Vegansk julesylte

Vegansk julesylte! 

Jepp, det går an, virkelig! Jeg har ikke funnet på dette selv, så denne er stjålet skamløst fra andre. Jeg har lagt til et par ting etter egen smak da.

I fjor var vel første gang jeg så noen lage vegansk sylte, og det var Tine Kathrine på youtube. Jeg bestemte meg for å prøve å lage det, men det gikk i glemmeboka i min travle hverdag og dukket ikke opp igjen før denne julen, da oppskriften plutselig fikk nytt liv og flere la ut sine bilder på gruppa «Hva slags veganmat spiser du i dag» (som forøvrig er min egen gruppe med snart 20.000 medlemmer, tenk det!).

Noen lager det med Oumph (som er det som opprinnelig ble brukt), noen lager det med Coop Vegetardag chunks, og noen lager det med Hälsans Kök filétbiter. Jeg har valgt å bruke Oumph Chunk, og resultatet ble utrolig bra! Sylte til jul!

Vegansk julesylte

Ingredienser til ca. en halv stor brødform (jeg brukte små sølvfolieformer fra Storcash, det ble akkurat 2 stk):

 • 2 pakker opptint Oumph thyme & garlic (eller the chunk, eller HK biter eller lignende, men thyme & garlic er visst aller best).
 • 3 dl vann
 • 4 ss vegansk smør, feks. Eldorado smøremyk eller Rapskokos
 • 1 ts malt ingefær
 • 1 ts allehånde
 • 2-3 ts salt (dette skal være salt) eller aller helst buljongpulver, det gir en enda bedre og mer autentisk smak
 • 1 ts malt nellik
 • 4 ts agarpulver
 • 1 ts pepper
 • 2 ts liquid smoke
 • 2 ts næringsgjær

Fremgangsmåte:

Finn frem en middels stor gryte og ha i vann, smør, ingefær, allehånde, salt, nellik, pepper, liquid smoke og næringsgjær. Oumph og agarpulver skal i etterpå. Smak på sausen, det skal jo ikke være for salt, men husk at røkt kjøtt/sylte ER salt og min ble altfor lite salt med bare 1,5 ts salt i.

Kok opp og ha i agar og Oumph. Rør godt og skru ned varmen litt, det skal småkoke. Rør ofte, for Oumphen kan lett sette seg fast i bunnen.

Småkok til nesten all væske er borte, det skal bare være litt igjen i bunnen. Det tok ca. 25 minutter hos meg.

Finn frem formen(e) og spa sylterøren over i den/dem. Pakk det godt nedi og glatt til overflaten så godt du kan.

Nå skal du legge press over formen, og dette er veldig viktig. Finn noe tungt å legge direkte oppå Oumphen/overflaten av formene. Jeg brukte former lik dem jeg hadde røren i, la dem rett oppå og satte to litt tunge ting (en lysestake og en glassform) oppi slik at det ble tyngde på det. Målet er å presse Oumph-røren hardt sammen så du får denne typiske sylte-marmoreringen på «kjøttet» og at den holder formen godt. Agaren vil gjøre at det stivner og blir såvidt litt geléaktig, slik som ordentlig sylte skal være.

La sylten ligge i press i kjøleskapet i 3-4 timer, eller over natten om du kan.

Dette er noe av det kuleste jeg har laget, og jeg sitter enda og klør meg litt lattermild i hodet over enda en sinnsyk ting det går an å veganisere. KULT!

 

 

 

12 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.