Dronning Maud-dessert

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Dronning Maud-dessert

Dette er en av mine absolutte favoritt-desserter og har vært det siden jeg var liten. Men den er jo full av både kremfløte, egg og gelatin. Heldigvis er det ikke lenger (alltid) vanskelig å lage plantebaserte versjoner av det man liker, og Maud er intet unntak.

Jeg var litt usikker på om jeg skulle kalle den Dronning Aud eller noe, siden det jo ikke er heelt det samme, men den ble utrolig god og kremete og såpass lik originalen at jeg nok tror de fleste hadde gjenkjent den som den desserten den er, selv om det aldri blir helt likt. Dere får lage den og teste selv, og gi gjerne tilbakemelding om dere får den enda stivere. Jeg turte ikke å ha i mer agar enn tilsvarende 3 gelatinplater da agar og jeg som regel er uvenner og aldri blir enige. Men det ble godt!

Opprinnelig var oppskriften her med aquafaba, men da jeg og Gunnar julaften 2020 ikke fikk aquafabaen stiv og ikke hadde mer igjen, droppet vi det bare og det ble faktisk enda bedre enn med! Kremen blir jo absolutt stiv nok så lenge man pisker den godt, og med agar i er man jo sikret. Helt likt Dronning Maud-originalen blir det jo ikke, men nå har vi servert den såpass mange ganger til ikke-veganere som har skrytt den opp i skyene så da sjanser vi på at den er bra nok, i hvert fall. 🙂

Dronning Maud-dessert

Ingredienser til ca. 4 personer:

 • 2-3 ss melis (smak til med mer etterpå)
 • 2 ts vaniljesukker
 • 1 pakke Gryr (3 dl)
 • 1 ts agarpulver (ikke flakes, fås i helsekost eller internasjonale butikker)
 • 2 ss kokende vann
 • 4-5 dråper romessens eller 4 ss Portvin (best med portvin)
 • 2 plater finhakket kokesjokolade, feks. Coop sin mørke

Fremgangsmåte:

Pisk Gryr sammen med melis, romessens og vaniljesukker og sett tilside.

Ha 2 ss vann i en gryte og kok opp. Ha i 1 ts agarpulver og rør godt. La det avkjøles bittelitt (kan fortsatt være litt varmt) og hell det i Gryr-blandingen mens du visper godt.

Ha kremen lagvis sammen med revet sjokolade, enten i 4-5 porsjonsglass eller en stor serveringsbolle. Server gjerne bringebærsyltetøy til, som de gjorde i gamle dager. Du kan evt. legge bringebærsyltetøy lagvis sammen med sjokoladen og kremen om du vil ha en annen, friskere vri på desserten.

4 Comments

 1. Denna blei laga ! Nydelig –eg droppa romesensen ,brukte kaffi istaden da vi er vane med det . Men dei som ikkje er veganara kjente ikkje forskjell . Så ein stor hitt og den er komt i favoritt mappa 🙂 Tusen hjartleg for oppskrifta
  Eg lagde og ostekaka da eg hadde masse kremboks igjenn like deler krem til violife ost og 1dl melis og knuste havrekjeks i botn og på toppen -easy fin og frysa 🙂

  • Hei Gs
   Oj så kjekt å lese, tusen takk for kjempekoselig tilbakemelding. 🙂 Og ikke minst – takk for tipset om lettvint ostekake, genialt! Sikkert perfekt med jordbærsaus på, eller pulvergelé fra internasjonal butikk (vegansk, av merket Laziza, de har mange typer inkludert rare smaker som banan, min favoritt til ostekake er ananas). Ha en strålende uke!

   Hilsen Cathrine

 2. Den blei ein stor hitt så no får Pappa den desserten han elsker og alle kan eta den 🙂 Så no er den oppskrifta komt i kartoteket 😀 Igjenn tusen takk 😀 Masse God Helg ! (Smeltar agar agar i kaffien .)

  • Hei Gs.

   Oj denne har jeg helt glemt å svare på. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, så kjekt at pappaen din fikk sin favorittdessert. 😀 Ha en kjempefin sommer!

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.