Glutenfrie saftige peanut swirl-brownies

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Glutenfrie saftige peanut swirl-brownies

Det er ikke så lett å finne et skikkelig fristende og fancy norsk navn på disse. Peanøttbrownies høres litt kjedelig ut. Marmorerte peanøttbrownies? Jaja, uansett hva man kaller disse så er smaken det viktigste, og der scorer de altså HØYT!

I tillegg til å være saftige og seige akkurat slik som brownies skal være, er de gutenfrie! Og selv om vi her i huset faktisk tåler gluten, er det alltid disse browniesene vi lager hver gang vi skal lage brownies, rett og slett fordi ingen vi har smakt til nå kan måle seg med disse. At de er hakket sunnere enn vanlige brownies pga. fravær av hvetemel, og at man kan påstå at mørk sjokolade er helsebringende og faktisk ha vitenskapen i ryggen når man sier det, er jo bare en fin bonus.

Så, prøv disse neste gang du skal lage noe godt. Liker du ikke peanøtter kan du bruke annet nøttesmør, eller du kan lage dem naturell slik vi har gjort her.

Glutenfrie saftige peanut swirl-brownies – lag dem nå!

Ingredienser til en liten langpanne (ca. 16 små brownies):

 • 145 gram kokosolje eller 1,5 dl nøytral matolje, feks. solsikkeolje
 • 200 gram mørk vegansk sjokolade, feks. Coop mørk kokesjokolade
 • 120 ml (ca. det som er i en vanlig boks) aquafaba (kikertlake)
 • 150 gram sukker (vil prøve kokossukker neste gang men da kan det hende krakeleringen på overflaten uteblir, visstnok)
 • 1 ts vaniljeekstrakt eller 2 ts vaniljesukker
 • 150 gram kikertmel (Gram flour, selges blant annet i internasjonale butikker)
 • 20 gram kakaopulver
 • 1 ts natron
 • 100 gram hakket mørk kokesjokolade (skal røres inn på slutten, ikke smeltes)
 • En god neve hakkede (eller hele) peanøtter, gjerne salte og ristede
 • Ca. 1 dl (mer eller mindre, jeg tar bare fra glasset) rennende peanøttsmør (Änglamark har fin konsistens)

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 180 grader. Kle en form, ca. 20 x 30 cm med bakepapir.

Smelt 200 gram kokesjokolade + kokosoljen sammen over vannbad (dersom du bruker annen olje enn kokosolje, smelt kun sjokoladen i vannbadet og tilsett oljen i kakerøren helt til slutt, jeg har dog ikke selv prøvd den varianten men har hørt fra andre at det funker). Sett tilside til det er ca. romtemperert.

Ha aquafaba og sukker + vanilje i en bolle. Pisk til du har en tykk og glossy røre. Ikke pisk til du har marengs! Røren skal bare bli blank og hvit. Ha i smeltet sjokolade, kakaopulver, siktet kikertmel og natron og pisk litt til. Rydd bort mikseren og rør inn 100 gram hakket sjokolade og peanøtter for hånd.

Ha røren over i formen. Ha store klatter med peanøttsmøret oppå røren rundt omkring. Så mye du tør og har lyst på. Dra en gaffel forsiktig gjennom hele røra noen ganger slik at det danner seg et marmorert mønster. Ikke før for mye, da blir det en oransje gugge.  Stek i ca. 40 minutter. Har du en nyere, veldig bra ovn kan det hende det tar litt kortere tid. Kaken er litt «wibbly wobbly» når du tar den ut men den skal ikke være veldig løs.

Ta formen ut og la den avkjøles, helst flere timer eller over natta i kjøleskapet, da er den blitt skikkelig fudgy og seig. Skjæres i ruter og serveres med vegansk vaniljeis eller krem og bær. Nam!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.