Dronning Maud-dessert

Dronning Maud-dessert

Dette er en av mine absolutte favoritt-desserter og har vært det siden jeg var liten. Men den er jo full av både kremfløte, egg og gelatin. Heldigvis er det ikke lenger (alltid) vanskelig å lage plantebaserte versjoner av det man liker, og Maud er intet unntak.

Jeg var litt usikker på om jeg skulle kalle den Dronning Aud eller noe, siden det jo ikke er heelt det samme, men den ble utrolig god og kremete og såpass lik originalen at jeg nok tror de fleste hadde gjenkjent den som den desserten den er, selv om det aldri blir helt likt. Dere får lage den og teste selv, og gi gjerne tilbakemelding om dere får den enda stivere. Jeg turte ikke å ha i mer agar enn tilsvarende 3 gelatinplater da agar og jeg som regel er uvenner og aldri blir enige. Men det ble godt!

Her har jeg byttet ut eggene med aquafaba (link i ingredienslisten), gelatinen med agar, og kremen med Gryr-fløte. Aquafaba er en helt magisk eggerstatter som til og med kan piskes til marengs! Jeg laget eggedosisen med denne og det ble, med unntak av gulfargen, helt som vanlig eggedosis! Aquafaba slutter aldri å imponere meg. Agar har jeg ikke alltid fått til, faktisk heller ekstremt sjelden. Agar er det altfor lett å feile med! Men jeg måtte jo prøve, og resultatet ble overraskende bra. Jeg tror nok det er vanskeligere å bruke agar i feks. gelé enn i kremdesserter, men jeg er ingen ekspert. Uansett ble denne greit lik originalen så jeg klager ikke!

Dronning Maud-dessert

Ingredienser til ca. 4 personer:

  • 6 gode spiseskjeer aquafaba
  • 2 gode spiseskjeer sukker
  • 1 ts agarpulver (ikke flakes, fås i helsekost eller internasjonale butikker)
  • 2 ss kokende vann
  • 4-5 dråper romessens eller 4 ss Portvin (best med portvin)
  • 1 pakke Gryr (3 dl)
  • 1 plate finhakket kokesjokolade, feks. Coop sin mørke

Fremgangsmåte:

Pisk Gryr og sett tilside. Pisk aquafaba sammen med sukkeret  og portvinen eller romessensen til det er som eggedosis. Bland dette sammen med Gryr-fløten, gjerne med elvisp.

Ha 2 ss vann i en gryte og kok opp. Ha i 1 ts agarpulver og rør godt. La det avkjøles bittelitt (kan fortsatt være litt varmt) og hell det i Gryr-eggedosisens mens du visper godt.

Ha kremen lagvis sammen med revet sjokolade, enten i 4-5 porsjonsglass eller en stor serveringsbolle. Server gjerne bringebærsyltetøy til, som de gjorde i gamle dager. Du kan evt. legge bringebærsyltetøy lagvis sammen med sjokoladen og kremen om du vil ha en annen, friskere vri på desserten.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.