Vegansk spekepølse

Fra liten til stor – alt om plantebasert ernæring

Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor
Introduksjonstilbud: Fra Liten Til Stor

Vegansk spekepølse 

Dette er opprinnelig en oppskrift på vegansk salami, men som både jeg og Gunnar mener er prikk lik spekepølse! Vi har tyvlånt originaloppskriften fra Ydajunsplantbasedkitchen, men gjort endel egne justeringer, og vår oppskrift bør nok aller helst kalles spekepølse, for dette er – SPEKEPØLSE! I hvert fall synes vi det.

Vi kommer til å prøve å lage den litt mer som en klassisk salami neste gang for å teste ut det og. Da bør originaloppskriften justeres litt mtp krydder og slikt, så stay tuned her på bloggen (eller helst instagramkontoen vår «gronnmatportal») for oppdateringer. Vi har stor tro på salami-versjonen av denne så det gleder vi oss til!

Vegansk spekepølse 
Vegansk spekepølse

Men dette er altså spekepølse, og det er jammen ikke mye kjøtt jeg har savnet i de 10 årene jeg har vært veganer. Faktisk byr tanken meg imot, for meg er det rett og slett dødt og ja – jeg skal ikke gå så mye inn på detaljene rundt mitt syn på kjøtt. Men jeg vokste opp med spekemat og «Åkrafjordpølsa» (i mitt andre hjem på Stord) og har alltid kjent et lite savn etter det. Når jeg smakte denne «salamien» for første gang, slo det ned i meg med en gang. DETTE ER ÅKRAFJORDPØLSA! Frem med kneippen og smøret og 3-4 skiver med denne og jeg var 8 år igjen og satt ved kjøkkenbordet hos min bestemor i Sagvåg. Jeg griner nesten! 

Så, folkens, om dere savner spekepølse så lag denne og gled dere! For dette er mat med god samvittighet, og ikke minst billig! Mye billigere enn å kjøpe ferdigpålegg i butikken. Kanskje man skulle starte utsalg av denne pølsa, hihi. Neida, men jeg gleder meg til å teste ut denne på venner og kjente, for jeg tror mange kommer til å bli positivt overrasket. 😀

PS: det kan hende du sitter igjen med litt for mye av den hvite seitanen. Men jeg har ikke prøvd å lage mindre mengde av den så jeg poster full oppskrift og tenker det går an å spare litt til neste gang, for denne kommer dere ikke til å bare lage én gang!

Du kan sløyfe prosessen med den hvite deigen om du vil, da får du ikke lyse prikker i pølsa men det smaker jo like godt. I så fall bare dropper du hele oppskriften til det hvite «fettet».

Vegansk spekepølse 
Vegansk spekepølse

Ingredienser til 2 stk spekepølser:

Det hvite «fettet»:

 • 50 gram glutenmel (helsekostbutikk)
 • 2 ss maisenna
 • 1 ss løkpulver
 • 2 ss olje
 • 0,5 dl vann (kanskje en splæsj ekstra om det er for tørt)
 • 1 ts salt

Pølsa:

 • 250 gram glutenmel
 • 2 ss løkpulver
 • 1 ss hvitløkspulver
 • 2 ts røkt paprikapulver
 • 1-2 ts salt (spekepølse skal være salt)
 • 2 ts nykvernet pepper
 • 2,5 dl vann
 • 4 ss matolje (jeg brukte solsikkeolje)
 • 1 terning grønnsaksbuljong, smuldret (beste er om du får tak i buljong med sopp-smak)
 • 2 ts sukker
 • 2 ss eplecidereddik
 • 2 ts liquid smoke
 • 1 liten rå rødbete for farge (denne er viktig, setter god smak også)

Fremgangsmåte:

Finn frem to store ark sølvfolie og en gryte med damprist.

Finn frem en liten bolle og bland sammen det tørre til den hvite deigen. Ha oppi vann og olje og bland til du har en lett klebrig deig som kan eltes uten at det klistrer altfor mye. Ikke lag den for tørr, da blir pølsa tørr og. Legg den tilside mens du lager resten av pølsa.

Ha glutenmel og krydder i en bolle. I en blender eller foodprocessor blander du sammen det våte og rødbeten til det er helt glatt. Hell det oppi bollen med glutenmelet og bland til en lett klebrig deig.

Ta frem den hvite deigen og press den flat med hendene eller en kjevle (jeg brukte hendene da deigen bare klistret seg i kjevlen). Del den i strimler.

Press ut den røde/brune deigen til et stort rektangel. Legg de hvite strimlene oppå, de skal bli hvite prikker i spekepølsa. Rull sammen og kna litt, det hvite vil blande seg litt med det røde, men det gjør ingenting. Når du har fått en jevn deig igjen, deler du den i to og former til to lange pølser.

Legg hver pølse på hvert sitt ark sølvfolie og pakk godt inn som en stor Twist-bit.

Kok opp vann i en stor gryte og legg på risten. Pass på at det ikke ligger vann opp over risten, pølsene skal bare dampes.

Når vannet koker, skru ned varmen, vannet skal småkoke lett. Legg pølsene på risten og sett på lokk. La pølsene dampe i 1 time. Ta dem ut og la dem avkjøles på benken til romtemperatur, så legger du de i kjøleskapet til de er helt kalde. Jeg liker å la dem ligge over natta, da er de perfekte, lette å skjære opp og kjempegode!

Skjær i så tynne eller tykke skiver du vil ha. Holder en uke eller to i kjøleskapet, men kan også fryses.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.