Ukemeny på budsjett

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Ukemeny på budsjett

Et av de vanligste spørsmålene vi får som veganere er følgende: «er det ikke dyrt»?

Vel, det er faktisk så dyrt som man gjør det til. Bønner, linser, kikerter, ris, poteter og pasta er ikke dyrt. Frukt og grønnsaker kan være dyrt, men følg med på tilbud og kjøp på markeder. Frys ned overskudd og bruk i smoothies (se feks. innlegget vårt om matsvinn her). Kjøtt kan være både dyrt og billig, det samme med kjøtterstatninger. Det er ikke noe sort-hvitt svar på dette, bruk hodet og handle fornuftig.

Vi er jo en stor familie på syv, med fem storspiste barn, og helt vanlig norsk standard økonomi. Vi er godt vant med å måtte snu på krona, allikevel har det aldri slått oss at vår veganske/vegetariske livsstil er noe som bidrar til dårligere råd. Det er hva man gjør det til. Lever man på kjøtterstatninger vil man nok merke en økning i matbudsjettet, men vil man leve sparsommelig – velg bønner, linser, kikerter, ris, pasta, poteter, rimelig frukt og grønnsaker, gode supper, lag burgere og pølser selv (glutenmel koster rundt 150 kr per kilo men varer lenge og er myyyye billigere enn å kjøpe ferdige pølser) og lag «eggeretter» av kikertmel i stedet for tofu. Sistnevnte har vi spart endel på, da tofu både koster mer enn kikertmel og er mer styr å få tak i.

Siden det er en så utbredt misforståelse at veggiskost, og da spesielt vegansk mat, er mye dyrere enn et vanlig norsk kosthold, vil vi med denne ukesmenyen vise dere at dette ikke trenger å være tilfelle. Vi har valgt ut noen av våre beste retter innenfor sjangeren «billig mat» og håper rettene vil falle i smak både hos kjøttetere og veggiser. Vi er i hvert fall veldig glade i disse rettene og lager dem stadig vekk, uansett hvordan budsjettet vårt ser ut. Velbekomme!

Se også Vegetarbloggens flotte ukemenyer for flere tips.

 

Mandag:

Etter en helg med (sikkert) mange utskeielser i matveien, er det deilig å begynne uken med en sunn og mettende suppe. Denne er helt fantastisk god selv om den virker veldig enkel. Linsesuppe har vel et lite rykte på seg for å være en typisk vegansk klisjérett, men i det siste har slike supper vært veldig i vinden fordi de fleste har innsett hvor sunt, godt og næringsrikt (og billig!) linser faktisk er, og at det er en grunn til at veggiser flest har omfavnet nettopp linsesuppe. Her er vår favoritt:

Varmende rød linsesuppe

 

Tirsdag:

Vår erfaring er at tirsdag er ukas travleste dag. ALT av møter, dugnader, tannlegetimer, treninger og annet faller alltid på tirsdager, og til alt uhell har kvinnen i huset alltid senvakt på jobb denne dagen så ting må gå FORT. Og da er det greit at også middagene går fort, og denne gryten er ikke bare kjapp, den er også utrolig god, smaksrik, næringsrik og billig! Gryten en kjent tradisjonsrett fra Sør-Afrika, du kommer til å bli hekta – og du lager den på et kvarter!

Chakalaka

 

Onsdag:

Pastadag! Ungene jubler sikkert, selv om kanskje ikke alle norske ikke-veggisbarn vil juble like høyt over pasta med kapers og oliven. Men vil du gjøre den mer barnevennlig, bytt ut eller sløyf de råvarene barna ikke liker? Selv om våre barn stort sett elsker oliven, har vi denne pastaretten til middag vanligvis når vi har barnefri, for vi voksne ELSKER den. Den er rask å lage, supergod og BILLIG, og du kan gjøre den enda bedre ved å servere den med billige hvitløksbaguetter fra Xtra. Sjekk Coops frysedisker for denne godbiten til en slikk og ingenting.

Spaghetti Puttanesca

 

Torsdag:

Torsdagens anbefalte middag har kanskje en rikholdig innholdsliste, men husk at det meste er basisvarer, og at oppskriften er til nesten 10 stk! Selv til så mange er retten en av de rimeligste, lager du den i mindre omfang blir det en veldig billig og god middag laget på null tid. Sløyf grønnkålen eller bytt den ut med spinat for enda billigere middag. Nå er kikerter på boks ofte så billig at det faktisk ikke lønner seg å kjøpe tørrvare, men du kan selvsagt også koke tørre kikerter selv og fryse ned i porsjoner og bruke i gryten. Her om dagen fant vi forresten hakkede tomater på boks til 3,- kroner på Meny (5,- kroner til vanlig) og kjøpte en haug. Så det kan du ofte gjøre kupp på. Hermetiske tomater passer til alt og er gull å ha i hus!

Smakfull kikertcurry på 15 minutter

 

Fredag:

Fredag er tacodag i vårt hjem, og er vi på budsjett har vi følgende tips:

  • Kjøp Coop sine tacolefser til under en tier per pakke (6 stk).
  • Kjøp vegansk ost på tilbud og frys ned, eller sløyf hele osten
  • Lag bønnestuing i stedet for farse/kjøttdeig, eller bland kidneybønner med tacokrydder og næringsgjær. Du kan også kjøpe tvp (tørket soyakjøttdeig) på internasjonale butikker, bløtlegge og steke med tacokrydder. Billig!
  • Kjøp en pose billige cashewnøtter, bløtlegg i noen timer og kjør i blenderen for å få nydelig cashewkrem. Best med rå cashewnøtter, men det funker med salte, ristede også og det er mye billigere.
  • Vi finner ofte salatblandinger nedsatt til 40 % på vår lokale Coop-butikk.
  • Coop sin salsa koster en femmer per glass og er veldig god på smak, om man ikke er matsnobb og sammenligner med hjemmelagde luksus-salsaer. Har prøvd forskjellige billige og dyre ferdigkjøpte salsaer og faktisk spiller prisen veldig liten rolle etter vår mening. Coop sin er mer enn bra nok, selv om vi i et finere lag nok ville laget selv.
  • Vil du ha tacoskjell, har Rema og andre kjeder billige pakker med skjell, salsa og krydder til en slikk og ingenting. De er faktisk helt ok.
  • Tacochips/tortillachips får du billig både på Rema og Coop, deres egne merker.

Sjekk ut vårt texmex-arkiv for flere taco-idéer.

 

Lørdag:

Lørdag er egentlig pizzadag hos oss, og du kan lage rimelig billig pizza om du vil (tips: vår veganske store pizzaguide), men i dag har vi lyst å tipse om disse utrolig digge burgerne som gir skikkelig lørdagsfølelse, spesielt om du serverer dem med ovnsbakte poteter (eller pommes frites om du vil) og godt burgerbrød. Billige burgerbrød finner du blant annet hos Coop, men du kan også lage mengder selv og fryse ned. Eller bruke billige rundstykker. Disse burgerne funker også fint som karbonader til smørbrød eller til poteter med brun saus, tyttebær og grønnsaker. Vi har høstet skryt overalt hvor vi har tatt dem med, og vi håper de blir deres favoritt også.

Skikkelig gode havrekarbonader

 

Søndag:

På søndager har man som regel god tid og da lager man selvsagt lasagne. I hvert fall gjør vi ofte det. Av og til lager vi en skikkelig kjøttaktig lasagne med vegansk ost og vegansk «kjøttdeig», men siden vi er inne på rimelige budsjettmiddager nå så vil vi trekke frem denne fantastisk gode linselasagnen vår, som har fått skryt av både kjøttetere og veggiser. Linser er noe av det rimeligste og mest næringsrike du kan bruke, og i denne lasagnen erstatter de kjøttet på en måte som gjør at du ikke vil savne det overhodet! I tillegg bruker vi ikke vegansk ost her, så selv om lasagnen føles skremmende ostete, sparer du endel kroner på å skippe ferdigkjøpt ost. Vil du derimot lage en litt mer luksuriøs variant (men ikke nødvendigvis bedre på smak, vi lager like gjerne linselasagnen rett etter at skattepengene er kommet inn på konto) kan du gå for denne. Men prøv linselasagnen vår og bli både mett for glad:

Linselasagne

 

Påleggstips:

Til slutt vil vi anbefale et rimelig og relativt sunt pålegg som et par av ungene i vårt hus har lagt sin elsk på. Det lages på få minutter i en food processor, holder ca. en uke i kjøleskapet og er skikkelig snadder med vegansk majones oppå.

Nokrell i tomat

Det var en hel uke med billige middager pluss et av våre favorittpålegg. Du finner selvsagt flere budsjettvennlige oppskrifter her på bloggen vår, da blant annet retter som er basert på mye bønner og linser. Hummus er perfekt, billig pålegg som kan varieres i det uendelige, og du kan også bruke det som pastasaus! Et annet sunt og sykt billig pålegg vi bruker og er veldig glade i er Daidalos sitt ertepålegg. Noen minutters oppvarming av ertene og noen sekunder i food processoren – ferdig pålegg som smaker overraskende godt og som OGSÅ kan brukes som feks. pastasaus eller som dip, eller som en litt annerledes ertestuing til middagen. Prøv. 🙂

Spør oss gjerne om flere tips på e-post eller her på bloggen, vi er alltid glade for å hjelpe folk i vegan-nød. God middag!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.