Burmesisk tofu av kikerter – soyafri og proteinrik

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Burmesisk tofu av kikerter – soyafri og proteinrik

Tofu uten soya? Hva? Jeg hadde samme reaksjon da jeg kom over ordet «kikerttofu» på pinterest for en stund siden. Dette måtte jeg sjekke nærmere for det hørtes jo i grunnen ganske spennende ut. Tofuen var helt gul på farge men så ellers ut som vanlig tofu slik vi kjenner den. Ifølge det store internett kunne man bruke det til alt man ellers bruker tofu til, og ikke minst koster jo kikertmel en brøkdel av det tofu koster, samt man har det jo så og si alltid i hus siden en stor pakke varer sånn ca. i evigheter. Win-win?

Jeg fikk endelig testet ut en av oppskriftene jeg fant, det var mange å velge mellom men alle var jo så og si like så det var bare å plukke. Det er visst ikke så mange måter å lage kikerttofu på, det er en ganske standard greie. Man kan variere litt med krydder da, noen bruker så og si ikke krydder i det hele tatt, bare litt salt. Andre velger å krydre mer for å få mer smak på den utilberedte tofuen. Jeg er nok en av de siste, jeg krydrer alltid mye uansett hva jeg lager, smaksløs mat er djevelen for meg.

Jeg ble faktisk ganske positivt overrasket over hvordan resultater ble. Det krevde nesten ingen innsats, gikk fort og tofuen ble akkurat passe stiv etter noen timer i kjøleskapet. Konsistensen ble som en mellomting mellom silketofu og fast tofu og den holdt formen veldig bra. Det første jeg lagde med den var scrambled tofu, eller veggerøre, altså vegansk eggerøre (ja, uten egg), og det ble utrolig vellykket, faktisk mye bedre enn med tofu eller noe annet jeg har prøvd! Til og med ungene spiste som gale, så dette blir en fast frokost-rett hos oss i helgene.

Jeg har også laget «friterte» tofu-terninger av massen, i airfryeren. Jeg marinerte først terningene i soyasaus, litt lønnesirup, pepper, chili, litt sesamolje, hvitløkspulver og løkpulver. Lot dem ligge i en halvtime og vendte rundt på dem nå og da. Så friterte jeg dem i airfryeren i ca. 8-9 minutter på 200 grader. Perfekt, og så godt! Det SMAKER jo ikke tofu … Litt mer kikertomelett, men når du friterer terningene og marinerer dem, blir det faktisk veldig tofu-aktig. Og supersunt og godt!

Burmesisk tofu av kikerter - soyafri og proteinrik
Airfryede marinerte terninger av kikert-tofu, anbefales!

Ingredienser til en middels form, ca. 20 x 20 cm eller rundt det:

  • 2,5 dl kikertmel (gram flour, kjøpes billigst på internasjonale butikker, for eksempel IMS)
  • 7 dl vann
  • 2 ts salt (bruk gjerne Kala Namak, svart salt som smaker egg, dersom du vil lage «eggeretter» av tofuen)
  • 1 ts løkpulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1 ss næringsgjær
  • 1/ 2 ts pepper

Fremgangsmåte:

Ha kikertmel, salt og krydder i en bolle og bland det godt. Ha i 4 dl av vannet og visp det godt sammen til en klumpfri og glatt røre. Kok opp resten av vannet i en passe stor gryte og hell oppi kikertmelblandingen når det koker. Skru ned litt (men fremdeles middels til høy varme) og rør hele tiden i ca. 10 minutter eller litt mindre (eller lenger, folk har forskjellige erfaringer) til massen har tyknet veldig og blitt blank. Den skal være som en tykk kakedeig.

Finn frem formen og kle den med bakepapir eller smør den med olje (jeg foretrekker å skippe den oljen og bruker bakepapir, det funker gull) og hell massen oppi. Glatt den til på toppen så godt du kan og la den stå på benken til den er romtemperert, så setter du den i kjøleskapet minst en time, helst lenger (over natta feks, men et par timer holder om du har det travelt).

Burmesisk tofu av kikerter - soyafri og proteinrik

Nå kan du skjære den opp i skiver, terninger osv, og bruke den som tofu! Husk at den kan bli litt mushy ved hardsteking, så behandle den forsiktig under varmebehandling.

Gjerne mariner terningene i en god marinade før steking.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.