Fyldige og luksuriøse sjokoladeboller med kokos og kaffe

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Fyldige og luksuriøse sjokoladeboller med kokos og kaffe

Jeg elsker alle slags såkalte «energikuler» laget med dadler og nøtter, og lager mange slags versjoner så og si hele tiden. Vi har alltid slike kuler å snacke på i hus, enten i fryseren eller i kjøleskapet. De er perfekte i matboksen, før eller etter trening, som en liten snack/hjerneføde eller lørdagsgodt.

På grunn av at det er masse smeltet sjokolade og ikke bare kakaopulver i disse bollene, får de en utrolig god konsistens når de er kalde, man kjenner virkelig at man spiser SJOKOLADE og ikke bare «havregrynskuler med sjokoladesmak».

MEN – dette er ikke sånne kuler. Disse er ikke laget av dadler og nøtter. Derimot er de spekket med (vegansk) smør, sukker og mørk sjokolade. Så jeg ville ikke hatt disse i matboksen, men som snacks og godteri er de så perfekte at jeg nesten ikke kan tenke meg noe bedre! Det er sjelden jeg spiser sjokolade, faktisk er jeg mye mer glad i salt snacks og mat, men disse er en av ytterst få godteri-ting jeg kan forspise meg på. Jeg sluker gjerne 4 kuler i slengen, og her snakker man om ei som aldri klarer å spise opp en halv bolle eller smultring engang, og som er fornøyd med 1 liten rute kokesjokolade på lørdagskvelden.

Så jeg prøver å ikke lage disse for ofte, de er rett og slett for farlige å ha i hus. Har du derimot god selvdisiplin (og ikke 5 unger som sniker i skapene!) så bør du lage disse – MANGE! De holder seg lenge i både kjøleskap og fryser, og de er perfekte som gave til noen du er glad i.

Lag mange, mange, og ha på pene glass med sløyfe rundt og vips så har du verdens fineste, beste og lekreste julegave! Selv om vi vet at våre fleste venner leser denne bloggen, så får det bare være – dere får disse til jul! 🙂

Fyldige og luksuriøse sjokoladeboller med kokos og kaffe
Fyldige og luksuriøse sjokoladeboller med kokos og kaffe

Ingredienser til ca 15-20 baller:

 • 200 gram vegansk kokesjokolade, feks Coop sin
 • 4 dl havregryn (glutenfrie om du vil)
 • 80 gram vegansk smør (jeg bruker Smøremyk)
 • 20 gram myk eller smeltet kokosolje (jeg foretrekker uten smak)
 • 1 dl sukker, gjerne kokossukker
 • 2 store ss kakaopulver
 • 1 ts vaniljesukker
 • En klype salt
 • 3 ss sterk kaffe (kan sløyfes eller du kan bruke litt mindre, 1-2 ss pleier å gi et lite deilig hint av kaffe)
 • Kokosmasse til å rulle kulene i

Fremgangsmåte:

Smelt sjokolade og kaffe i vannbad. Imens har du resten av ingrediensene i en food processor og kjører til en grov masse. Hell i den smeltede sjokoladen og kjør en liten runde til, til alt er godt blandet. Kjører du den lenge nok vil massen bli nesten helt glatt, men jeg liker at det er bittelitt havrebiter i den. Smak og behag.

Ta ut ca. en teskje masse og rull til en kule. Vil du ha de større, lag de større. Her er det du som bestemmer. Selv foretrekker jeg de på størrelse med en valnøtt, sånn ca. Ha kokosmasse i en skål og legg kulene i den, noen få om gangen. Rull dem rundt så de dekkes godt og legg dem så på en tallerken, gjerne kledd med bakepapir eller plastfolie. Sett tallerkenen i kjøleskapet i en halvtimes tid eller lenger, til de er harde. Så er de klare for å legges i en boks eller spises.

Disse tåler romtemperatur om det ikke er for varmt i rommet. De kan godt legges under juletreet, men er det veldig varmt i stua vet jeg ikke om jeg ville tatt sjansen. Jeg pleier å ha dem i kjøleskapet i en krukke med lokk. Skal du oppbevare dem lenger enn et par uker, ville jeg lagt dem i fryseren. De tiner raskt og kan spises nesten umiddelbart, men sjokoladen smelter litt fortere når de har vært i fryseren. Husk serviett. 🙂

TIPS: for å få enda dypere og mer aromatisk smak på kulene, kan du riste havregrynene og/eller kokosmassen. Dette gjør du ved å legge dem (ikke samtidig) i en tørr stekepanne på medium – høy varme og røre rundt til det lukter aromatisk og får litt farge. Både havre og kokos brenner fort så pass på hele tiden. Jeg gidder aldri å bruke tid på dette og elsker kulene som de er, så jeg hopper over dette steget. Men er du en skikkelig feinsmecker og fin på det og vil gjøre noe ekstra utav disse, prøv gjerne dette trikset.

2 Comments

 1. Hei, ville bare si at Europris har Royal Mints som en del av julesortimentet sitt i år. Den er så god!

  • Hei Linda

   Jaaa denne har vi på bordet hver eneste jul. 😀 Men Europris sa i fjor at denne var utgått av deres sortiment. Kasnskje det bare gjaldt den ene butikken, men jeg har ikke sett dem i ettertid. 🙁 Vet at Sparkjøp hadde noen nesten like, både med mintsmak og med appelsinsmak. De med appelsin er kjempegode, håper de har dem fremdeles. Helt veganske, selvsagt. De hadde dem som «pinner» og, sjokoladesticks eller hva jeg skal kalle det. Får ta turen innom både Europris og Sparkjøp og lete litt i helgen. 🙂

   Hilsen Cathrine

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.