Sjokolade-medaljonger med nøttekaramell

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Sjokolade-medaljonger med nøttekaramell

Av og til får jeg skikkelig lyst på noe søtt og godt, selv om jeg ikke er superfan av sjokolade og godteri. Jeg elsker å lage det men det blir stort sett spist av noen andre. Med mindre det er noe med smak av Snickers, da er jeg raskt ute. Jeg er også veldig glad i marsipan, og lager av og til marsipan med dadler og nøtter. Det er så mye bedre enn vanlig marsipan, og ikke minst sunnere!

Her en dag fikk jeg ekstremt lyst på noe søtt etter maten, og jeg hadde dadler, nøtter og kokesjokolade i hus. Valget var dermed enkelt: jeg måtte lage noe av dette! Det endte opp med å bli noe av det beste både jeg og mannen har spist på lenge. Det var såvidt jeg rakk å ta noen bilder før alle var borte …

Da Gunnar fikk smake, sa han «oj, disse ligner veldig på de der Plomme i Madeira-konfektgreiene fra Anthon Berg». Og ja – de ligner veldig utseendemessig og konsistensmessig! Smaken er dog ikke helt der, naturlig nok siden det verken er råmarsipan eller alkohol i dem. Men det satte meg veldig på tanken om å eksperimentere med å lage mine egne Anthon Berg-medaljonger, for er det noe jeg elsker, så er det de! Hilsen Cathrine, 85 år.

TIPS: jeg har bare laget dem denne ene gangen, men jeg ser for meg at disse kan varieres veldig! Tips jeg ser for meg kan funke (og si gjerne fra om dere prøver):

 • 1/2 ts peppermynteekstrakt eller 1-2 dråper peppermyneolje i fyllet
 • 1 ss sterk kaffe (utblandet) i fyllet, og smeltede mokkasjokolader fra Minde i stedet for kokesjokolade til trekk
 • Anthon Berg «plomme i Madeira: 1-2 ss Madeira i fyllet, og 1 ts plommesyltetøy i en klatt på hver sirkel før frysing og sjokoladedypping
 • Anthon Berg «jordbær i champagne»: 1-2 ss champagne (ekstrakt?) i fyllet, og 1 ts jordbærsyltetøy i en klatt på hver sirkel før frysing og dypping
 • En neve kokosmasse i fyllet, og kokosstrø utenpå sjokoladen til pynt, før den stivner
 • Flere tips?

 

Sjokolade-medaljonger med nøttekaramell, inspirert av «Rolo Hearts» fra The Happy Pear

Ingredienser til ca. 15 medaljonger, avhengig av størrelse:

 • 100 gram valnøtter
 • 100 gram rå cashewnøtter (eller hasselnøtter)
 • 200 gram ferske dadler (jeg bruker de som heter Juicy Dates fra vanlig matbutikk)
 • 2 ts vaniljesukker
 • 5 dråper Stevia English Toffee (kan sløyfes om du ikke har, jeg kjøper på Vitacost.com)
 • 1 ss kokosolje
 • 1 ss kakaopulver
 • 400 gram mørk vegansk kokesjokolade, feks. Coop mørk, smeltet i vannbad rett før dypping

Fremgangsmåte:

Finn frem en food processor og ha i nøttene. Bløtlegger du dem et par timer før bruk blir de lettere fordøyelige, men jeg kommer aldri på å gjøre det selv.

Kjør nøttene til en grovkornet masse. Det tar et lite minutt. Ha i 2/3 av dadlene (husk å fjerne steinen) sammen med vaniljesukker, Stevia om du bruker det, kokosolje og kakaopulver. Kjør til en saftig deig. Når du kan rulle en kule av litt av deigen og den er fast og fin og litt klissete uten å henge for mye på fingrene, er den klar. Er de for tørr, ha i litt mer dadler.

Finn frem et stykke bakepapir og legg massen på den. Spre den utover i et ca. 2 cm tykt lag. Finn et lite lokk etc og stikk ut sirkler i passende størrelse. Er det vanskelig å ta ut sirklene fra deigen fordi den er for myk, sett alt i frysere i en halvtime først, etter at du har stukket ut sirklene men ikke plukket dem ut enda. Når deigen er halvfrosset, er det enklere å fjerne sirklene fra bakepapiret.

Legg medaljongene på en stor tallerken eller lignende, kledd med bakepapir eller plastfolie. Sett fatet i fryseren så de blir frosne før dypping, da stivner sjokoladen fortere, det er enklere å dyppe dem og sjokoladelaget blir tykkere.

Når medaljongene er frosne, dypp dem i smeltet sjokolade og legg tilbake på fatet. Pynt gjerne med hakkede nøtter eller annet.

Oppbevares kjølig.

 

 

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.