Ukemeny – med fokus på rotfrukter

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Ukemeny – med fokus på rotfrukter

Det er på tide med en ny ukemeny, og denne gangen passer det fint med en meny full av deilige rotfrukter. Det er vinter, det er kaldt ute og de fleste av oss ønsker varmende, deilig vintermat. Hva er vel da bedre enn mettende, næringsrike rotfrukter på bordet? Her skal vi innom både poteter, søtpoteter, kålrot, rødbeter og gulrøtter, og vise deg hva du kan lage av disse deilige råvarene.

MANDAG: 

Mandager er ofte travle. Da begynner uka igjen for fullt og man føler plutselig at minuttene tikker raskere enn de gjorde i helgen. Da er det greit å kunne lage en kjapp middag som allikevel smaker så godt at man kunne hatt den på en lørdag! Denne suppen har vi servert på flere av våre popup-kaféer og det er faktisk denne og kikertcurryen som har vært de mest populære rettene. Folk elsker denne suppa, og det er vi sikre på at du også vil gjøre. Her finner du både søtpotet og gulrot. Bytt ut søtpotetene med bare gulrøtter om du vil ha en litt annen, mindre søt smak. Vi varierer litt selv. 🙂

Hot søtpotetsuppe med gulrot og ingefær

TIRSDAG:

Enda en kjappis! Lapskaus er alltid best laget fra bunnen av, men det er faktisk ikke noe galt med de posene man finner på butikken. Min datter på 16 år har alltid elsket brun lapskaus og blir fra seg av glede hver gang vi lager det. Personlig foretrekker jeg lys lapskaus, så vil du heller ha det, lager du den bare lys. Smaken er like god uansett, selv om vi har jukset litt. Frem med flatbrød og vegansk smør – og kos deg med ekte norsk tradisjonsmat full av poteter, gulrøtter, selleri og kålrabi. NAM!

Rask og lettvint brun lapskaus

ONSDAG: 

Det beste med ildfaste former som skal i ovnen, er at man kan slenge oppi akkurat det man vil ha, det blir godt uansett! Vel, i hvert fall nesten alltid. Denne formen er helt nydelig, og selv om vi bruker poteter her, må du gjerne ha oppi søtpotet i stedet, eller andre rotgrønnsaker eller grønnsaker du liker. Om du vil ha kyllingerstatning eller ikke velger du også selv, men det ER godt med det oppi, synes vi. Du kan feks. bruke Oumph, Hälsans Kök sine filétbiter (anbefales) eller Coop Vegetardag chunks. Smell alt i en form og gjør noe annet imens den gode lukten brer seg.

Chili-«kylling» med tomater og grønnsaker

TORSDAG:

I dag, 6. februar, er det altså Samenes Dag og da er det gøy å servere litt tradisjonell samisk mat. Det er ikke det at vi feirer denne dagen vanligvis, men etter å ha jobbet i barnehage i mange år, er jeg blitt vant til at denne dagen er noe spesielt og tar det med meg videre. For denne maten er jo rett og slett bare enormt god, og passer ekstremt bra på en kald vinterdag:

Samefolkets dag – Bidos og samisk (spelt)brød (Gahkko)

FREDAG: 

Ja, så er helgen endelig her igjen. Skjønner ikke hvordan dagene kan gå så fort, men det gjør de altså, og helgen er alltid veldig kjærkommen. Hos oss er helg = tacodag når barna er hos oss, men annenhver fredag kjører vi noe «voksen-mat» og i dag blir det en slags indisk currygryte som rett og slett er helt fantastisk god! Indisk lapskaus, på en måte. Denne er nydelig.

Indisk restegryte med mye godt i

LØRDAG:

Bakt potet er ofte etterspurt av barna våre og jubelen står i taket når vi lager dette. Den kan jo fylles med alt mulig, og passer fint på en lørdag, synes vi. Sist laget vi faktisk facon av SOPP (kuttet i småbiter og stekt litt sprø, så blandet inn marinaden i stekepanne og stekt litt til), det er jo et mye rimeligere alternativ som er lett å få tak i. Sunt er det og, og til og med barna elsket det! Vi bruker ofte Alpro Go On som rømmeerstatning, den smaker friskt og godt og passer også veldig bra til taco.

Bakt potet med fyll

SØNDAG: 

Til slutt har vi en knallbra søndagsmiddag dere kan invitere bestemor og bestefar på! Krigsfisk er ikke fisk, men pastinakk som både ser ut som og smaker litt som panert fiskefilet! Denne er også kjempegod som pålegg, lag «ekte» veganske smørbrød med krigsfisk, remulade og sitronskive, og kanskje litt frisk dill, og du vil imponere selv de mest innbitte skeptikere. Nam nam!

Krigsfisk (fuskefisk av panert pastinakk)

Vi må jo ha med en dessert også, men man kan vel ikke lage dessert av rotfrukter? Joda, GULROTKAKE, selvfølgelig! Her er min favorittoppskrift på nettopp denne deilige kaken som alle elsker:

Gulrotkake med ostekrem og sjokolade

Det var det vi hadde for denne gang. Håper dere finner noen retter som faller i smak. Absolutt alle rettene er laget og godkjent av både store og små her i huset, så vi er sikre på at dere vil like det meste. 🙂

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.