Dette spiser veganere på julaften – den store juleguiden 2019

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Dette spiser veganere på julaften – den store juleguiden 2019

Vi veganere får ofte spørsmål om hva i himmelens navn vi spiser, men det spørsmålet som går oftest igjen er nok «men hva spiser du på julaften?».

Faktum er at jeg sjelden eller aldri har spist så godt som etter at jeg ble veganer, både i julen og ellers.

Det er så mye godt! Jeg er veldig glad i grønnsaker, men jeg er også en av de som elsker kjøtterstatninger. Jeg ble tross alt ikke veganer fordi jeg ikke likte kjøtt. Med utvalgte erstatninger for kjøtt kan man etterligne pinnekjøtt, sylte, pølser, medisterkaker og ja, det aller meste. Det er ikke supersunt, og man bør kanskje ikke fråtse i det hver dag, men for det første er alle disse produktene helt uten kolesterol og animalsk fett og dermed selvsagt sunnere enn kjøtt på mange måter. For det andre kan man spise dem med meget god samvittighet når man tenker på dyrenes lidelse i kjøttindustrien, samt hvilken enorm negativ effekt nevnte industri har på vår umistelige planet. Og for det tredje: det er jul!

Det veganere flest spiser i julen nå for tiden, er vel nettopp vegansk «pinnekjøtt», vegisterkaker, nøttestek og plantebaserte julepølser. Vi spiser også kokte, stekte, bakte eller karamelliserte poteter, kålrabistappe, rødkål, fløytelsmyk brun saus, rosenkål og annet snadder man liker og vil ha til julemiddagen sin.

Dessertene er heller ikke noe stress. Riskrem? Lag melkefri risgrøt (den er enda bedre enn den vanlige!) og bland med Gryr sin kremfløte. Multekrem? Igjen, her redder Gryr dagen. Julekaker? Man kan veganisere omtrent alt av klassiske julekaker med veldig liten innsats. Til og med ostefat kan man veganisere nå, med det gode utvalget man får i både vanlige butikker og i helsekostbutikker. Man kan også lett lage veganske oster selv.

I dette innlegget vil vi vise dere hvor lett det er å spise vegansk i julen. Vi vi gi dere våre beste oppskrifter på julemiddag, dessert, kaker og snop til barnas (eller din egen?) julestrømper.

Spørsmål? Nei? Da begynner vi:

Det er vel kanskje ikke så veldig vanlig med forrett til julemiddagen her i Norge. Man spiser vanligvis ribbe eller pinnekjøtt og så en dessert noen timer etterpå, når den verste mat-komaen har lagt seg. Men vi vet at noen liker å ha forrett, og er man av den sorten, har vi noen gode tips til lekre forretter som passer godt på et middagsbord på selveste julekvelden:

Hva med aubergine antipasti fra Vegetarbloggen? Lekker aubergine, granateple og yoghurtsaus i julens farger: 

Aubergine antipasti

Suppe er jo en gjenganger når det kommer til forretter, og soppsuppe er vel kanskje vanligst på høsten, men som ivrige sopp-plukkere og soppelskere må vi jo nesten anbefale denne kantarellsuppen på det varmeste uansett årstid. Server i små skåler så gjestene ikke spiser seg mette på suppe før hovedretten kommer på bordet: 

Kantarellsuppe

Vi må få lov til å anbefale enda en suppe, nemlig jordskokksuppe! Jordskokk er en undervurdert matvare, føler vi. Selv hadde jeg ikke smakt jordskokk før for et års tid siden og det er nesten flaut … FOR en grønnsak! Vi elsker den saltbakt, men her er en nydelig kremete suppe av denne gode grønnsaken:

Jordskokksuppe

Så er vi kommet til selve hovedretten, og det er her mange blir veldig usikre. For når man ikke kan spise kjøtt, fisk, egg eller melk, hva er det da igjen på tallerkenen utenom poteter og grønnsaker? Hva med saus? Fortvil ikke, det å lage et nydelig og smakfullt middagsbord i julen er faktisk ingen sak som veganer. Her har dere våre beste tips til plantebaserte julemiddager:

Nøttestek: nøttestek er etterhvert blitt like tradisjonelt for veganere og vegetarianere som det ribbe og pinnekjøtt er for alle andre. Og man finner så mange forskjellige varianter! Den vanligste er laget av grønnsaker og nøtter, og er innbakt i butterdeig. Vår versjon er intet unntak, her har dere linser, grønnsaker, tørket frukt og nøtter innbakt i deilig, sprø butterdeig. For glutenfri versjon kan butterdeigen byttes ut med for eksempel Peppes glutenfrie pizzabunn fra matbutikken, det er supergodt! 

Veganerens nøttestek 2018

Nøttestek finner dere på de aller fleste veganske blogger, om ikke alle. Så det er i grunnen bare å google. Men den mest kjente nøttesteken som har gått viralt siden oppskriften ble lagt ut i 2011, er den dere finner på Vegetarbloggen. Den nå nedlagte veganske restauranten Resept i Stavanger hadde den på menyen den gangen, nå har nyoppstartede Bellies overtatt stafettpinnen, så dere kan enten bestille den der eller lage den selv. Her er oppskriften:

Nøttestek Resept (videooppskrift)

Hva er vel julen uten de kjente og kjære vegisterkakene til Jane i Veganmisjonen? Disse er, ved siden av nøttestek, blitt en skikkelig klassiker på de norske veggis-julebord. Vi sverger til dem selv også og lager de nesten hver jul, inkludert i år! Dere finner forskjellige varianter av disse, men de ble originalt laget av Jane, og her er originaloppskriften:

Dette så godt ut, men … det ligner ikke helt på kjøtt?

Nei. Noen (kremt) går litt lenger og vil ha det så likt kjøtt som mulig. Da er det vel en lettelse å vite at redningen er nær!

Veganmannen har oppskrift på vegansk «ribbe» som er så god at man nesten ikke vil tro det er sant når man tar den første biten! Disse «ribbene» passer forresten like godt på grillen om sommeren, man får en skikkelig barbequeribs-følelse av den, spesielt om man pensler dem med bbq-saus underveis i grillingen. Oh, lord! Trykk her for oppskriften.

Mange, deriblant vi, lager også vegansk «pinnekjøtt» av enten Oumph, Hälsans Kök filétbiter eller Coop Vegetardag Chunks. Sistnevnte flaker seg som pinnekjøtt og er egentlig best, men det billigste alternativet er HK sine biter. Coop sine koster 50,- kroner for 250 gram, Oumph er enda litt dyrere, mens HK ligger på ca. 55 kroner for nesten 400 gram filétbiter. Det man gjør da er følgende:

Stek «kjøttet» i en stekepanne med vegansk smør eller olje, eller legg det i en ildfast form. Ha over litt soyasaus, liquid smoke (fås på Meny og Mega), næringsgjær og løkpulver. Litt ekstra salt hører også med, for pinnekjøtt er salt. Smak til! Næringsgjær kan sløyfes og har du ikke liquid smoke kan du bruke røkt paprika. Det blir ikke helt det samme men gir røkt smak. Sløyf gjerne dette også men da får du ikke røkt smak, det er valgfritt. Stek dette godt i pannen, bruk litt ekstra smør for ekstra god smak (det er jo jul!) eller hell det over «kjøttet» i ildfast form, legg noen smørklatter på, dekk med folie og stek på 180 grader så lenge det trengs. Minst 20 minutter, men så lenge du passer på at det ikke blir tørt kan det gjerne stå lenger. Jeg har hatt det i ovnen i oppimot en time men måtte fylle på litt marinade underveis da.

Til dette serverer man, ja det man vil! Men det vanligste er kålrabistappe, rosenkål eller andre grønnsaker, surkål/rødkål, poteter i valgfri form, tyttebær, rødbeter … Ja og sausen! Til jul må man ha en skikkelig god brun saus! Jeg lager det som regel på slump og er ganske god på brune sauser (og andre sauser) men jeg har faktisk ikke lagt ut noen rene sauser på bloggen, kun sammen med andre oppskrifter. Så jeg deler heller to av våre favoritter fra andre blogger:

Brun saus fra Green Bonanza, denne er fyldig og kjempegod og passer godt til julemiddagen:

Brun saus

Og denne fra Veganmisjonen, peppersaus med fløte. Denne er så god at man helst vil spise den som suppe! Bare gjør det, ingen stopper deg:

Da skulle vel middagen være i boks? Men vi stopper ikke der, for om det er NOEN gang man tar frem dessertmagen uansett hvor full man er i middagsmagen, så er det på julaften. Det går faktisk ikke an å ikke spise dessert på julaften. Men er det ikke kumelk eller egg eller gelatin i alle dessertene? Ja, men ikke i de veganske versjonene, og dere vet, vi veganere kan lage ALT vegansk! Her er våre tips til juledesserter:

Nummer en er jo selvsagt den klassiske riskremen. De fleste spiser riskrem til dessert på julaften, enda så tung man er i magen etter middagen. Hvorfor gjør man det? Selvsagt for å finne den bortgjemte mandelen og vinne premien, som ofte er en marsipangris ingen orker å spise før i mars. Men det er gøy da, min mor blir like sur hver gang hun ikke vinner, og like barnslig hver gang hun faktisk vinner (og det er ofte, begynner å lure på om det er noe juks med i bildet her …).

Her er to oppskrifter på riskrem, først en vanlig tradisjonell med rød saus:

Vegansk riskrem

Så har vi en spennende variant, med smeltet hvit sjokolade! Jepp, du hørte riktig. Hvit sjokolade-riskrem! Kan det bli bedre? Bjørnebærsausen gir en fin kontrast til både den hvite fargen og den mektige smaken, med sin syrlighet. Nam, sier vi bare! Som dere ser i bakgrunnen, er dette Rampenissens favoritt også:

Hvit sjokolade-riskrem med bjørnebærsaus

En annen norsk tradisjonsdessert i julen, er multekrem. Denne er det i hvert fall enkelt å lage vegansk. Bare bytt ut kufløte med for eksempel Gryr, og du har en multekrem som kan lure selv den mest hardbarka skeptikeren i en blindtest. Her har Vegetarbloggen laget en nydelig variant. For litt ekstra juleluksus, lag veganske krumkaker (bytt ut fløten med Gryr) og server til multekremen.

Vegansk multekrem

Dette er jo ganske tunge, mektige desserter. Noen foretrekker noe litt lettere etter en stor julemiddag etterfulgt av småkaker og det man måtte mene hører julen til. Da kan det være godt med en frisk fruktsalat (stjernefrukten gir den et ekstra kult julete preg), eller hva med en luftig sjokolademousse med frukt? Bare husk at havrefløten er utgått fra sortiment, så bruk Gryr eller soyafløte i stedet. Karamellpudding må vel også nevnes her, det er noe mange spiser i julen men som vanligvis er full av egg og melkeprodukter. Her har Vegetarbloggen laget en kjempegod variant.

Iskrem er jo et godt alternativ, det smaker godt, kan varieres i det uendelige i både smaker og tilbehør, og man slipper unna endel arbeid siden man kan kjøpe isen fiks ferdig. Tofuline har både vanilje, sjokolade, pære (!) og jordbær, og du finner den i de fleste større matbutikker. Rhys har ris-is som også er god og som finnes i flere smaker, og du finner både kroneis, pinneis og sorbeter og lignende som er helt plantebaserte i de fleste store butikk-kjeder nå.

Magnum har nylig kommet med to veganske ispinner, en med mandler utenpå og en med mørk sjokolade, de ble best i test i en blindtest blant masse uveganske iskremer for en stund siden, og det skjønner vi godt for det er den beste isen vi har smakt noensinne. Fås i 4-pakninger i på blant annet Coop. 

Her var det jammen mye godt!

Hva med julekakene da?

Vi må jo ikke glemme dem? Julen er full av god mat, og det som ofte står i fokus helt fra begynnelsen av desember, er jo all bakingen av småkakene vi må ha til jul! Her i huset baker vi vanligvis ikke alle de syv sortene, vi baker gjerne flere! Men vi holder oss til de vi liker og det er gjerne kaker utenom de vanlige syv sortene, som for eksempel Kokakaker eller Skriverfruens.

Her har vi laget en liste over våre julekakefavoritter, der du også finner oppskrift på lussekatter og julebrød i plantebasert versjon:

Våre beste julekaker 2019

Vegetarbloggen har også en kjempefin, helt ny julekakeguide der du finner enda flere sorter, både tradisjonelle og litt uvanlige, men alle sammen kjempegode:

17 slag

Den beste veganske pepperkakedeigen jeg har smakt, er imidlertid Veganmannen sin! Jeg synes egentlig all hjemmelaget pepperkakedeig er god, ingen jeg har smakt har vært noe annet. Men denne har liksom «noe», og jeg gleder meg til å lage den igjen i helgen.

Noen linker og informasjon helt til slutt som kan være til nytte for de som prøver å ta seg frem i den plantebaserte jungelen:

Veganske sjokoladekalendere: 

Hva fyller man julestrømpen med? 

Jeg har ikke funnet noen blogginnlegg som beskriver dette enda, men kort og godt er det ikke veldig vanskelig i dag. De fleste butikker har vegansk godteri, mye av smågodtet er merket med «vegan» (evt. halal, men sjekk for storfe-gelatin), Rema har Oro-trøfler som er helt fantastiske, Europris har Mariekjeks med sjokolade, veganske rosa marsipanbrød i 5-pakning og vegansk After Eight (som heter Royal Mints).

Sparkjøp har veganske «After Eight» (Dinner Mints?) i mintsmak og appelsinsmak. Coop Änglamark har veganske sjokolader og flere sorter vingummi, og på Mega og i helsekostbutikker finner man iChoc-serien som er 4-5 forskjellige gode veganske sjokolader. Pandalakris er vegansk, det samme med Mamba (ikke Maoam, av en eller annen dustete grunn) og du har jo alltids veganske slikkepinner og drops.

Vi har laget et informativt innlegg om påskegodteri, her finner du jo tips du kan bruke til jul og.

vegansk julemat

«Men jeg verken kan eller gidder å lage julematen selv»

Da kan du bestille! Kanskje ikke alle steder, men i Osloområdet kan du bestille fra Funky Fresh Foods. De har nøttestek i 2 forskjellige størrelser, samt vegisterkaker! I Stavanger kan du bestille nøttestek hos Bellies, de selger den populære nøttesteken du finner på Vegetarbloggen og den er supergod! Meny selger også ofte nøttestek på bestilling, da ofte nedfrosset. Spør din lokale Menybutikk og si fra at flere Menybutikker i landet gjør dette, kanskje din butikk også vil lage?

Saus og tilbehør må du nok lage selv men da er det jo bare å sjekke ut oppskriftene over her, det er verken tidkrevende eller vanskelig. Hvis man er helt tapt bak en dør når det gjelder matlaging, kanskje man kan invitere noen av gjestene litt tidligere og lage mat sammen? DET er jo kjempegøy! Sett på julemusikk, tenn stearinlys og deleger ut oppgaver. 🙂

Håper alle får en fredelig og fantastisk jul. Send oss gjerne en melding om dere har flere spørsmål. 

vegansk julemat

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.