Kremet fuskesuppe med tofufisk

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Kremet fiskesuppe, det var en av mine favoritter før jeg ble veganer. Men det var ikke selve fisken i suppen som var det beste for min del, det var helheten. Den hvite kremete basen, konsistensen, grønnsakene, og ja – fisken, men jeg kunne godt blitt servert fiskesuppe uten fisk og ikke savnet det noe særlig. Så da var det jo ikke så vanskelig å lage en vegansk versjon! Spesielt ikke når jeg med stort hell tidligere har laget en slags «fisk» av tofu (se oppskrift her).

Vi er ikke de første til å lage vegansk fiskesuppe. Flere har gjort det før oss, og da jeg skulle lete etter inspirasjon til en egen oppskrift, brukte jeg blant annet denne og denne, samt et par vanlige fiskesuppeoppskrifter, og resultatet ble kjempebra. Vi endte opp med å spise rester utover hele kvelden, og hadde det også til middag dagen etter, så ja – dette var snadder!

Dersom du vil gjøre det litt enklere, kan du sløyfe tofuen eller bytte den ut med feks. Hälsans Kök sine filétbiter, men vil du ha en skikkelig autentisk fiskesuppe uten fisk, anbefaler vi sterkt å bruke tofuen. Den ser kanskje litt rar ut, men den smaker helt fantastisk og gir en skikkelig fiskete følelse og smak av sjø.

Kremet fuskesuppe med tofufisk
Kremet fuskesuppe med tofufisk

Ingredienser til ca. 5-6 personer:

Tofufisk:

 • 4-500 gram fast tofu, smuldret i biter
 • 2 ss kelppulver (evt. et par knuste nori-flak)
 • 2 ss soyasaus
 • En dæsj nykvernet pepper
 • 1 ss sitronsaft
 • tørket eller frisk dill
 • Litt vann

Lag en marinade av dette, smak evt til med mer salt eller juster mengden krydder/tilsetninger etter eget ønske. Det skal smake salt sjø. Bland tofu og marinade godt i en bolle og la det marineres en stund, alt fra en halvtime til en hel dag, jo lenger jo bedre. Når du synes den har marinert lenge nok (min marinertes i ca. en time og det ble godt, det) begynner du på suppen.

Fuskesuppe:

 • 1 stor hakket purre
 • 3 gulrøtter i biter
 • 1 blomkålhode i buketter
 • 1 pakke Gryr-fløte eller annen vegetabilsk fløte (3 dl)
 • 5,5 dl grønnsaksbuljong (varmt vann tilsatt et par terninger smuldret buljong)
 • 1,5 dl hvitvin (kan byttes ut med mer buljong)
 • Masse dill, og nykvernet pepper

Fremgangsmåte:

Smelt en ss vegansk smør (vår favoritt er Berit) i en gryte og ha i purre. Stek den blank og myk og tilsett gulrøtter. La det steke et minutt og ha så i buljong og hvitvin. La det småputre på middels varme til gulrøttene er passe myke.

I en annen gryte koker du blomkålen myk, vi koker den for seg selv fordi det er krise om den blir FOR myk og mushy. Men om du føler du har kontroll over den biten kan du godt koke den sammen med gulrøttene i suppen. Du kan også mose blomkålen inn i suppen som en jevning.

Imens suppen småkoker, finner du frem en stekepanne og smelter en god dæsj vegansk smør i den. Her skal det ikke tenkes fettfritt, for smøret gjør tofuen ekstra god og fiskete. Ha i den marinerte tofuen og stek den gylden og litt sprø utenpå. Rør ofte. Den skal ikke bli hard, men litt tørrere og gylden. Smak underveis, men ikke spis opp alt (vanskelig!).

Når gulrøttene og blomkålen er ferdig, har du blomkålen oppi suppa og så tilsetter du fløten i gryta og varmer opp. Vi hadde den i fra begynnelsen av med det resultatet at den skilte seg, men det ble like godt fordet.

Server suppen med masse dill, ferskt brød og en god neve tofufisk på toppen. Du kan ha tofuen i gryta og men da kan den bli mushy. Bedre å legge den oppi ved servering, synes vi.

Denne suppen er også veldig god som en fiskegryte med poteter til! Du kan evt. gjøre den litt tykkere ved å blande inn litt maizenna mot slutten av koketiden.

2 Comments

 1. Sissel Wøien Mo

  Tror du man kan droppe blomkålen om man ikke tåler? Og kan man steke tofuen i ovnen uten smør?

  • Hei Sissel!
   Du kan såklart bare droppe blomkålen. 🙂 Bruk feks. brokkoli eller erter eller annet du liker i stedet, eller bare dropp den. Og ja du kan bake tofuen i ovnen, vi unngår fett så godt vi kan og baker ofte tofu i ovnen i stedet for å steke den i pannen. Her ville jeg steke den i smør for å få mer «fiskesmaken» frem men det er ikke nødvendig altså. Håper suppen faller i smak. 🙂

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.