Veganeren spiser seg gjennom Krakow

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Veganeren spiser seg gjennom Krakow

Krakow sies å være et eldorado for veganere, med alle slags veganske og vegetariske spisesteder – alt i noenlunde gåavstand fra hverandre. Så da måtte vi jo dit og sjekke om det stemte.

Siste uken i oktober 2019 satte jeg, min mor og min bror oss på flyet til Krakow, der vi skulle bo midt i byen i nesten en hel uke. Planen var å besøke så mange veganske spisesteder som overhodet mulig, samt sjekke ut arkitekturen og rett og slett ha en skikkelig hyggelig familietur. For meg, som jobber med bloggen og bloggrelaterte prosjekter på fulltid nå, ble det ikke ren ferie men jobbtur for å utforske veganmiljøet i Krakow. Reisevirksomhet er tross alt en del av det vi driver med for tiden, så da var det kjekt å ha et bra reisefølge som også var veganere og like interessert som meg i å oppsøke alle disse spennende spisestedene.

Vi dro fra regn og kald, sur vind til sol og 22 varmegrader. Helt sprøtt! Hadde ikke forventet den varmen såpass kort avstand fra Norge, men det var ganske deilig å slippe unna sur høst i noen dager. Men det var ikke bare bare; på grunn av temperaturforskjellene endte både jeg, min mor og bror opp med influensa siste dagen og kom oss akkurat hjem før vi ble skikkelig syke. Min mor ble så dårlig at hun ble innlagt på sykehuset, men det er en annen historie.

HVOR SPISER MAN I KRAKOW?

Det er ikke mangel på veganske alternativer i denne storbyen, for å si det sånn. Du finner mange helveganske restauranter og vegetariske restauranter med mange veganske alternativer, men det finnes også som regel veganske alternativer på vanlige restauranter. Er man dog først i Krakow som veganer, MÅ man besøke de helveganske, de vet hva de driver med og tilbyr retter man bare kan drømme om i Norge (foreløpig), i hvert fall utenfor hovedstaden.

Det første spisestedet vi besøkte var VEGAB. Her får man digre pølser i brød og saftige kebaber med søtpotetpommes eller vanlig pommes, og man kan velge mellom flere typer sauser og dipper. Alt er vegansk! Vi bestilte hver vår kebab med pommes frites og drikke, jeg hadde ingefærlimonade mens mor og bror hadde rose-limonade. Rart, men godt. Kjøttet, som var en blanding av seitan og soya, var utrolig godt og jeg ble mett etter halve kebaben, da porsjonene var digre!

Senere på kvelden hadde vi lyst på pizza, så da skulle vi på No Bones, men de viste seg å være nedlagt … Trist. Vel, vi gikk tilfeldigvis forbi PIZZATOPIA der de hadde vegansk pizza med ost, så da ble det den! Det er den beste bunnen jeg har smakt i mitt liv! Tips: vi valgte den eneste veganske pizzaen de hadde på menyen, men forstod ikke før senere at dette er en basic variant. Da vi gikk tilbake noen dager senere, bestilte vi vår egen variant, og det funker slik som på bla. Subway; du velger deig (fullkorn, klassisk osv) først, så kjevler de den ut og spør hvilken saus du vil ha på, så hvilken ost og så hvilket tilbehør, alt mens du står og peker og ser på.

Utrolig kult! Den klassiske meny-varianten var god altså, men det gjorde seg virkelig med mer fyll, så jeg valgte tynne potetskiver, oliven, ananas, spinat, tomat, squash og chilisaus på min. DET var pizza, det! Osten var helt grei, litt slimete enkelte steder der den lå i klumper, men god på smak og et helt fint alternativ.

Vi måtte jo også shoppe litt, selv om det ikke er min favorittsyssel. Min mor elsker derimot shopping og jeg trengte nye sko, så vi var innom det store kjøpesenteret i Krakow, Galeria Krakowska. Der hadde de, som alle andre steder, en stor food court, og i motsetning til søster-kjøpesenteret i Gdansk, hadde de myye mer vegansk mat her, og snakket i tillegg mye bedre engelsk.

Vi spiste to ganger på food courten i løpet av oppholdet; ene gangen forsynte vi oss fra den astiatiske buffeten på VegeStation, de hadde seriøst verdens beste tofu i kinesisk saus med grønnsaker, samt masse andre godsaker. Andre gangen ble det en vegansk sub på Subway, den var knallgod og vi fikk vegansk aïoli på den. Nam! I tillegg kunne vi kjøpe pretzels sånn ca overalt i hele byen til et par norske kroner.

Så måtte vi jo handle litt mat, og det var heller ikke noe stress i Krakow. Det var riktignok mangel på store matbutikker, vi fant bare én stor matbutikk inne på kjøpesenteret (Carrefour) mens utenfor var det hauger og lass av små minibutikker av samme kjede. Carrefour express. Det virket som om det var her folk rett og slett tok handelen, og prisene varierte veldig selv om det var samme kjede. Men vi fant veganske pølser, tofu, salami, skinke, yoghurt og sjokolade og masse annet på alle disse butikkene så vi manglet ingenting! Man opplever, selv om utvalget er stadig økende, sjelden her i Norge at de har et så bredt plantebasert utvalg i små ekspress-butikker og søndagsåpne butikker.

En annen spiseplass vi måtte besøke, var FARMA. Høres ut som et apotek, og det trodde vi nok første gang vi gikk forbi skiltet også for vi la ikke merke til det da vi lette etter et spisested kvelden før. Men vi kom da over denne perlen dagen før vi skulle hjem, og fikk prøvd en kjempegod Gyros-burger, Pariserpizzaer (som var så som så) og veeeerdens beste potetbåter med vegansk hvitløkssaus og ostesaus til å dyppe i. Snadder!

De hadde mye annet å velge mellom og absolutt alt var vegansk her også! Men, de bruker av og til en aldeles grusom ketchup i Polen. Jeg tror aldri jeg faktisk har smakt dårlig ketchup før, men denne har en helt egen, rar smak, ja jeg vil påstå at den smaker sure føtter! Dessverre var mammas pølse dynket i denne ketchupen. Hun spiste opp allikevel men ansiktsuttrykket hennes underveis var mer underholdende enn selve måltidet.

Vi kunne ikke dra fra Krakow uten å ha vært innom Krowarzywa Vegan Burger! Alt var vegansk også her, og menyen utrolig rikholdig! Likte også veldig godt konseptet med bestillingen; her velger man først fra øverst og så nedover. Først proteinkilde (tofu, tempeh, millet, kikerter, grønnsaker etc), så om man vil ha burgerbrød, wrap eller salatbowl, så velger man tilbehør (coleslaw, fries, kimchi, søtpotetfries osv) og så sauser til slutt. Maaange sauser. Utenom dette kan man bestille to forskjellige typer pølse i brød eller kebab. Nydelig!

En ting mamma var HELT bastant på da vi skulle reise til Krakow, var at hun skulle spise vegansk KAKE! Hun elsker kaker i alle former og farger, og spiser heller det enn mat. Jeg og min bror er motsatt, vi klarer ikke søte ting til frokost og vi spiser mye heller en god middag enn kaker og dessert. Vi måtte jo prøve litt av hvert vi også, og da måtte vi blant annet innom CAKESTER og CUPCAKE CORNER. Førstnevnte hadde ofte endel veganske kaker inne, og vegansk belgisk vaffel med frukt og krem! Cupcake Corner hadde bare én vegansk cupcake da vi var der, men den var til gjengjeld veldig god.

De to siste spisestedene vi besøkte var et frokoststed som egentlig solgte både kjøtt og fisk, men som hadde masse vegetariske og noen veganske alternativer på menyen (Mo-Ja), samt et bakeri i samme klasse (Massolit Bakery) Ikke så voldsomt mye å velge i for oss, men vi ble da mette. Mo-ja hadde en vegansk frokosttallerken med veggerøre, posteier, surdeigsbrød, avokado og grillede grønnsaker, og du fikk med en smoothiebowl som smakte mangoiskrem. Godt!

Mamma hadde pannekaker med frukt. På Massolit hadde vi en aldeles nydelig bagel med røkt tofubacon og soltørket tomatpostei, veganske croissanter og cappucino. Mamma fikk så dilla på crossaintene (det blir for fett og mektig for meg men de var gode) at hun kjøpte med seg 6 stk og spiste på dem hele resten av oppholdet, haha.

Det var det, vi fikk besøkt mange fine spisesteder men ikke på langt nær alle! Man trenger større magesekk, bedre planlegging og flere dager om man skal virkelig spise seg gjennom det veganske tilbudet i Krakow! Jeg og Gunnar skal nok få tatt turen snart og fortsette der vi andre slapp. Det finnes nemlig så mye, mye mer, blant annet står disse på lista til neste gang:

Vi gleder oss til å dra tilbake med fulle lommebøker og tomme mager!

2 Comments

 1. Tanya Gjøse

  Hvilke produkter anbefaler dere å kjøpe til å ta med seg? type «pålegg» «pølser» o.l.? 😀 <3

  • Hei Tanya!
   Det jeg har hamstret med meg hjem fra Polen de gangene jeg har vært der, er:

   -Polsoia-produkter fra vanlig matbutikk (salami, posteier, pølser og servelat)
   -Vegansk stor chorizopølse fra helsekostbutikk
   -Ritter sport marsipan (koster blod i Norge, sykt billig i Polen)
   -Fruktgelébiter dekket med sjokolade i store poser fra Carrefour (nam!)
   -Mintkaka i poser fra Carrefour (minner om After Eight men runde og litt tykkere)
   -diverse burgermixer fra Carrefour
   -Tørket soyakjøtt (de har mange forskjellige, alle er gode) i poser fra Carrefour! Elsker disse! Bare å bløtlegge, marinere og steke. De som heter Kotelety er som soyamedaljongene vi finner her i Norge. Superbillig.

   Det er vel stort sett det jeg har pleid å ha med meg hjem. Tofu og sånt er skummelt billig men det er liksom begrenset hva man kan ta med seg, hehe. Prøver å lage mat av spennende råvarer mens jeg er i Polen og, så jeg får prøvd ut ting jeg ikke kan eller gidder å dra med meg hjem. Feks. veganske frossenpizzaer, iskrem osv.

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.