Ukemeny påsken 2020 – middagsretter og tips til påskekos

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Ukemeny påsken 2020 – middagsretter og tips til påskekos

Det er april og vår, og påsken er rett rundt hjørnet! Hyttekos utgår med høye kneløft for de fleste i år, men hva gjør vel det? Vi kan kose oss like mye hjemme. Selv har vi planlagt masse kjekt i påsken. Lange turer med barna, spillekvelder (ryktet går er en høydare!), familiefilm-kvelder med popcorn og godteri, påskeegg-jakt, tur-bingo og aktivitets-bingo , og ikke minst masse deilig vegansk mat.

Vegans Påskemeny fra Veganeren
Ukemeny påsken 2020 – middagsretter og tips til påskekos

Vi har vært litt i forkant denne påsken, og laget klar menyen for alle dagene. Det skal jeg ikke skryte på meg at vi vanligvis er så flinke til. Vi liker tanken på ukemenyer, men med 5 barn og en travel hverdag og ikke minst den typiske «har ikke lyst på dette akkurat i dag»-tankegangen, er det ikke alltid like lett å gjennomføre i praksis. Men denne gangen var vi veldig bastante på at alt skal planlegges så vi slipper den der halvslappe «hva skal vi ha til middag i dag»-greia klokka halv fire på ettermiddagen, som ofte ender i nudler eller en eller annen kjapp pastarett.

Vi begynner med mandagen siden det tross alt er da påskeferien begynner for mange. 

PS: nederst i innlegget vil dere finne tips til vegansk grillmat og påskegodteri. 

Her er vår påskemeny 2020:

Mandag 6. april: 

Dette har vært en av mine favoritt-retter i mange år, jeg ender som regel opp med å spise så mye den dagen jeg lager den at jeg ikke orker tanken på å spise det igjen på flere dager. Men det er fordi den er så god! Jeg får vann i munnen bare jeg skriver om den nå, så jeg gleder meg veldig til å lage den igjen på torsdag! Server den med naan og masse frisk koriander (om du liker det, hvis ikke må du bare lære deg å like det for koriander er godt!).

«Kylling» med mangochutneyfløtesaus

Tirsdag 7. april: 

Lalalalalasagnaaa! Ingen lasagne fra ferdigpakke slår hjemmelaget! Og man kan fint lage god lasagne uten verken kjøtt eller ost. Her er den vi lager oftes, den er skikkelig «kjøttete» og «ostete» til tross for at den ikke inneholder noen av delene. Hemmeligheten er enkel; bytt ut kjøttdeigen med vegansk farse (favoritten vår til nå er Naturli’ Minced) og osten med vegansk bechamelsaus. Server med salat, oliven og hvitløksbrød. Så godt!

Veganerens favoritt-lasagne

Onsdag 8. april: 

Vi kjører lapskaus i dag! Alle elsker lapskaus, og med det stadig økende utvalget av veganske pølser i butikkene i dag, er det ingen sak å lage god, gammeldags pølselapskaus som får alle barn til å hvine av fryd. Ja, voksne også – jeg blir så lykkelig når det står en stor gryte med hjemmelaget lapskaus og putrer på komfyren. Åh, bare lukta, jeg kjenner den nesten nå …!

Pølselapskaus

Torsdag 9. april: 

I dag starter påsken for fullt. De fleste har vel «fri» uansett nå med hjemmekontor og stengte skoler og barnehager, men til vanlig er vel dette den dagen folk flest har fri og kan bruke litt tid på matlaging og kos. I hvert fall har påsken startet nå og vi kjører en skikkelig tradisjonsrett som for mange hører høsten til, men som for meg gir skikkelig påskefølelse. Bruk hvilket vegansk «kjøtt» du vil, men vi anbefaler virkelig Oumph thyme & garlic, som gir den aller beste smaken og konsistensen. Vi har også brukt filétbiter fra Hälsans Kök, men de blir fort veldig vasne av å ligge lenge i gryta, så da anbefaler vi å steke dem og servere dem ved siden av. Veldig godt!

Vegikål – fårikål uten får

Fredag 10. april: 

Vi slipper ikke unna tacoen selv om det er påske. Vi risikerer ikke sure unger ved å droppe den, altså, men vi får til nøds lov å variere den litt. Tacosuppe er genialt! Den er supergod, mettende og alle elsker den. Vi liker å ha masse forskjellig topping i skåler som vi setter på bordet, så kan alle «bygge» sin egen suppe. Veldig populært hos barna.

Fyldig tacosuppe med masse godt tilbehør

Lørdag 11. april: 

Vi slipper heller ikke unna pizzaen. Vi kan spise hva vi vil ellers i uka, men fredag og lørdag er ganske fastlåst for ungenes del (tradisjonsmennesker, ass) med mindre det er noen som har bursdag og får velge middag – den tradisjonen er hellig. Vi varierer imidlertid pizzaene våre så mye at i stedet for å linke til en bestemt pizzaoppskrift, deler vi heller våre beste pizzatips med dere så kan dere velge helt selv.

Hva har veganere på pizzaen sin?

Søndag 12. april:

Påskelammet utgår med høye kneløft når man er veganer. La nå de små nydelige ulldottene være i fred, mener nå jeg. Jeg synes det er så absurd når man synes lammene som løper rundt på enga er så søte, for så i neste øyeblikk synes det er helt greit å spise dem … Det stemmer ikke i mitt hode. Spis heller nammestek! Det er mye bedre både på smak og samvittighet. Vi elsker denne steika, og lager den ikke bare som middagsrett men også som pålegg. Skjær kald stek i tynne skiver og ha på skiva, det er sykt godt!

Nammestek til påske!

Mandag 13. april:

Da er påskens siste fridag her. I skrivende stund har ikke påsken begynt engang, men av erfaring vet jeg at siste påskedag plutselig er her før jeg får snudd meg. Tiden går så fort! Ja, selv i karantene! I dag lager vi kjøttkaker. De er helt uten kjøtt, men de smaker helt som mors hjemmelagde. I hvert fall synes jeg, Gunnar og ungene det. De er så gode! Vår favorittkjøttdeig for tiden er Natuli’ Mince, den er lett formar og smaker kjempegodt. Men får du ikke tak i den, kan du feks. bruke Vegme formar, eller Anamma formbar, om du får tak i noen av de. Naturli’ selges på blant annet Coop og Rema.

Tradisjonelle norske kjøttkaker med brun saus

Grill- og turmat:

I påsken er det mange som liker å gå lange turer. Vi har stor sett alltid vært heldige med påskeværet, av en eller annen grunn (bank i bordet) og da er det ekstra hyggelig å komme seg ut i naturen. Og det er enda hyggeligere når man har mat med seg. Mat smaker best ute!

Mange liker å grille på tur, og da går det gjerne i pølser. For 2-3 år siden var veganske pølser et fremmedord i de fleste butikker, men i dag får du opptil flere typer i din nærbutikk. Naturli’, Anamma og Hälsans Kök har veganske pølser, og nå kommer også Go’ Vegan med grillpølser! Nam! Du får også kjøpt flere typer veganske burgere dersom det frister mer enn pølser.

Får du ikke tak i veganske pølser, eller ikke liker noen av de som selges, kan du lage dine egne! Disse lager vi til stadighet, de er enkle å lage og du kan lage mange i slengen og fryse ned! De blir enda bedre etter en runde på grillen eller i stekepanna, og du kan også lage dem litt større og skjære i skiver til påleggspølse, eller skjære pølsene i strimler og lage «bacon» eller kebab eller annen kjøtterstatning.

Hjemmelagde seitanpølser

Annen turmat både til grillen, er for eksempel grillpakker! Gjør klart noen ark med sølvfolie og legg på biter av poteter, gulrøtter, vårløk eller purre og gjerne søtpotet. Hälsans Kök filétbiter er perfekt her! Legg på noen biter av det også. Så har du over en god klatt vegansk smør, salt, pepper og timian og pakker godt igjen. Grill disse til grønnsakene er møre. Du kommer nesten til å gråte av glede, så gode er de.

Vi liker også å ha med oss doble sandwicher med feks. saltpølse av seitan, avokado, vegansk omelett eller vegansk burger med stekt løk. Kjeks, frukt og Coop mørk kokesjokolade eller annen vegansk sjokolade er også godt i sekken.

Vegansk tur-omelett (boil in bag) er også helt genialt på tur!

Eggeretter hører med til påske:

Men vi spiser selvsagt ikke egg. Da er det greit å vite at man kan lage masse godt uten egg og samtidig få følelsen av at man spiser nettopp det  – dersom det er noe man savner. Jeg har alltid vært veldig glad i egg, men har ikke spist det på snart 10 år av etiske årsaker. Men jeg mesker meg ofte i veganske «egge-retter» og koser meg med det. Prøv, og bli overbevist! Genialt om du er egg-allergiker og. Klart dere og skal få. Alle skal få!

Speilegg! Klart det går an. Dette er så moro å lage, og enda gøyere å servere.

Vegansk speilegg

Eggerøre til påskefrokosten! Dette er bare så godt, mye bedre enn tradisjonell eggerøre synes jeg. Kanskje du også synes det? I hvert fall tror jeg de aller fleste liker vegansk tofu-eggerøre om de smaker det, det er kjempegodt og ikke minst sunt. Og perfekt påskemat.

Vegansk eggerøre

Så var vi kommet til påskesnopet, og her er det nok mange som er usikre på hva de kan fylle egget med eller sette på kakebordet. Det er det ingen grunn til lenger, her er løsningen:

Veganerens store guide over påske-godteri, både oppskrifter og tips til ferdigkjøpte produkter

Vegetarbloggens store påskegodt-guide

Man vil vel også kanskje bake litt i påsken, og da kan man jo for eksempel finne frem takken og lage disse utrolig gode luftige svelene! Vi solgte dem på en høstmesse i fjor og folk var helt ville!

Barndommens luftige sveler

Påskeboller er kanskje ikke så vanlig her i Norge, men det burde de bli, for de er veldig gode! Ha gjerne masse revet appelsinskall i røren for ekstra god appelsinsmak.

Hot cross buns (påskeboller)

Dersom du heller (eller i tillegg) vil lage en skikkelig god kake, har vi den perfekte påskekaken her:

Sjokoladehjerte med appelsin

God påske til alle sammen! Prøv å nyte disse dagene til tross for viruset som henger over oss, og ta vare på hverandre.

Ukemeny påsken 2020 – middagsretter og tips til påskekos

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.