Koreansk agurk-kimchi

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Koreansk agurk-kimchi

Kimchi er noe av det aller beste jeg vet. Jeg lager det minst en gang i måneden, fordi jeg og min sønn på snart 12 år er besatt av det. Det er en koreansk nasjonalrett som spises hver dag – til alt, der borte. Og det finnes utallige varianter av den, men alle har til felles at de lages av (som regel) kål med en pasta bestående av hvitløk og Gochugaru, et nydelig koreansk chilipulver  (red hot pepper flakes) som er illrødt på farge og som fås kjøpt på asiatiske butkkker. Jeg kjøper mitt i en stor pose på Greenpeas eller Norvina i Stavanger og jeg bruker det til alt jeg ellers bruker chili til. Det er så godt!

Jeg er veldig glad i agurksalat og lager ofte spennende varianter av dette, men en dag jeg hadde veldig lyst på Kimchi og var tom (død og fordervelse, det er faktisk helt krise!) kom jeg på at jeg kan jo lage en slags kjapp kimchi av agurk? Går det an? Jada, det gjør det og jeg så i ettertid på Pinterest at jeg ikke var alene om den tanken – agurkkimchi er faktisk en ting!

Denne agurk-kimchien er ikke like holdbar som vanlig kimchi så du må bruke den opp fortere, men det tviler jeg på blir noe problem. Jeg går og småspiser hele dagene når jeg har denne liggende, den er så god! Du kan velge å la den stå i et døgn før du bruker den, da er den enda bedre, men jeg bruker den veldig ofte med en gang den er laget, fordi jeg ikke klarer å vente, rett og slett, og den er supergod uansett. Den holder ca. en uke i kjøleskapet, men agurken kan bli litt slapp etterhvert.

Jeg serverer den som regel til risretter og Buddha Bowls, men du kan ha den i alle slags salater, i wraps, på skiva, ja det du ellers kan tenke deg å bruke en spicy agurksalat til. Nam!

Se også vår oppskrift på vanlig tradisjonell Kimchi her.

Ingredienser til ca. 3-4 personer:

  • 1 stor agurk eller to små
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ss riseddik eller vanlig eddik (evt sushieddik)
  • 1 ss Gochugaru (kan erstattes av vanlige chiliflak men det blir ikke det samme, nei)
  • 1-2 fedd raspet hvitløk
  • 1 tommel most fersk ingefær
  • 1 ss kokossukker (eller vanlig sukker, men kokossukker er det vanlige, og det beste)
  • litt hakket vårløk til servering

Fremgangsmåte:

Skjær agurkene i litt tykke skiver eller staver. Legg dem i et dørslag og strø over noen ss salt. La dette ligge i en halvtimes tid og hell så av væsken som er kommet ut av agurkene.

Bland sammen de andre ingrediensene unntatt vårløk, og hell over agurken. Bland alt godt sammen og dryss vårløk over til slutt. La dette stå i kjøleskapet i 12-24 timer, eller spis det med en gang om du vil.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.