Sjokoladekake med frisk bringebærmousse

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Sjokoladekake med frisk bringebærmousse

Jeg har alltid elsket bringebær! Den litt syrlige smaken og lukten som minner om bestemors hage på Stord, jeg blir 5 år igjen bare jeg tenker på det.

Jeg er stor fan av Mia Sommer, den danske veganske bloggeren som alltid ser ut som hun har vunnet i lotto. FOR et smittende smil og for et vesen. Og for noen oppskrifter! Da jeg så at hun hadde laget en «hindbær-kage», altså en rå brownie med hjemmelaget bringebærfromasj oppå, var ikke veien lang fra pcen til kjøkkenet, gitt! Bringebærfromasj! Med bringebær! Jeg måtte jo bare lage min egen versjon, og den ble så god at JA TAKK. Her er min oppskrift. You can thank me later.

PS: sjokoladekaken ble litt tykk for min de, men det er fordi jeg ikke liker sjokolade noe særlig. De andre i huset var ikke enige med meg, der er tanken «jo mer sjokolade, jo bedre» så jeg vil nok tro jeg er i mindretall her uansett. MEN skulle jeg laget denne kaken til meg selv ville jeg halvert sjokoladekakeoppskriften slik at den ble halvparten så tykk. Det er helt opp til dere! Lag evt hel porsjon og fyll noe av røren i muffinsformer, det blir deilige sjokolademuffins! 

PS2: du får muligens litt bringebærmousse til overs her. Jeg fikk en liten ekstra skål som forsvant da mannen skulle «ta en titt i kjøleskapet». Gjør altså ingenting om du får litt ekstra fyll, det blir spist opp, i hvert fall om du har en søtmoms i hus eller er en slik selv. 🙂

Ingredienser til en rund kake, ca. 22 cm:

Sjokoladekake:

 • 200 gram hvetemel
 • 150 gram sukker
 • 25 gram bakekakao
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts natron
 • 2,5 dl vann
 • 1 ts eddik (epleeddik, vanlig eddik eller det du har av eddik i hus)
 • 0,5 dl nøytral matolje, feks. solsikkeolje

Bringebærmousse:

 • 300 gram frosne bringebær, opptint
 • 4-5 ss sukker (smak til)
 • 2 ts agar-pulver (bruker du flak må du beregne annerledes, bruk helst pulver)
 • 1 kartong Gryr-fløte (eller annen plantebasert piskefløte, 3 dl tilsammen)
 • 1 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte:

Kaken:

Bland alt det tørre i en bolle. Ha i vann og olje, og til slutt eddik. Rør godt til en klumpfri røre og hell røren i en rund kakeform kledd med bakepapir i bunnen. Stek kaken midt i ovnen på 175 grader i 30 minutter. Sjekk med en kakepinne om den er ferdigstekt, ovner kan variere litt.

Ta kaken ut og la den avkjøles helt i formen, sett den kjølig. Jeg liker å lage kaken dagen før, men gi den i hvert fall et par timer så den er kald når moussen legges på.

Mousse:

Ta frem en liten gryte og ha i bringebærene, agar, vanilje og sukkeret. Begynn med 4 ss og tilsett litt mer om du synes det ikke er søtt nok.

La det småkoke på lav-middels varme til sukkeret og agaren er oppløst, ca. 5 minutter. Rør ofte. Ha dette over i en blender og kjør på full guffe så alt blander seg godt. Du kan også sile massen slik at frøene forsvinner men det gidder ikke jeg, det er så tidkrevende og styrete og jeg synes altfor mye bringebærmos «forsvinner». Blenderen fikser det meste. Du kan sikkert også bruke stavmikser rett i gryta. La dette avkjøles i romtemperatur mens du pisker fløten. Bruk ballongvisp og visp Gryrfløten stiv. Tilsett den romtempererte bringebærsausen og pisk litt til, til alt er godt blandet. Ikke pisk for lenge. Du vil oppdage at massen blir enda stivere når du tilsetter bringebærmosen, så det skal bare blandes lett.

Hell bringebærmoussen over sjokoladekakebunnen og pynt med sjokoladespon (dra en ostehøvel nedover sidekanten på en sjokoladeplate) eller friske bringebær eller annen valgfri pynt. Sett kaken i kjøleskapet noen timer.

6 Comments

 1. Ýrr Sigurðardóttir

  Hei, agar-pulver? Kan jeg kjøpe det i vanlig butikk?
  Hilsen Yrr

  • Hei Yrr.

   Nei det kan du nok dessverre ikke, ikke foreløpig men det kommer nok etterhvert. Du kan kjøpe det i helsekostbutikk eller internasjonale butikker (asiatiske pleier å ha, eller IMS om du bor i Stavanger eller Sandnes). Det er absolutt billigst på asiatiske butikker. 🙂

   Hilsen Cathrine

 2. therese johansen

  Må man bruke eddik?

  • Hei Therese. Ja, det tror jeg nok du må. Eddik i veganske sjokoladekaker brukes ofte for å få heveeffekt og luftig bakverk. Det er mulig det blir bra uten og, men jeg ville ikke satset på det. Men du kan bruke hvilken eddik du vil, og det vil ikke smake NOE eddik av kaken. Dersom du ikke har eddik i hus kan du kanskje bruke sitronsaft. Litt usikker.

   Hilsen Cathrine

 3. therese johansen

  Takk for super rask respons. Skal prøve og bake denne idag for og ha med i bursdag neste helg! Har nylig gått over til mer vegansk etter flere år med vegetar kost, men da blir det innkjøp av eddik hverfall! 😁 Takk for en kjempe blogg, men deilige oppskrifter 💓

  • Spennende, lykke til med baksten, og tusen takk for skryt. Alltid veldig motiverende med sånne tilbakemeldinger, så tusen takk for det. <3
   Jeg laget en sitronvariant av den kremen (uten agar) nylig og brukte i en bløtkake, den må du gjerne prøve og om du liker sitron. Ble veldig likt sitronfromasj og sååå godt! Det er den siste oppskriften jeg la ut på bloggen. God helg. 😀

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.