Klassisk gelé-ostekake med appelsinsmak

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Klassisk gelé-ostekake med appelsinsmak

Det er lett å lage stekt vegansk ostekake, altså disse New York style-kakene. Men hvordan lager man den typisk «norske» gelévarianten som er et must i enhver konfirmasjon eller voksen-bursdag her til lands? LETT!

I dag finner man jo melkefrie versjoner av nesten alt som finnes av kumelk-produkter i tillegg til at det faktisk (og det er det nok mange som ikke er klar over) finnes gelatinfri halal-gelé på internasjonale butikker, så da er det slett ingen sak å lage en gelébasert ostekake uten animalske ingredienser.

Vi kjøper gelépulveret på IMS, som er vår favorittbutikk i hele verden! Her kjøper vi billig tofu, Sriracha, veganske naan med hvitløk (både nybakte og frosne), falafler, diverse krydderpastaer, tahini, tvp og soyaboller, krydder, grønnsaker og frukt, nøtter og you name it. Anbefaler den butikken veldig! Du finner den både i Stavanger og i Sandnes. Vi går som regel i Sandnes, både fordi det er mye nærmere og fordi den er nyere og finere, den i Stavanger er slitt og trang.

Anyway, her er oppskriften på vår kjempegode ostekake! Vi har brukt appelsingelé fordi den med sitronsmak ikke er så god, den smaker litt syntetisk. Vi har også brukt bringebærgelé i den en gang og det var supergod. Neste smak ut blir ananas. Tropisk ostekake!

 

Klassisk gelé-ostekake med appelsinsmak

Vegansk ostekake

Ingredienser til en rund kake, ca. 24 cm:

Bunn:

  • 225-250 gram valgfri kjeks (tips: pepperkaker er veldig godt, spesielt til jul)
  • 100 gram mykt smør

Ostekakemasse:

  • 1 pakke halal-gelé (se bilde oppfor) med appelsinsmak eller annen valgfri smak(vi synes ikke sitronsmaken er noe god, men de andre er gode, ananas er utrolig god i ostekake)
  • 3 dl plantebasert kremfløte, vi bruker Gryr men du kan også bruke soya- eller havrekrem
  • 1 pakke Oatly eller Go Vegan (eller Tofutti) nøytral kremost
  • 1 pakke Oatly Imat Fraiche eller Tofutti sour supreme
  • 100 gram melis
  • 1-2 ts vaniljesukker

Pynt: 

Her er det bare å slå seg løs. De fleste velger nok gelélokk på en slik ostekake, men husk at denne halal-geléen stivner forbasket fort, så skal man bruke denne til gelélokk, må man nesten lage kaken opp-ned og altså ha geléen i formen først. Det har jeg aldri prøvd (skummelt) men det er jo veldig fint om man har en form med mønster i så topplokket får skikkelig kul form. Jeg pyntet med klementinbåter, men det er også meget fint med mønster av halve druer, jordbær og blåbær. Til nasjonaldagen er det jo virkelig pent med et mønster i blått og rødt (selve ostekaken er jo tilnærmet hvit).

Fremgangsmåte:

Bunn:

Knus kjeksen i en food processor og ha i smøret. Kjør til en kornete masse som henger litt sammen. Trykk massen ut i en rund (24-26 cm) kakeform kledd med bakepapir i bunnen. Sett kjølig.

Ostekake:

Vanligvis kokes geléen opp først så den rekker å bli litt avkjølt før den skal tilsettes i ostemassen, men denne geléen stivner så fort at den tar vi rett og slett til slutt.

Pisk kremfløten stiv, bruk ballongvisp (viktig). Sett tilside.

Bland sammen kremost, imat/sour supreme, melis og vaniljesukker. Jeg bruker food processor til dette. Massen skal bli helt glatt.

Nå koker du opp geléen. Kok opp 2,5 dl vann og løs pulveret opp i vannet. La det stå i 10 minutter men pass på at det ikke stivner. Det vil være litt varmt når den has i kremen men det går fint.

Ha geleen i ostekremen, gjerne i food processoren mens maskinen går. Vend inn den piskede kremfløten.

Hell ostekakemassen over kjeksbunnen i kakeformen og sett i kjøleskapet i 4-5 timer, eller helst over natten. Pynt med ønsket dekorasjon.

One Comment

  1. Geleen finst òg på Global Food i Bergen. 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.