Veganerens store grillguide sommeren 2020

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Veganerens store grillguide sommeren 2020

Grilling er alt folk snakker om i finværet nå for tiden. FB og Instagram er fulle av grillbilder både med og uten dyr, og mange veganere og vegetarianere, spesielt nybegynnere, lurer på hva i all verden de kan legge på grillen. For så fort sommerkoteletter, flintstek, laks og svinepølser er av menyen, blir mange fort litt rådville med tanke på hvilke proteinkilder de kan grille.

En ting er nå helt sikkert – veganere har MER enn nok å velge mellom! I 2020 er det veganske utvalget etterhvert blitt så bra at man egentlig ikke engang trenger å tenke over hva man skal grille, man går bare i butikken og kjøper det man har lyst på. En luksus ingen veganere hadde sett for seg for 10+ år siden, da man ikke engang fikk soyamelk i vanlige butikker.

Her har vi i Veganeren laget en fin guide for dere som ønsker tips til deilig vegansk grillmat. Vi har grillet mye opp gjennom årene, så vi har samlet en rekke favoritt-oppskrifter og tips som vi ønsker å dele med dere lesere. Ikke bare fra vår egen blogg, men også fra flere av våre andre favorittblogger som har nydelige oppskrifter på menyen. God grillsommer!

 

Må veganere holde seg til grønnsaker på grillen?

Dersom man liker det, så er det jo kanongodt med grillede grønnsaker, men det kan fort bli litt kjedelig i lengden. For meg er grønnsaker tilbehør, jeg elsker grønnsaker men jeg vil ikke BARE spise det! Eller, egentlig er det ikke så sort-hvitt, for SOPP for er for eksempel en nydelig erstatning for kjøtt. Marinert og stekt portobellosopp er jo den mest fantastiske hamburgeren, og sjampinjong i skiver eller biter marinert i faconmarinade er jo bedre enn bacon av tofu! Men som regel vil jeg ha en skikkelig burger, pølse eller biff på grillen altså, og jeg tror ikke jeg er den eneste.

Den gode nyheten er at i dag kan vi veganere spise maten vår uten å skille oss nevneverdig ut. Ja faktisk ikke i det hele tatt! Du får burgere som «blør» og ser så kjøttaktige ut at man ikke kan skille dem fra kjøttburgerne overhodet, så pass på så du ikke tar feil! Samme med pølser! Hvorfor veganere vil ha mat som ser ut som kjøtt er en annen diskusjon, men for å slå kista i den spikere med en eneste gang: svært få av oss ble veganere fordi vi ikke liker smaken av kjøtt.

Veganske pølser

Utvalget i pølser var labert før, man måtte i helsekostbutikker for å finne det lille som var på markedet, og det meste hadde egg i seg. I dag får man også en drøss vegetarpølser med egg, men det veganske utvalget blir stadig bedre, og det beste av alt er jo at man kan stikke rett ned på nærbutikken og kjøpe både to og tre forskjellige merker, nesten uansett hvor man bor. I hvert fall nær storbyene, men utvalget bedrer seg sakte men sikkert utover i landet ellers også.

Når det gjelder kjøtterstatninger, så er jo smaken som baken, så at jeg elsker en type pølser, betyr ikke at alle andre liker dem. Men her er de som er mest populære for tiden, og man får kjøpt dem i helt vanlige matbutikker.

Det finnes flere typer pølser i samme merke, for eksempel har Hälsans Kök nå fire (?) forskjellige veganske pølser, og VegMe får du i to forskjellige, altså grillkorv og chorizo. Begge er litt sterke, chorizoen er sterkest, men de er mine absolutte favoritter, med Naturli’ som nummer 2 på lista. Go Vegan sine smaker fantastisk, men jeg er enda ikke helt fortrolig med konsistensen. Det er imidlertid den pølsa som virker til å være mest likt blant ALLE veggiser og også ikke-veggiser, så jeg ville absolutt testet dem om du ikke har smakt dem enda. Du får de blant annet på Rema 1000 og de har 3 for 2 nå slik at prisen faktisk er ganske bra også. Disse pølse er aller best grillet, så det passer jo fint!

Veganske burgere

En saftig burger er ikke å forakte, og i dag får du alt fra bønne- og grønnsaksburgere til burgere som ser ut som og smaker som kjøtt. Min favoritt til nå er Naturli’ sine burgere, men jeg tror aldri jeg har smakt en veggisburger jeg ikke likte. Vil du ha en autentisk «kjøtt»-burger, gå for Naturli’, Beyond eller Go Vegan sine. Hälsans Kök sine burgere er også veldig gode. Vil du ha en litt mer grønnsaksaktig burger som ikke later som om den er kjøtt, kan du feks. velge Hoff Liv Laga sin burger av potet og grønnsaker. Oumph har også kommet med en nydelig burger med røkt smak, som ikke koster skjorta. Alle fås kjøpt i vanlige matbutikker.

Du kan også bruke veganske schnitzler eller nuggets i burgerbrødet, det blir litt som en «kyllingburger» og er så godt! Det ene barnet hos oss ELSKER Vivera sin veganske schnitzel og vil alltid ha den når vi skal ha hamburgere. Den får du kjøpt på Coop. LikeMeat (Rema) har også noen nydelige schnitzler, og også vegansk bbq-«kjøtt» som blir den lekreste pulled-burgeren!

 

Lyst å legge noe annet enn kjøtterstatninger på grillen?

Grønnsaker på grillen er helt fantastisk, og som tidligere nevnt så synes jeg det er totalt fullverdig så lenge man har sopp til.

En av våre absolutte favorittretter på grillen, er sølvfoliepakker fylt med (lett forhåndskokte) poteter, søtpoteter, gulrøtter, mais, paprika, squash, rødløk, hvitløk og en neve Hälsans Kök filetbiter (eller annen kylling/kjøtterstatning, evt sopp). Legg en god klatt vegansk smør på toppen og strø over salt, pepper og masse timian. Lukk godt igjen og legg pakkene på grillen i en halvtimes tid, eller til grønnsakene er møre. Smøret vil smelte, og sammen med krydderne og smakene fra grønnsakene og «kjøttet» lage en helt nydelig rett som du kommer til å spise med andakt! Dette slår alt av annen grillmat ned i støvlene, spør du meg.

Du kan bake poteter på grillen, du kan grille hele maiskobler, hele paprikaer (anbefales!!) og ja, det meste. Helgrillet løk er sykt godt! ALT kan grilles!

 

Søtt på grillen:

Etter et tungt grillmåltid er man kanskje litt mettet på grillmat, men visste du at du faktisk også kan grille desserten om du vil? Grillet banan med sjokolade er jo en klassiker de fleste sikkert allerede har prøvd, men du kan også grille melon (ja, til og med vannmelon), fersken (nam!), ananas (dobbelt-nam!), epler og pærer. Servert med vaniljeis og kanskje litt karamell- eller sjokoladesaus blir det fort en uforglemmelig dessert.

 

Hva hvis man vil lage noe selv, i stedet for å kjøpe ferdige pølser og burgere?

Vel, da har vi de perfekte oppskriftene til deg! Vi har samlet våre favoritter opp gjennom årene, både fra egen blogg og fra andres. Her får du oppskrift på nydelige hjemmelagde burgere, pølser og annet snadder til grillmiddagen. Min venninne Mari Hult, som driver Vegetarbloggen, regnes som Norges veganske grilldronning, så hennes oppskrifter må du ta på alvor! De er himmelske, og er det noe den dama kan (sånn bortsett fra ALT) så er det å grille!

Her er ett av hennes samleinnlegg med oppskrifter på grillmat, inkludert tilbehør:

Veggisgrill

Enda mer grill-tilbehør:

 

Det beste grilltilbehøret

Pizza kan også grilles og her får du oppskriften på hvordan:

Pizza på grillen

Green Bonanza har også et flott grill-arkiv som det er MER enn verdt å ta en kikk på! Her er en av våre favoritter fra hennes blogg:

Grilla nykål med persilleolje

Sjekk også ut vårt eget grill-arkiv, vi kan blant annet anbefale denne fantastiske bbq-sausen som du mikser sammen på 3 minutter og som smaker SÅ godt! Mye bedre og sunnere enn ferdigkjøpt saus, og bruker du en ketchup av god kvalitet og en god dose chili, kan denne sausen slå sokkene av deg:

Superkjapp og enkel BBQ-saus!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.