Mandel-sjokoladetrøfler

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Mandel-sjokoladetrøfler

Jeg elsker mandelsmør! Det er min nye «ting», og jeg lager det hele tiden. Jeg liker peanøttsmør også, men mandelsmør er bare så deilig at jeg ikke får nok. Og så er det så lett å lage! Rist en stor pose mandler i stekeovnen i noen minutter på 200 grader (det går fort!) og kjør dem i en food processor eller powerblender til det er blitt smør. Det tar lang tid, i min food processor tar det oppimot 15-20 minutter. Først blir det mel, så etter noen minutter ser du at melet begynner å bli litt fuktig. Fuktigheten øker ettersom oljen skilles ut av mandlene. Etterhvert samles nøttemassen til en ball som dunker rundt i maskinen. Til slutt flater massen ut og etterhvert blir det flytende. Hell smøret over på glass og oppbevar kjølig.

Her har jeg brukt mandelsmøret i noen aldeles deilige sjokoladetrøfler søtet med dadler. De er saftige, smaksrike og mye sunnere enn vanlig sukkergodteri. Her får du sunt fett, vitaminer og mineraler i en salig blanding av sjokolade, mandler og rått kakaopulver (men bruk gjerne vanlig kakaopulver om du vil).

Se nederst i innlegget for tips til andre smaksvarianter.

 

Mandel-sjokoladetrøfler
Mandel-sjokoladetrøfler

Ingredienser til ca. 20-25 kuler (eller barer, om du velger å ha massen i en form og skjære opp i firkanter):

  • 2,5 dl rå cashewnøtter, bløtlagt i 2-3 timer eller over natten
  • 2,5 – 3 dl saftige dadler (jeg bruker de fra fruktdisken i matbutikken)
  • 6 ss mandelsmør (se oppskrift/tips over, eller kjøp ferdig)
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • 1 dl kokossukker eller daddelsukker (eventuelt lønnesirup i stedet men da kan massen bli for våt, så kutt ned litt på mengden dadler og juster underveis)
  • 1,5 dl kakaopulver, gjerne rått (helsekost, nett)
  • Finhakkede eller malte mandler til dekorering

Fremgangsmåte:

Ha alle ingrediensene unntatt de malte mandlene i en food processor. Start med 2/3 av dadlene og tilsett mer underveis, da du lett justerer saftigheten/konsistensen med mengden dadler. Kjør maskinen til du er fornøyd med konsistensen. Du skal lett kunne rulle en fast ball med fuktede hender, uten at den smuldrer opp, samtidig som massen skal være saftig. Heller litt for bløt enn for tørr. Rull kulene i knuste eller malte mandler så de blir godt dekket.

Legg ballene på et fat kledd med bakepapir eller folie og sett fatet i kjøleskapet en halvtime eller lenger, så de blir faste og fine.

Kulene tåler å stå i romtemperatur en times tid om det ikke er for varmt, men de er best kalde og oppbevares i en boks i kjøleskapet, eller i fryseren. De tiner fort så fryseren kan være en god idé, spesielt om du skal lagre dem en stund. De holder nok et par uker i kjøleskapet, men i fryseren kan de ligge leeeeenge.

TIPS:

  1. lyst på en kjappisvariant av Ferrero Rocher? Bytt ut mandelsmøret med hasselnøttsmør (samme prosedyre som når du lager mandelsmør), lag kuler og rull dem i hakkede eller malte hasselnøtter! For enda mer luksus og Ferrero-følelse, frys ned de ferdige (med hasselnøtt-dekor og alt) kulene og dypp dem i smeltet sjokolade når de er frosne. Du kan gjerne dyppe dem i mer hasselnøtter utenpå sjokoladen om du vil det. Oppbevar dem i kjøleskapet. 

  2. Snickers? Bytt ut mandelsmøret med peanøttsmør og dypp kulene i knuste eller malte peanøtter. Dypp i smeltet sjokkis om du vil. 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.