Ukemeny – varmende høstmat

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Ukemeny – varmende høstmat

Høsten er her! Noen jubler, andre sørger. Selv er jeg blandet, jeg elsker fargene om høsten, den klare litt kalde luften, og faktisk – høststormene med masse regn og vind der man kan sitte inne og høre plaskregnet utenfor mens man tenner stearinlys og har teppe over seg og kanskje en kopp kakao i hånda. Samtidig er det trist at sommeren er slutt, lange lyse sommerkvelder på terrassen, ferie med familien … Men høsten kommer enten man vil eller ikke så jeg har bestemt meg for å kun se på det positive, for det hjelper jo ikke å være negativ til noe man uansett må gjennom. Da er det bedre å glede seg over de tingene man kan.

Vel, det var dagens filosofitime. Egentlig skulle jo dette innlegget handle om mat, og mens sommeren er tiden for friske salater, grillmat og bugnende fruktfat og is, er høsten tiden for varmende gryteretter og ildfaste former med godsaker. Her har vi laget en ukemeny til dere, full av deilig, varmende høstmat. Håper den vil falle i smak, og kom gjerne med tips til andre gode høstretter i kommentarfeltet. Vi er alltid interessert i å høre deres meninger og tips.

Mandag:

Vegikål er en av våre aller mest leste og populære oppskrifter. Vi får nesten daglig, hver høst, spørsmål og tilbakemeldinger på denne retten, og «alle» lager den! Det er blitt litt som Veganmisjonens vegisterkaker til jul, og vi synes det er så gøy!

Vegikål – fårikål uten får

Tirsdag:

Tirsdag er suppedag hos oss. Vel, ikke alltid, men det føles liksom som en dag der det passer best med suppe, av en eller annen grunn. En av de beste suppene vi vet om er gul, kremete søtpotetsuppe! Bytt gjerne ut søtpotetene med mer gulrot om du synes det blir bedre. Vi varierer litt. Server med godt brød, og bruker du krydrede stekte/ovnsbakte kikerter i eller til suppen har du et festmåltid du sent vil glemme!

Hot søtpotetsuppe med gulrot og ingefær

Onsdag:

Midt i uka kjører vi på med noe av det beste vi vet, nemlig bollefrikassé! Denne er skikkelig god, og bollene kan selvsagt byttes ut med andre ting om du vil (ferdigkjøpte veganske kjøttboller, bønner, hjemmelagde veggisboller, tofu, etc). De bollene vi har brukt her, har v ALLTID i huset, de er vanvittig billige, holdbare i årevis, smaker kjempegodt med riktig tilberedning og fås kjøpt på internasjonale butikker (feks. IMS i Sandnes).

Bollefrikassé

Torsdag:

Suppe igjen! Denne gangen en vegansk «kyllingsuppe» (eller tullingsuppe om du vil?) som er lettlaget og som smaker helt fantastisk! Oppskriften er veganisert ut fra en kyllingsuppeoppskrift jeg fikk av en tidligere kollega, hun lovpriste den og jeg skal ikke være uenig med henne om at denne var god. Supergod!

Vegansk kyllingsuppe

Fredag:

Fredag er egentlig tacodag hos oss men når vi ikke har barna hjemme lager vi gjerne noe annet. Og da helst noe som barna rynker på nesen av. Denne retten er en av våre favoritter. Tar kanskje bittelitt tid å lage, men egentlig ikke. Dessuten liker vi å bruke litt tid på maten i helgene. Et glass hvitvin og en stor tallerken med denne, da er det helg! Rester av «fisken» kan brukes som pålegg, med remulade, dill og sitronskive. Faktisk har det hendt at vi har laget denne «fisken» kun for å bruke den som pålegg.

Krigsfisk (fuskefisk av panert pastinakk)

Lørdag:

Bakte poteter er skikkelig god høstmat, og man kan lage et skikkelig festmåltid utav det. Ha masse forskjellig tilbehør i skåler og la folk «bygge» sin egen potet! Vi anbefaler vegansk rømme, salsa, revet ost, mais, facon, rødløk og/eller purre, vegansk hvitløkssmør, chili eller jalapenos, kidneybønner eller annet dere liker. Ungene elsker når vi serverer dette og de kan få velge sitt eget fyll. Perfekt lørdagsmat. 🙂

Bakt potet med fyll

Søndag:

Søndag er tradisjomsmat-dag hos oss. Da lager vi som regel noe med poteter, saus og «kjøtt». Disse veganske kjøttkakene er helt utrolige! Det går ikke an å ikke like de, uansett hvor kjøttis eller veggis man er. De er sykt enkle å lage, men skulle du være i tvil så er det også en video i oppskriften der vi viser deg hvordan, steg for steg. Farsen fås kjøpt på Meny. De har også kommet ut med formbar farse både fra Anamma og Hälsans Kök, så det å få tak i det skulle ikke være noe problem i dag. 🙂

Tradisjonelle norske kjøttkaker med brun saus

Bonusoppskrifter:

Ingen høst uten sopp! Da Gunnar kom over en diger steinsopp her om dagen, laget vi fløtestuing av den til kveldsmat. Vi elsker sopp, og vi elsker å bruke egenplukket sopp i rettene våre. Denne stuingen kan også lages med annen sopp, selvsagt, og den er helt utrolig god servert alene med ferskt brød, eller som saus til potetmos eller annet snadder.

Fløtestuet steinsopp

Dessert:

Hvis jeg spør dere hvilken kake dere forbinder med høst, så tror jeg nok de aller fleste uten å nøle vil svare EPLEKAKE. Det samme tenker vi, og denne kaken har vi fått myyye skryt for siden den ble lagt ut på bloggen for 3 år siden. Selv om den er italiensk, er den ikke så veldig langt unna tradisjonell norsk eplekake. Vil dere derimot ha en helt tradisjonell type, anbefaler vi denne. Serveres best lunken med vegansk vaniljeis, pisket Gryr-kremfløte eller Oatly vaniljesaus.

Italiensk eplekake

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.