Brente mandler med havsalt og sjokolade

Her i huset «klarer» vi sjelden å holde oss til oppskrifter. Jeg bare MÅ slumpe og ha i litt ekstra av ditt og datt, og endre litt på ditt og datt. Det å følge oppskrifter slavisk er kjedelig! Ikke engang brente mandler fikk være i fred. Jeg tilsatte litt maldonsalt og ringlet over smeltet sjokolade til slutt, og gjett om det ble godt! Jeg som ikke engang liker sjokolade så godt, elsket disse. Skummelt at de ligger i kjøleskapet nå, for det skal ikke veldig mye sukker og usunn mat til før jeg blir daff og sur. Jeg må minne meg selv på at disse er perfekte julegaver å gi bort i pene glass!

Brente mandler med havsalt og sjokolade

Ingredienser til en stooor porsjon:

  • 4-500 gram mandler (jeg brukte 2 poser på 250 gram hver)
  • 0,5 dl vann
  • 2 ts vaniljesukker
  • 150 gram sukker
  • 2 ss vegansk smør, feks. Rapskokos eller Smøremyk
  • Litt havsalt (ha også gjerne i litt kanel for enda mer julefølelse)
  • 1 plate (100 gram) smeltet mørk kokesjokolade, feks. Coop sin mørke

Fremgangsmåte:

Du må ikke riste mandlene men det blir definitivt best. Legg dem utover et stekebrett og stek midt i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter. Mine stekte ca. 7 minutter. De blir fort brent så pass på dem hele tiden. Ta dem ut når de er blitt litt mørkere og lukter aromatisk.

Kok opp vann, sukker og vaniljesukker. La det småkoke noen minutter. Tilsett mandlene (la brettet med bakepapiret stå klart ved siden av, du skal bruke det etterpå) og sett gryten på middels varme. Nå skal du røre hele tiden, så det er litt kjedelig, men jeg ser på Netflix eller noe mens jeg rører, da går det fort. 🙂

Ikke ha for høy varme, da blir det fort brente mandler (høhø). Etter en stund med røring, begynner mandlene å bli dekket av sukkerkrystaller, ser nesten ut som om de ligger i en haug med hagl. Er de ferdige nå? NEI!

Nå skal du bare fortsette å røre og røre. Etter 5-10 minutter vil du se at sukkeret begynner å smelte igjen. Dette kan gå litt for sakte for mange, så de skrur opp varmen for å få det unna. BAD IDEA! Da risikerer du nemlig at hele greia begynner å lukte svidd og så går det i søpla.

Rør rør rør. Etter enda flere minutter har alt sukkeret smeltet og mandlene er glinsende og fine. Noen velger å avslutte kokingen mens det enda er noen sukkerkrystaller på mandlene, mens andre vil ha dem helt blanke. Det er opp til deg. Jeg vil helst la dem bli så blanke som mulig, synes de er så pene da.

Nå skal du tilsette smøret. Ha det i gryta og rør godt, det vil frese og skape seg pga. varmen. La det smelte helt inn, så heller du mandlene utover den papirkledde stekeplaten og sprer dem så godt du kan. De vil klistre seg litt til hverandre, men prøv å få vekk de aller største «klyngene», resten kan du fint brekke opp med fingrene om et kvarter eller så.

Dryss over litt maldonsalt om du vil.

Nå kan du smelte sjokoladen om du vil bruke den. Husk at bruker du sjokolade, må mandlene oppbevares i kjøleskapet, ellers klisser det. Brente mandler uten sjokolade kan fint has på glass og legges under juletreet.

Smelt sjokoladen i vannbad. Imens brekker du opp alle mandlene slik at du slipper å gjøre den jobben med sjokolade på hendene.

Bruk en gaffel eller skje til å ringle den utover mandlene i langpannen. Sett brettet kjølig så sjokoladen stivner. Ha mandlene på pene glass eller i bokser og oppbevar i kjøleskapet. Du kan også dyppe hver og en mandel i smeltet sjokolade så du får skikkelig sjokoladetrekk på dem. Litt mer tidkrevende men godt.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.