7 plantebaserte pålegg til koldtbordet

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

7 plantebaserte pålegg til koldtbordet

Er du invitert på brunsj til kjøttetere og vil eller må ta med noe du selv kan spise? Slike brunsjer består ofte hovedsakelig av animalske pålegg som eggerøre, laks, roastbeef, sild, leverpostei og skinke. Det eneste veganske på bordet er gjerne pynten. Men hvem vil spise agurk, tomat og sitronskiver?

Null stress! Veganeren vet råd! Vi kan lage det aller meste plantebasert, også de mest populære påleggene på alle slags koldtbord. Her har vi samlet våre beste oppskrifter på klassikerne du finner på koldtbord, brunsjer og 17.mai-frokoster. Ta dem med deg på besøk og imponer selv den mest hardbarka «ja men bacon»-kjøtteteren!

7 plantebaserte pålegg for koldtbord
7 plantebaserte pålegg til koldtbordet

 

Eggerøre

Vegansk eggerøre? Veggerøre? Ja, dette smaker faktisk ikke så ulikt vanlig eggerøre. Det har litt annerledes konsistens men det er bare såvidt. Noen foretrekker silketofu, selv synes jeg det fort kan bli for pudding-aktig så jeg bruker fast tofu. Hemmeligheten her er næringsgjær og eggesalt, aka Kala Namak, et vulkansk indisk salt som smaker egg! Du kjøper det på helsekostbutikker og på nett.

Vegansk eggerøre

Røkelaks

Hæ, går det an å lage DET også vegansk? Ja, det går an å lage så og si alt vegansk. Det er jo det som er så gøy! Dette er noe av det særeste jeg har laget som veganer, og det var faktisk den aller første retten jeg serverte min nåværende ektemann (da ikke-veganer), og han ble mektig imponert, ja nesten litt sjokkert over hvor røkelaks-aktig det var. Kjempegodt! Og morsomt!

«Røkelaks» av gulrøtter

Julesylte

Ok, dette blir nesten for mye. Sylte? Det er vel det mest kjøttete som finnes, bortsett fra fenalår og smalahåve. Men ja, det går an å lage det også vegansk, og det smaker kjempegodt! Oumph garlic & thyme er det foretrukne «kjøttet» du bruker her, men finner du ikke det, kan du bruke Oumph the chunk, Coop vegetardag chunks eller Hälsans Kök filétbiter. Bare husk å salte det nok (mer enn du tror) og legg det ordentlig i press!

Vegansk julesylte

Gåselever

Det smerter meg bare å skrive navnet, men heldigvis lever denne gåsa enda for dette er nemlig ikke Foie Gras, men Faux (juks) Gras! Jeg har aldri smakt originalen (kunne ikke falt meg inn) men det sies at dette ikke er veldig langt ifra, så jeg sier meg fornøyd med det. Godt er det, i hvert fall. Skikkelig godt!

Faux Gras (gåsa lever)

Roastbeef:

Dette var noe av det beste jeg visste før jeg ble veganer. Roastbeef på brød med stekt løk og remulade, mmm! Heldigvis kan jeg spise noe tilsvarende i dag, helt uten å måtte spise dødt vev, for å si det som det er. Denne tar jo litt mer tid å lage enn rettene overfor, men den gode nyheten er at du kan lage den flere dager (evt uker, om du har fryser) i forveien. Legg de oppskårne ferdige skivene i buljonglake så holder de seg skikkelig saftige frem til du skal bruke dem. Server med rikelig stekt løk og vegansk remulade. Her er en enklere versjon, men for å få det saftigste resultatet bør pølsene (innpakket i sølvfolie) dampes i et par timer i stedet for å ovnsbakes, samt legges skivet i buljonglake.

Nammestek til påske!

Skagenrøre

Dette er en skikkelig svensk klassiker og som begynner å bli ganske poppis her i Norge også. Den er lett å lage og smaker fantastisk på grovt rugbrød med vegansk kaviar (kjøpes på Ikea). Ikke minst ser det imponerende flott ut på et smørgåsbord.

Vegansk Skagenrøre

Eggesalat

Helt uten egg! Denne smaker som eggesalat, det er helt sprøtt. En av de første gangene jeg laget denne, for 7-8 år siden, serverte jeg den til noen som trodde det var egg. De trodde meg ikke når jeg sa det var vegansk. Moro. Selv kjenner jeg jo litt forskjell men denne er så nær originalen at jeg trooor man kunne lurt noen i en blindtest. Skikkelig god er den, i hvert fall!

Vegansk eggesalat

Noen påleggstips til slutt, for det som helst vil ha det mest mulig ferdiglaget:

Karbonadesmørbrød: var du en av de heldige som fikk kjøpt hele esker med latterlig billige Beyondburgere på Holdbart før jul? I så fall er de perfekte på smørbrød! Del dem i to på langs og stek dem (opptint), server på brød med stekt løk, sitronskive, remulade eller majones. Hälsans Kök sine burgere er også perfekte til dette!

Leverpostei: Bonderups levepostei er en slager som har gått (og fremdeles går) sin seiersgang på internett. Den er godt utprøvd og godkjent her i huset! Vi lager også mye linsepostei, og denne (sløyf soppen eller bruk sjampinjong om du ikke har kantareller) og denne linseposteien er noe vi lager hver eneste jul og aldri blir lei av! Ha i nellik, muskat og ingefær for julete smak. 🙂

Julesild: vegansk sild er en stor hit blant veganerne i Sverige, der julesild har en helt sentral rolle på julens smørgåsbord. Her har du en perfekt vegansk oppskrift med aubergine. Du kan også bruke soyastrips eller feks. Oumph the chunk, opptint og kanskje skåret i litt mindre, avlange biter.

Skinke: det selges endel forskjellige plantebaserte skinkepålegg i norske butikker, men skal du virkelig ha noe som er helt latterlig autentisk, må du i en asiatisk matvarebutikk. I Stavanger kjøper jeg denne på Norvina eller Greenpeas, og den smaker HELT som hamburgerrygg men er altså 100 % vegansk. Det er så vilt at jeg nesten tror jeg er lurt til å kjøpe ordentlig juleskinke/påskeskinke hver gang jeg spiser den. Denne er det bare å tine opp og skjære i skiver og bruke som vanlig skinke. Du kan også steke den i litt tykkere skiver eller glasere og helsteke den til julemiddagen eller en skikkelig luksus-søndagsmiddag.

«Kyllingsalat»: en sandwichsalat er alltid digg, og vil du ha det ekstra lettvint, tin opp en pakke Hälsans Kök filétbiter (eller bruk Coop Vegetardag chunks) og bland med et beger eller to av Coop sin veganske italienske salat. Enklere blir det ikke! Ha eventuelt i litt karri for kyllingkarrisalat, eller annet du liker. Rødløk, mais, alt du vil. Du kan også bruke Coop Vegetardag sin veganske majones og blande din egen påleggssalat raskt og enkelt.

Ost: det er ikke mange år siden vegansk ost var det samme som smakløs plastikk. Nå finner man imidlertid stadig nye og bedre versjoner i butikkene. Vår favoritt til nå, er Go Vegan fra Synnøve Finden. Den finnes både i blokk, skivet og revet, og den i blokk og den skivede er perfekte på brødskiva. I tillegg har Coop Vegetardag kommet med en ny og bedre versjon av Jalapeno-osten sin, og det som tidligere var en av de aller verste ostene de fleste hadde smakt, har nå altså endret oppskrift og blitt en av de BESTE skivede ostene på markedet! Prøv selv!

7 plantebaserte pålegg for koldtbord
7 plantebaserte pålegg til koldtbordet

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.