Ukemeny – vi reiser til Asia

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Ukemeny – vi reiser til Asia

Vi lager mye asiatisk mat her i huset. Asia dekker jo over ganske mye, og har et svært variert kjøkken. India har et av verdens beste, mest spennende kjøkken, og når jeg spør Gunnar hva han vil ha til middag, er svaret veldig ofte «någe indisk». Vi har også tenåringer i huset som er helt besatt av Sør-Korea (og K-Pop) og som ønsker seg «någe japansk» til middag så ofte de får lov. Da går det gjerne i den store barnefavoritten NUDLER (ikke de kjipe Mr. Lee-pakkene altså) med tofu og grønnsaker, eller ris og seitan Bulgogi eller noe lignende. Og man spiser med pinner! I hvert fall gjør 3 av 5 unger det, og vi voksne holder oss til det gode gamle «norske» bestikket.

Vi har altså valgt å kjøre en asiatisk ukemeny denne gangen. Den type mat er jo svært populær også her i lille Norge. Ukemenyen har retter fra både Japan, Korea, India og Thailand

Mandag:

Mandagen starter med en varmende, smakfull thaigryte med cashewnøtter. Denne kan lages med de grønnsakene du har, og gjerne kikerter eller valgfri kjøtterstatning, feks. plantebaserte «kyllingbiter» fra Coop, de er veldig gode. Nøttene kommer du garantert til å lage igjen, de er kjempegode som snacks!

Thaigryte med curry-stekte cashewnøtter

 

Tirsdag:

I dag drar vi til Japan og spiser nudler! Ikke hvilke som helst nudler men bokhvete- og søtpotetnudler! Du kan selvsagt bruke helt vanlige nudler om du heller vil det, retten blir like god. Og vil du ha retten enda mer mettende, tilsett biter av bakt eller stekt tofu, eller en kjøtterstatning, eller hva med asiatisk krydrede kikerter? Mulighetene er mange.

Japansk ramen med bokhvete- og søtpotetnudler

 

Onsdag:

Onsdag og halvveis uti uken, da er det tid for noe indisk! I India bruker man mye belgfrukter, spesielt kikerter, og denne retten er vel en av de mest kjente kikert-rettene, som i tillegg vel er en av de mest vanlige rettene veganere kan spise når de er på indisk restaurant. For dessverre bruker inderne veldig mye melkeprodukter, så det er melk, yoghurt eller ost i ganske mange retter, men Chana Masala pleier å være trygg. Hjemmelaget er uansett best, og denne er enda bedre med hjemmelaget pannestekt naan med hvitløk og koriander. Lag mange brød, frys ned rester, så har du perfekte pizzabunner i en fei! Eller kjapp naan til neste indiske kveld.

Chana masala

Pannestekt naan med hvitløk og koriander

 

Torsdag:

Korea er kjent for sitt smakfulle kjøkken og nå begynner jo K-Pop å ta over Europa! Lyden av sukkersøte dukkelignende feminine koreanske gutter som synger for full hals durer i vei hele dagene her i huset når tenåringene er hjemme. Det er til å bli smågal av, selv om vi foreldre må innrømme at noen av låtene faktisk er ganske kule. Maten er det i hvert fall ikke noe å utsette på, og de spiser mye vegetarisk og vegansk i Korea, så det er aldri noe stress å lage mat derfra. Alle ungene elsker heldigvis tofu og seitan, og ved å bytte ut biff og kylling med dette får man like gode (enda bedre) versjoner av originalene. Tofu bruker de mye av allerede i Korea, så det ligger mange gode oppskrifter på nett. Se lenger ned for anbefaling av en av våre aller største koreanske favoritter, Mangchii.

Denne linsestuingen kan du enten spise alene eller med ris eller nudler. Min eldste datter på snart 16 år har aldri likt linser noe særlig, men nå trygler hun om denne retten hele tiden. Hennes favoritt er Dubu-Jorim (se link nederst i innlegget) og denne linsestuingen, med nudler til. Da er hun i himmelen, og det er vi også, for det er jo så godt!

Søt koreansk linsestuing

 

Fredag:

Så er det helg! Ukene fyker avgårde og man har såvidt blitt ferdig med mandagen før det er helg igjen. Typisk helgemat for oss (spesielt ungene) er taco og pizza. Hver fredag må de ha taco og hver lørdag må de ha pizza, ellers «går det bare ikke». Men siden denne ukemenyen skal handle om asiatisk mat må vi finne på noe annet, og hva er da bedre enn en skikkelig «biffgryte» fra Kina? Denne høres kanskje ikke så barnevennlig ut men du kan lage den så mild du vil, og barna her i huset sluker den! De er vant med grønnsaker og seitan da, men denne tror jeg de fleste vil like, både voksne og barn. Man får skikkelig kinarestaurant-følelse av denne retten. Takwaway fra eget kjøkken. 😀

Kinesisk chilibiff

 

Lørdag:

Pizzadag hos Veganeren-familien! Men ikke i dag. I dag kjører vi noe helt annet, nemlig SUSHI! Visste du at sushi egentlig betyr «eddiktilsmakt ris» og ikke har noe med fisk å gjøre? Fisk er bare en ingrediens i noen av sushi-variantene, det finnes hauger og lass av vegetarisk og vegansk sushi.

Vår favoritt er makiruller med avokad og agurk, og det er nettopp den varianten du får oppskriften på her. Det er litt tidkrevende, men samtidig lett og gøy å lage, og er man flere om jobben, setter på litt musikk og gjerne fyller i et vinglass, er det jo en lek! Ha gjerne marinert tofu i staver inni makirullene, det er godt, det!

Veganske makiruller

 

Søndag:

Søndag = tradisjonsmat hos oss, for eksempel veganske kjøttkaker med tilbehør, lasagne, lapskaus eller lignende. Skulle vi gått for noe asiatisk denne dagen, ville vi valgt denne curryen. Den er utrolig god, og vi har sikkert laget den 100 ganger siden jeg kom over oppskriften! Den høres kanskje veldig enkel og «kjedelig» ut, men tro meg – den er alt annet enn kjedelig! Server med pannestekt naan, og mangosalsa.

Spinat- og kikertcurry Vindaloo

Pannestekt naan med hvitløk og koriander

Mangosalsa

 

På søndager må man ha dessert, vel? Nå har vi ikke så mange asiatiske desserter på bloggen enda, men vi vet at alle liker kake, og at (nesten) alle liker Snickers, og siden Snickers er vår favoritt deler vi derfor en av våre beste kaker, nemlig Snickersmousse-kake. Den er elsket av både store og små og vi er sikre på at det blir en favoritt hos deg også:

Snickersmousse-kake

 

Helt til slutt vil vi dele ukens tips; nemlig en av våre absolutte favorittoppskrifter innenfor koreansk matlaging! Maangchi er en av de morsomste, søteste kokkene vi vet om, hun er en fryd å se på! Ikke minst har hun masse gode veganske oppskrifter på koreansk mat, spesielt tofuretter. Denne er ELSKET av eldstedatteren her i huset, og vi lager den flere ganger i måneden. Når jeg har tofu i huset craver jeg denne retten hele tiden og på et tidspunkt laget jeg det så ofte at det nesten ble litt for mye for min stakkars mann, selv om han elsker retten han også. Lag denne og bli hekta!

 

Det var denne ukens meny, håper dere finner noe som faller i smak. Se også våre andre ukemenyer her:

https://www.veganeren.com/category/menyer/

Velbekomme!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.