naturell) eller pappadums, masse frisk koriander, kokt ris og en klatt vegansk naturellyoghurt. Og kanskje en indisk agurksalat? Dette er godt!

Indisk daal

 

Fredag:

Fredag er tacodag og vil dere ha ordentlig taco kan vi tipse om våre lekre, hjemmelagde glutenfrie maistortillas, men om dere vil prøve noe nytt så er denne fyldige tacosuppen midt i blinken. Alle våre 5 unger elsker denne suppen, spesielt fordi de får plukke toppinger selv fra skåler rundt omkring på spisebordet. Vi er blitt så glade i denne suppen, og den føles så vanvittig «ekte taco-ete» at vi vurderer å ha den hver tacokveld. Ungene er enda LITT uenige i det selv om de synes den er fantastisk, for de liker den faste tacotradisjonen vår med lefser og fyll. Men de firer mer og mer på det siden denne er så god. Uansett – vil de ikke ha denne på en tacofredag, kan vi alltids ha den på en annen ukedag. Vi sier bare NAM!

Fyldig tacosuppe med masse godt tilbehør

 

Lørdag:

Lørdag er egentlig pizzadag hos oss, men vi har ikke så mange glutenfrie (om noen?) pizzaoppskrifter på bloggen vår enda. Dessuten går det faktisk (selv om ungene i huset er sterkt uenige) an å spise andre ting enn pizza på en lørdag. Her har vi valgt ut en av våre absolutte favorittretter. Denne er så god at vi går rundt og nesten drømmer om den stadig vekk. «Når skal vi ha den derre kyllingretten igjen» er nesten blitt et mantra her i huset. På jobben har den blitt et stort samtaleemne siden «alle» lager og elsker den, dog i vanlig animalsk form. Heldigvis og takk og lov har vi Hälsans Kök sine filétbiter som smaker og ser ut som kylling for de som vil ha en mer autentisk smak, men vil dere holde det heeelt «kjøttfritt», altså uten noen form for erstatninger, bruk feks hvite store bønner eller kikerter i stedet? Det går an med bare grønnsaker og. Her kan du faktisk bare ha i alt du finner bakerst i kjøleskapet, så denne retten er en skikkelig matsvinn-dødare, og det liker vi jo i disse klima-tider? 🙂

«Kylling» med mangochutneyfløtesaus

 

Søndag:

Søndag, søndag, den store «i dag skal vi ha skikkelig tradisjonsmiddag pluss dessert»-dagen. Hva skal vi servere i dag da? Vi er veldig glade i å servere skikkelig husmannskost på søndager, og retten vi har valgt ut i dag er rett og slett en av våre store leserfavoritter, nemlig VEGIKÅL, veganernes svar på fårikål. Det er sunt (masse, masse kål), det er mettende og det gir en skikkelig følelse av familiesøndagsmiddag. Lag denne og gled deg til middag. 🙂

Vegikål – fårikål uten får

 

For å gjøre det hele enda litt mer interessant slenger vi også på noen ekstraoppskrifter:

Her er en utrolig god glutenfri kake som vi baker når vi har lyst på noe lettvint, godt og som faktisk i tillegg er relativt sunt. Dadler er perfekt i kaker, selv om du ikke engang liker dadler, for når du bruker dem på denne måten blir de som karamell, godteri! Denne har en deilig smak av peanøttkaramell og vi kaller den derfor:

Sunnere Snickerskake med daddelkaramell

 

Vil dere ha en litt mer usunn kake, en skikkelig syndig kaloribombe til å servere i bursdagsselskaper og lignende? Da bør dere prøve denne, denne har vi servert i selskaper med stort hell og den er jo bare rett og slett knallgod:

Nydelig glutenfri sjokoladekake med hvit sjokolade-nougatkrem

 

Til slutt må vi jo ha med noe salt også. Jeg (kona i huset) er mer salmons enn søtmons og foretrekker disse nøttene fremfor kaker anytime. Disse laget vi til en curry-rett for en stund siden, og de var så gode at vi rett og slett har begynt å servere dem alene som snacks! Har også fått tilbakemeldinger fra lesere som har laget curryen, at nøttene var noe av det beste med hele rette. Så her er de, lag en stor skål og kos dere til tv-kvelden!

Karristekte cashewnøtter

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.