Hemmeleg smaksklubb med NON DOS

Hemmeleg smaksklubb med NON DOS

Vi var så heldige å nylig bli invitert på et av de mest spennende og smaksrike eventene vi har deltatt på noensinne, nemlig Hemmeleg smaksklubb med NON DOS  (naturvin) i regi av den nyoppstartede restauranten Hemmeleg på Bryne.

Hemmeleg har en ganske «lukket» profil der man får inntrykk av at man har med et svært eksklusivt konsept å gjøre. Og det har man også – restauranten er svært delikat og maten er i luksusklassen, og med en gang man trer inn i det hemmelige rommet (som vi måtte finne inngangen til selv, morsomt og uventet!) føler man seg nesten kongelig. Her blir man vartet opp av folk som vet hva de driver med! Man skulle nesten tro prisene stod i stil med oppvartningen, men her har de aller fleste råd til å ha en smaksrik helaften.

Hemmeleg arrangerer spesielle eventer jevnlig, og Hemmeleg smaksklubb er en av dem, og det var nettopp dette vi fikk delta på. Denne gangen handlet Hemmeleg Smaksklubb om «vegansk femretters av lokale jærske råvarer med tilhørende viner». Perfekt!

 

Vi overdriver ikke når vi sier at dette er noe av det mest eksklusive og vel gjennomførte vi har vært med på, fra vi kom inn døren og ble bedt om å finne «den hemmelige inngangen» og en festsal i skikkelig 30-tallsstil kom til syne med et fantastisk dekket langbord og perfekt oppvartning fra start til slutt. Vi ble møtt av verdens hyggeligste personale som stod klare med iskald Prosecco på vei til våre navngitte plasser, og det manglet ikke på drikke utover kvelden. Glassene ble fylt så fort det var antydning til tomt, og både sommerlieren fra NON DOS og kokkene fra Hemmeleg presenterte alle viner og retter underveis.

Fem kokker fra Hemmeleg, blant annet Jim Ryun Vatland som jeg har kjent i flere år og som sannsynligvis er en av de beste kokkene på vegansk mat i Norge, laget sin egenkomponerte rett av lokale jærske råvarer, og de presenterte personlig sine retter. Det var nesten like gøy å høre hva de fortalte om rettene (som for eksempel han som hadde laget bakt sellerirot som hadde ligget nedgravd i ett år, servert sammen med bakt «morkake», som nei – ikke er det samme som fødsels-morkake men «mother» som man bruker når man feks. lager Kombutcha) som å spise dem. Og spise – det gjorde vi! Det var en smaksopplevelse av de sjeldne, ALT var hinsides godt og alt var dandert som et kunstverk på hver tallerken. Etter noen vinglass ble jeg nesten fristet til å slikke tallerkenen men klarte såvidt å besinne meg.

Vi fikk servert en mini-forrett, 3 forretter, en hovedrett og en dessert:

En liten, smakfull miniforrett mens vi ventet på de fem annonserte rettene: utrolig smakfull søtpotet-puré med hjemmebakt surdeigsbrød:

Forrett nr. 1: Tomat og hjemmelaget «ost» med puré av sennepstilsmakte gule erter, servert med lettdampet brokkoli.

Forrett nr. 2: Saltbakt sellerirot med karamellisert selleri-emulsjon, «morkake», bokhvete og sitronskall.

Forrett nr. 3: Fløyelsblomkål, ovnsbakt rotselleri, sautert traktkantarell og grønnsaks-demi.

Hovedrett: Hyllebærbakte rødbeter, røkt blomkålmos, løkpuré, glaserte gule beter, grønnkålchips, bakt stilkblomkål, potetterrin av jærpoteter, og vegansk rødvinssaus.

Dessert: Vegansk gulrotkake, kremost-iskrem med sitronsmak, gulrot/ingefær-saus og kandiserte gulrøtter.

Som meget fornøyde (og mette, og bittelitt fulle – for noen fantastiske viner!) gjester anbefaler vi Hemmeleg på det sterkeste. Veganere har heldigvis flere og flere spisesteder å velge mellom nå etterhvert som veganisme og plantebasert livsstil blir mer og mer «in» og akseptert. Men de fleste spisestedene som tilbyr vegansk mat, er dessverre ofte av typen take-away eller veldig «hippie-preget». Her har man sjelden vare – en gourmetrestaurant med et svært eksklusivt og kult preg som satser på å alltid tilby gode, veganske retter, og der man kan ta med kjæresten sin på en skikkelig romantisk middag uten å føle at man sitter på en kjøpesenter-kafé.

Ta turen innom, og si gjerne på forhånd at dere vil spise vegansk middag og dessert, så er jeg sikker på at de fikser noe dersom menyen ikke tilbyr akkurat det dere ønsker. Her har de peiling!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.