Vegansk skumkake (kokosbollekake)

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Vegansk skumkake (kokosbollekake)

Irene (Skrobbaknuden på Instagram)  gjesteblogger hos meg i dag, og hun har laget en av de beste kakene jeg visste om som barn, nemlig skumkake! Skumkake ble servert i sikkert 9 av 10 barneselskaper på åtti- og nittitallet, men det ser ut til at den har gått i glemmeboken hos mange i senere tid. Den er dessuten slett ikke vegansk, da skumbollefyllet hovedsakelig består av eggehviter og gelatin (den er altså ikke engang vegetarisk).

Vel, Skrobbaknuden slår til som vanlig og lager de mest avanserte og kuleste kakene veganske og nå har hun altså nailet skumkake, og jeg får lov til å dele oppskriften på bloggen. Jeg har laget kaken selv, etter hennes oppskrift (og veiledning på chat), og den ble kjempegod! Den smakte akkurat som jeg husker skumkake smakte, kanskje til og med enda bedre?!

Hemmeligheten bak denne er aquafaba, altså laken man vanligvis heller i vasken når man åpner en boks med kikerter. Denne kan man piske til marengs (!) og sammen med en neve andre ingredienser, blant annet agarpulver (naturens gelatin) blir dette den skumkaka du vokste opp med.

Vegansk skumkake (kokosbollekake)

 

Vegansk skumkake (kokosbollekake)

Ingredienser til en liten rund kake, ca. 20-22 cm:

  • 1 standard boks med kikerter (kun laken/aquafaba)
  • 135 gram vann (ja, bruk vekt)
  • 100 gram flytende glukosesirup (kjøpte på Mega, i hylla med sukker etc)
  • 2 ts vaniljesukker
  • 250 gram sukker
  • 1/2 ts agarpulver (2 gram, helst vei den)
  • 150 gram vegansk kokesjokolade (feks. Coop sin mørke)
  • 1 ss kokosfett/delfiafett
  • kokosmasse til å drysse på toppen

Fremgangsmåte:

Hell laken av kikertene (de kan du bruke senere til hummus, i gryteretter eller annet snadder) og hell det oppi en kjøkkenmaskin med ballongvisp (evt. bruk elvisp). La maskinen gå på full guffe. Etterhvert blir dette en stiv marengs.

Imens maskinen går lager du sukkerblandingen:

Ha vann, glukosesirup, vanilje og sukker i en gryte. Ha i agar og pisk godt. La dette småkoke på litt over middels varme. Det skal boble skikkelig men har du altfor sterk varme kan det brenne seg så pass litt på. Jeg bruker 6 av 9 på komfyren. Bruk en visp og visp ofte. Husk å skru av kjøkkenmaskinen når kikertlaken er ferdigpisket, det tar ca. 5 minutter++. Massen skal være helt hvit og luftig, som ustekt marengsrøre.

La det småkoke til massen når 120 grader, eller om du ikke har sukkertermometer – til du merker at massen er blitt seig og det henger «tråder» igjen på den nå du tar vispen opp fra massen og lar den renne litt av seg over gryta. Det tar 15-20 minutter, kanskje litt mindre, kanskje litt mer.

La massen avkjøles i 5 minutter (ikke for lenge, da stivner den). Så heller du den i en tynn stråle ned i marengsmassen mens maskinen går på middels hastighet. Når alt er helt forsiktig i, kan du la maskinen kjøre videre i 5-10 minutter til massen er luftig og glansfull. Stopp litt underveis og skrap ned fra sidene om det trengs.

Ha massen over i en liten kakeform kledd med bakepapir i bunn og rundt kantene. Du kan også bruke plastfolie, eller silikonform. Sett kjølig i noen timer, frem til massen er stiv på toppen og klar til å bli dekket med sjokolade. Smelt sjokolade og kokosfett over vannbad og hell det utover kaken når det er litt avkjølt/romtemperert. Dryss over kokosmasse og sett i kjøleskapet noen timer til eller aller helst over natta.

Skjær opp med en varm kniv (da sjokoladelaget kan sprekke opp når det er kaldt).

Du kan også lage kokosboller av denne røren:

 

 

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.